Nieuws Digitale beelduitwisseling patiënt verbetert spoedzorg in grensgebied 

12 december 2023

Digitale beelduitwisseling van patiënten tussen het Radboudumc en het netwerk Westdeutscher Teleradiologieverbund leidt tot verbeterde spoedzorg in het grensgebied tussen Nederland en Duitsland. Patiënten die specifieke neurologische spoedzorg nodig hebben kunnen nu sneller worden behandeld omdat hun medische gegevens over de grens makkelijker toegankelijk zijn. Ook voor de planbare zorg wordt dit nu veelvuldig ingezet.

Voor patiënten die complexe neurologische spoedzorg nodig hebben is snelle behandeling van levensbelang en wordt het dichtstbijzijnde traumacentrum opgezocht, ook al is die over de (lands)grens. Jaarlijks zien zorginstellingen in het grensgebied meerdere patiënten waarvoor deze snelle (en complexe) zorg noodzakelijk is. Denk hierbij aan hersenbloedingen en hersen-, hartinfarcten en ongelukken met (zwaar) hersenletsel.

Foto zittend v.l.n.r. dr. Ewoud van Dijk, collega LVR kliniek Bedburg Hau, prof. Jeroen Boogaarts

Foto staand v.l.n.r. Marja de Waal, dr. Anil Tuladhar, dr Christoph Baumsteiger, Ingrid Seinen, prof. Frank Erik de Leeuw

Delen patiëntgegevens

De digitale beeld- en gegevensuitwisseling verhoogt de efficiëntie en doelmatigheid van behandelingen, omdat artsen sneller toegang hebben tot relevante patiëntgegevens, zoals röntgenbeelden. Daardoor kunnen ze sneller handelen, kan het juiste team meteen klaarstaan voor de patiënt en zijn nieuwe onderzoeken overbodig.
“Bij patiënten met een propje in de hersenvaten, een zogenoemde beroerte, of met hersenletsel door een ongeval, is een snelle behandeling noodzakelijk. Elke minuut dat we niet behandelen in zo’n situatie betekent 1,9 miljoen hersencellen minder. Een goede en snelle overdracht van gegevens bespaart dus cruciale tijd. De laatste jaren zien we meer en meer patiënten vanuit de nabijgelegen grensregio voor specifieke complexe zorgvragen, omdat het Radboudumc het dichtbijgelegen academisch ziekenhuis is. Deze patiënten ervaren direct de gevolgen van de goede samenwerking,” prof. Jeroen Boogaarts, neurochirurg Radboudumc.

Goede aansluiting systemen

Cruciaal bij digitale gegevensuitwisseling is dat de systemen en processen goed op elkaar aansluiten. Dit vraagt om goede afstemming tussen alle partijen, goede borging van de afspraken en contracten met providers aan beide zijden. 

Ging de vraag in eerste instantie alleen over spoedzorg, nu maakt ook de planbare zorg hier veelvuldig gebruik van. Dit komt ten goede aan efficiënte zorg voor inwoners aan beide zijden van de grens. 

Met deze dienstverlening en de goede samenwerking zetten het Radboudumc, LVR kliniek & KKLE met de samenwerkende partners waaronder het Westdeutscher Teleradiologieverbund (WDTV) netwerk en Alphatron Medical Systems, een belangrijke stap in de richting van de juiste zorg op de juiste plek voor de patiënt, ongeacht geografische landsgrenzen. 

Dr. med Christoph Baumsteiger, Chefartz LVR-Klinik Bedburg-Hau Klinik fur Neurologie und klinische Neurophysiologie, zegt hierover: "Voor de mensen in de grensregio is deze al jaren bestaande vertrouwensvolle samenwerking een groot goed, praktisch levensreddend. Het is geweldig dat beeldgegevens nu ook via het Westdeutscher Teleradiologieverbund tussen Radboudumc en Bedburg-Hau/Kleve kunnen worden verzonden. Daarmee is de zeer goede samenwerking verder geoptimaliseerd. We zijn hier heel erg blij mee. Veel dank hiervoor.” 

"Digitale gegevensuitwisseling en de kortst mogelijke vervoertijd van patiënten naar een ziekenhuis voor optimale zorg vormen aanzienlijke voordelen, met name voor situaties waarin tijd een cruciale rol speelt," aldus Prof. Dr. Sebastian Gehrmann, hoofdarts van de Kliniek voor Orthopedie en Traumachirurgie van het Katholieke Karl Leisner Ziekenhuis. Dit ziekenhuis is gecertificeerd als regionaal traumacentrum en is het enige in het district Kleef. Dr. Ronald Jelinski, medisch directeur van de centrale spoedeisende hulp in het St.-Antonius-ziekenhuis Kleve, voegt toe: "Kortere vervoertijden betekenen eveneens minder druk op de regionale ambulancedienst, waardoor deze sneller weer beschikbaar zijn."

Achtergrond

De zorginstellingen werkten al langere tijd samen. Mede dankzij de goede en prettige samenwerking met Nictiz, VWS, Alphatron, Medecon Telemedizin GmbH (VISUS) en de Katholischen Karl Leisner Klinikum in Kleve en LVR kliniek in Bedburg-Hau kon in relatief korte tijd de aansluiting van de digitale systemen worden gerealiseerd. Daarmee wordt de zorg aan de patiënt verder verbeterd en worden zorgverleners ontlast.

“Als ondersteuners van de werkvloer werken we iedere dag hard om de zorg beter en efficiënter te maken. Dit is een sprong vooruit voor landgrensoverschrijdende neurologische spoedzorg. De realisatie hiervan doet je beseffen waar we het allemaal voor doen”, Marja de Waal, Applicatiespecialist Beeld en Zorg (informatie management, Radboudumc)


“Dit is een mooi voorbeeld van hoe digitalisering bij kan dragen aan verbeterde zorg voor de patiënt. Ook voor de zorgverlener levert dit veel efficiency op. Het laat zien dat het mogelijk is om gegevens op een makkelijkere manier toegankelijk te maken voor zorgverleners en hoe ze dubbel werk en tijdverlies kunnen vermijden. Het was een spannend proces, want we moesten immers de behoeften, de processen en de systemen van de Duitse klinieken en die van onszelf goed op elkaar aan laten sluiten. Dit vraagt om goede afspraken aan de voorkant met alle betrokken partijen. Mooi dat het is gelukt en dat patiënten en zorgverleners hier direct de (positieve) gevolgen van kunnen ondervinden, ’ zegt Ingrid Seinen, projectleider Radboudumc International Patient Office. Ingrid is ook projectleider en initiatiefnemer van dit project.


Het is ook een praktijkvoorbeeld volgens de richtlijnen van het Integraal Zorgakkoord voor Samenwerken, en laat zien hoe digitalisering binnen de zorg voor goede toegankelijkheid en doelmatigheid kan zorgen.

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Radboudumc start nieuwe therapie voor patiënten met chronische pijn Neurostimulatie met chirurgische elektrode voor pijnbestrijding op maat

2 april 2024

Nieuwe ontwikkeling in pijnbestrijding voor patiënten met chronische pijn die voor neuromodulatie in aanmerking komen: closed-loop neurostimulatie.

lees meer

Radboudumc benoemt verpleegkundig directeur in alle zorgcentra Verpleegkundige kennis optimaal benut

9 november 2022

Met de benoeming van verpleegkundig directeuren krijgt deze beroepsgroep een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Radboudumc naar zorg gericht op de vraag van en waarde voor de patiënt.

lees meer

Actueel overzicht van intrigerende RNA-therapieën

8 april 2021

Met Europese collega’s geven onderzoekers van het Radboudumc in een artikel in EMBO Molecular Medicine een actueel overzicht van de (on)mogelijkheden van deze intrigerende RNA-therapieën

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet