Nieuws Eerste kunstwerken nieuwe kunstroute onthuld

3 april 2023

Op de Radboudcampus worden op 3 april de eerste twee kunstwerken onthuld van een nieuwe kunstroute: de Walk of Wonder. Deze route van zo’n twee kilometer, biedt ruimte voor reflectie, inspiratie en verwondering. Langs de meanderende route komen straks in totaal zeven kunstwerken die een beroep doen op alle zintuigen en geïnspireerd zijn op de gebruikers van de campus. Dan weer groots en kleurrijk, dan weer subtiel of met een interactief element. Het is de bedoeling dat medewerkers, studenten, patiënten, bezoekers en omwonenden straks genieten van deze inspirerende route in een rustige natuurlijke omgeving.

Onthulling

De eerste twee kunstwerken die zijn onthuld zijn: ‘Dragen’ van kunstenaarsgroep Vondelier. William Barrett en Mark Opfer van deze groep hebben zich laten inspireren door de ‘dragende’ functie van het ondersteunend personeel en die inspiratie in muziek omgezet. Dit kunstwerk is te vinden tegenover de Hoofdingang van het Radboudumc.

 

 

Amara van der Elst maakt gebruik van de poëzievorm Spoken Word om in haar kunstwerk ‘Helpen’ haar gesprekken met vrijwilligers tot uiting te brengen.Het kunstwerk van Amara bestaat uit een aantal voordrachten (Spoken Word) die tot leven komen en te horen zijn als je het pad bewandelt in het bosje, parallel aan de Erasmuslaan, aan de kant van de Universiteit.

  

De plekken van de kunstwerken worden gemarkeerd door een 'zuil', daaromheen komen de kunstwerken tot leven. Voor de totale route kijk hier.

Zeven kunstwerken

De andere vijf kunstwerken van de Walk of Wonder kun je o.a. aaien of ruiken. Ze bevinden zich hoog in de lucht, bijvoorbeeld aan een gevel, of laag bij de grond langs een geurend bospad. De andere kunstenaars en hun kunstwerken zijn: Studio Toer (‘Hopen’, Onderzoekers, kinetisch, lichtkunst), Ralph Zabel (‘Spiegelen’, Studenten, illustratie), Birthe Leemeijer (‘Helen’, Medisch Personeel, Land art), Sissel Marie Tonn (‘Incasseren’, Patiënten, tast, zintuiglijke kunst) en Omer Polak (‘Ontvangen’, Buren, geur). Hun locaties zijn op de route al gemarkeerd door 'zuilen' met voor elk kunstwerk een mooie collage. Later in het jaar worden ook de andere kunstwerken onthuld. Rond Pasen 2024 zijn ze allemaal te bewonderen.

Thema's en inspiratie

Kunst- en designstudio Fillip Studios ontwikkelde het concept en selecteerde de kunstenaars. Het concept is gebaseerd op thema’s die iedereen in het leven tegenkomt: incasseren, helpen, spiegelen, ontvangen, herstellen, dragen en hopen. Thema’s die ook zijn afgeleid van de kruisweg. Elk kunstwerk is gekoppeld aan een kunstvorm, een zintuig, én een gebruikersgroep van de campus.

De kunstenaars lieten zich inspireren door de gesprekken met de verschillende gebruikersgroepen van de campus: studenten, onderzoekers, buurtbewoners, patiënten, zorgpersoneel, ondersteunend personeel en vrijwilligers. Op deze manier wordt ook hun ‘stem’ geïntegreerd in de kunstroute. De route is daarom ook voor iedereen: voor medewerkers, studenten, patiënten, bezoekers en omwonenden. 

Verbindende route

De Walk of Wonder is uitgestippeld als een meanderende wandelroute die de terreinen van het Radboudumc en de Radboud Universiteit met elkaar verbindt. Je loopt langs verschillende gebouwen en door de groene gebieden die ertussen liggen. Een route die bedoeld is om te prikkelen, aan te zetten tot denken, inspireren en te genieten.

Deze route past ook naadloos in het grote plan van het Radboudumc om rondom het ziekenhuis tuinen en een parklandschap te creëren, waar patiënten, medewerkers bezoekers, studenten en omwonenden kunnen genieten van de rust van de natuur in de verschillende tuinen. 

Achtergrond

Dat een start wordt gemaakt met de onthulling van de eerste kunstwerken rond Pasen is niet toevallig gekozen. In het voorjaar starten de festiviteiten rond het 100-jarig jubileum van de Radboud Universiteit. In de aanloop daar naartoe is op allerlei manieren gereflecteerd op de eigen identiteit en de tradities die daarmee samenhangen. Zo heeft een projectgroep van het Radboudumc en de Radboud Universiteit nagedacht over hoe de kruisweg, een traditioneel onderdeel van het christendom ter voorbereiding op het Paasfeest, in deze tijd op een originele en hedendaagse manier nog een rol van betekenis zou kunnen spelen. Aanleiding was een schenking door voormalig huisarts, schrijver en kunstenaar Ignace Schretlen en zijn echtgenote Mia aan het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) van een grote collectie boeken en kunstwerken met als thema ‘de kruisweg’.

Deze schenking inspireerde professor Baziel van Engelen, hoogleraar Neurologie van het Radboudumc, om dit thema uit te werken in een wandelroute die mensen inspireert en tot nadenken aanzet. De kunstobjecten op het pad verbinden ook op deze manier het Radboudumc en de Radboud Universiteit met elkaar. Kunstwerken hebben immers door de eeuwen heen mensen kunnen inspireren en verbinden. Zo is het idee voor de Walk of Wonder geboren. Een projectgroep nam de uitwerking over en riep vervolgens de hulp in van de Arnhemse kunst- en designstudio Fillip Studios die het concept van de Walk of Wonder ontwikkelde.  

Officiële opening

De Walk of Wonder werd officieel geopend met een mini-symposium in Huize Heyendaal. Onderdeel van de opening was de presentatie van zijn boek Lijden: Eigentijdse visies op de kruisweg en het laatste avondmaal door Ignace Schretlen (midden) aan Bertine Lahuis, voorzitter van het Radboudumc en rector Han van Krieken van de Radboud Universiteit, die ook het voorwoord schreef.

Meer informatie

Heb je vragen of opmerkingen, of wil je als gebruiker van de Radboud-campus in gesprek komen met een kunstenaar? Neem dan contact op met Judith van Beukering (lid projectgroep)

Persverzoeken kunnen gericht worden aan Martijn Gerritsen van de Radboud Universiteit of Margie Alders van het Radboudumc.

 

Kunstroute: Start/Eind (linksboven) Huize Heyendaal, Start/Eind (rechtsonder) Berchmanianum. De route is ook te vinden aan de zijkant van de zuil en is via de QR-code aan de voorkant ook te volgen.

Podcast

In de podcast Achter de Schermen vertelt Margie Alders aan Lieke van Herwijnen over haar beleving tijdens de Walk of Wonder. Een mooi inkijkje in wat de kunst jou (en jouw zintuigen) kan brengen.
Luister de podcast hier (het gesprek over de Walk of Wonder start op 3:36)
 

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Tweede fase sloop westzijde officieel van start Sloopwerkzaamheden op schema

4 maart 2024

Met een 'knip' in het beton gaven Carolijn Ploem en Mark Janssen van de Raad van Bestuur het startschot voor de tweede fase van de sloop aan de westflank van het ziekenhuis.  

lees meer

Koning opent nieuw hoofdgebouw Radboudumc

13 september 2022

Donderdag 29 september opent Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe hoofdgebouw en de vernieuwde campus van het Radboudumc. 

lees meer

Verborgen genetische defecten met reële kans op ernstige ziekten Testen zinvol bij bloedverwantschap

19 maart 2021 Onderzoekers van het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en internationale collega’s hebben voor het eerst een goed inzicht gekregen in de ‘verborgen genetische defecten’ van de algemene Europese bevolking. lees meer

Start van COVID-19 klinische fase I/II-studie voor het ABNCoV2-vaccin

17 maart 2021 Het Radboudumc is op 15 maart gestart met een klinische fase I / II studie voor een COVID-19 vaccin, gebaseerd op het ABNCoV2 capside virus-like particle (cVLP). lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet