Nieuws Een nieuwe stap in de strijd tegen tuberculose

8 november 2023

Vandaag starten in Kaapstad, Zuid-Afrika nieuwe klinische studies in de strijd tegen tuberculose. Het onderzoek komt voort uit het samenwerkingsverband UNITE4TB, geleid door het Radboudumc. Hierin zijn 30 publieke en private partijen uit dertien landen wereldwijd verenigd. De onderzoekers willen met dit onderzoek de ontwikkeling van innovatieve tuberculosebehandelingen versnellen. Het onderzoek vindt plaats in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Multiresistente bacterie

Tuberculose is een grote bedreiging voor de volksgezondheid en behoort wereldwijd tot de belangrijkste doodsoorzaken. In 2021 eiste de ziekte het leven van 1,6 miljoen mensen. De behandeling van tuberculose duurt lang. Minstens zes maanden als de bacterie gevoelig is voor de gebruikte medicatie, en één tot anderhalf jaar als er sprake is van een resistente vorm van tuberculose. Patiënten worden altijd behandeld met een cocktail van drie of vier middelen. Voor mensen die getroffen zijn door tuberculose is snelle toegang tot betere behandelingen van groot belang.

De onderzoekers richten zich binnen UNITE4TB zowel op tuberculose veroorzaakt door resistente bacteriën als door bacteriën die nog wel gevoelig zijn voor de werking van medicijnen. Ze werken aan nieuwe combinaties van medicatie, waardoor behandelingen korter duren en minder bijwerkingen kennen. Ook werken de onderzoekers aan efficiënte beschikbaarheid van de medicatie. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van behandelplannen die de geneesmiddelen bij multiresistente tuberculose verder kunnen verbeteren en ook effectief zijn.

Combinaties van geneesmiddelen testen

In deze nieuwe fase gaan de onderzoekers 14 combinaties van negen bestaande geneesmiddelen en twee kandidaat-middelen testen.  De onderzoekers willen binnen drie jaar de twee beste combinaties van vier geneesmiddelen hebben vastgesteld.  

Longarts en hoogleraar Tuberculose Martin Boeree is projectcoördinator van UNITE4TB: ‘De aankondiging van vandaag betekent een spannend moment voor tuberculose-onderzoek. De wereld heeft nieuwe medicijnen tegen tuberculose nodig, maar ook nieuwe manieren om klinische studies uit te voeren. Onze publiek-private samenwerking zet hierin een nieuwe standaard. Als dit lukt, levert ons werk nieuw behandelplannen op die korter duren, en kunnen worden ingezet in de bestrijding van alle soorten van tuberculose.’ 

185 miljoen euro

UNITE4TB startte in juli 2021 met als doel in 2050 tuberculose de wereld uit te hebben geholpen. Dertig private en publieke partijen verenigden zich onder leiding van Martin Boeree van het Radboudumc. Het project is onderdeel van het publiek-private samenwerkingsverband IMI AMR Accelerator, dat is opgezet voor een versnelde ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen om infecties door bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica te behandelen of te voorkomen. Bekijk hier de video met meer informatie over UNITE4TB (Engelstalig).

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet