Negentig procent van de patiënten die voor een lange periode maagzuurremmers voorgeschreven krijgen van hun huisarts, hebben daar geen indicatie (meer) voor volgens de richtlijn Maagklachten. Ook schrijft een deel van de huisartsen antibiotica voor bij een oogontsteking terwijl hiervoor geen indicatie is. Daarentegen houden de huisartsen zich goed aan de richtlijn bij lage rugpijn en schrijven nauwelijks spierverslappers voor. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en het Nivel in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dat vandaag is gepubliceerd in het British Journal of General Practice. De resultaten laten zien dat er ruimte voor verbetering is bij met name het langdurig voorschrijven van maagzuurremmers.
De onderzoekers konden bij 90% van de recepten voor langdurig gebruik van maagzuurremmers geen indicatie vinden. Het gaat hierbij vooral om de sterkere maagzuurremmers, de zogenoemde protonpompremmers (PPI’s). Hiervan is bekend dat het moeilijk is om deze af te bouwen. Tussen huisartsen was weinig verschil in voorschrijfgedrag. Dat verschil was er wel bij het ten onrechte voorschijven van antibiotica bij een oogontsteking; het percentage onterechte voorschriften per huisarts varieerde daar tussen 0 en 90%. Het percentage spierverslappers bij lage rugpijn varieerde tussen 0 tot 11% per huisarts. Deze cijfers zijn de laatste jaren niet gedaald.
Afbouwen
Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten op een structureel probleem bij het voorschrijven van maagzuurremmers. Huisarts en mede-onderzoeker Jako Burgers: “Het afbouwen van deze maagzuurremmers is lastig; patiënten krijgen snel hun maagproblemen terug als ze te snel afbouwen en dan beginnen veel patiënten toch weer de medicijnen te slikken. Met alle vervelende bijwerkingen voor de patiënten en onnodige kosten voor de maatschappij. Huisartsen kunnen patiënten helpen om de maagzuurremmers af te bouwen. Dit kan onder andere door het geven van leefstijladviezen op maat.”
Landelijke campagne
Het onderzoek bevestigt de noodzaak van de landelijke campagne Gepaste zorg bij maagklachten die het programma Doen of laten? deze maand is gestart. Deze wijst huisartsen in een e-learning van het NHG onder andere op de juiste indicaties voor maagzuurremmers. In deze campagne staat de keuzehulp Maagklachten centraal, die samen met het NHG is ontwikkeld en op Thuisarts.nl staat. Deze informeert patiënten dat zij maagzuurremmers niet langdurig moeten slikken. En wat de mogelijke oorzaken zijn van de maagklachten. Gezond leven en voedingsadviezen kunnen maagklachten helpen verminderen en maagzuuremmers onnodig maken.
Over de publicatie
Dit onderzoek is gepubliceerd in: British Journal of General Practice: Low-value pharmaceutical care among Dutch GPs: a retrospective cohort study:Joris LJM Müskens, Simone A van Dulmen, Tjerk Wiersma, Jako S Burgers, Karin Hek, Gert P Westert and Rudolf B Kool
https://bjgp.org/content/early/2022/03/20/BJGP.2021.0625
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws
Radboudumc 3D Lab en MAINIAC ronden opleidingsprogramma Oekraïense zorgprofessionals af met symposium Kennis delen op het gebied van 3D-techniek en specialistische prothese-revalidatie
10 november 2024Afsluiting van het eerste deel van het opleidingsprogramma Superhumans, waarbij Nederlandse 3D-technieken en revalidatie expertise worden gedeeld met 400 Oekraïense medisch specialisten.
lees meerBurgers spreken zich uit over aanvaardbare prijzen van dure geneesmiddelen
4 november 2024Wat vindt de maatschappij aanvaardbare prijzen en uitgaven voor geneesmiddelen? Het Radboudumc onderzoekt deze vragen in een Burgerforum, i.s.m. onderzoeksbureau Motivaction.
lees meer