Nieuws Subsidies voor onderzoek naar hart en nieren

19 juli 2022

Twee onderzoekers van het Radboudumc ontvangen een subsidie van de NWO binnen de Open Competitie van de Exacte en Natuurwetenschappen. Het gaat om Thijs Eijsvogels, die onderzoek naar het hart doet, en Pieter Leermakers, die de nieren bestudeert. Zij ontvangen ieder een bedrag van maximaal 50.000 euro voor hun onderzoeksinitiatief.

De Open Competitie ENW – XS subsidies van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bestaat uit een bedrag van maximaal € 50.000. De subsidie is bedoeld om veelbelovende ideeën en vernieuwende en risicovolle initiatieven binnen de zeven ENW-disciplines mogelijk te maken. Het voorgestelde onderzoek is grensverleggend en op voorhand staat niet vast of de beoogde doelstelling gehaald wordt. Wat telt is dat elk resultaat de wetenschap vooruit helpt, zowel positief als negatief.

Pieter Leermakers: Magnesium in de nier volgen met een microscoop

Magnesium is een belangrijke voedingsstof voor het functioneren van het menselijk lichaam. De hoeveelheid magnesium wordt nauwkeurig gereguleerd, waarbij de nier bepaalt hoeveel magnesium via de urine wordt uitgescheden en hoeveel er in het lichaam wordt vastgehouden. Omdat het momenteel onmogelijk is om dit proces in levende organismen te bekijken, gaat biomedisch wetenschapper Pieter Leermakers in dit project een op maat gemaakte state-of-the-art onderzoekstechniek ontwikkelen die dit proces voor het eerst in levende organismen gaat bestuderen. Deze techniek zal resulteren in een groot aantal toekomstige toepassingen, variërend van nieuwe fundamentele kennis over nierfunctie tot identificatie van therapieën die de reabsorptie van magnesium stimuleren.

Thijs Eijsvogels: In kaart brengen van hartschade door extreme inspanning

Regelmatig sporten en bewegen verbetert de gezondheid en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat extreme lichaamsbeweging schadelijk kan zijn. Duursporters laten een stijging van signaalstoffen in het bloed zien die duiden op hartspierschade, terwijl langdurig sporten littekenweefsel van het hart kan veroorzaken. Beschikbare onderzoeksmodellen in mens en dier zijn niet geschikt om de oorzaak van deze negatieve effecten van inspanning te achterhalen. Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels gaat daarom een revolutionair nieuw model ontwikkelen waarbij de effecten van lichaamsbeweging in een innovatief hart-op-een-chip model kunnen worden bestudeerd waarin gekweekte hartspiercellen in het lab aan inspanning worden blootgesteld.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet