Dinsdag 6 december stond het Radboudumc in het teken van energie, in de breedste zin van het woord. Om 12 uur startte de fietschallenge waarbij medewerkers 24 uur non-stop hun energie gáven op de energiefiets om energie op te wekken. Ieder in een blok van 20 minuten. Waarom? Om aandacht te geven aan groene energie en de bijdrage die medewerkers zélf kunnen leveren als het gaat om verduurzaming en energiebesparing.
Fietschallenge
Elke 20 minuten loste de ene medewerker de ander af op de energiefiets, om vervolgens álles te geven en zoveel mogelijk energie op te wekken. De opgewekte energie ging rechtstreeks het elektriciteitsnet van het Radboudumc in. Opbrengst: 385,1 Wh. Hiermee kun je bijvoorbeeld 21 uur een infuuspomp laten draaien of 77 uur een ledlamp laten branden.
Het resulteerde in flink wat bewustwording rondom onze (individuele) energievraag. Want het opwekken van energie ging alles behalve vanzelf en van de opbrengst alleen kunnen we zeker niet leven. Maar in combinatie met nuttige informatie over het verbruik van energie door elektrische apparaten, kwamen opmerkingen als ‘Oh, dus als ik het scherm van mijn pc na werktijd uitzet en níet op stand-by, dan bespaar ik hier 48 Wh mee? Dat is een quick win.’
Challenge: Radboudumc daagt andere organisaties uit om óók 24 uur non-stop te fietsen en de totaalscore te verslaan!
Meer aandacht
Naast de fietschallenge, was er 6 december ook ruimschoots aandacht voor energieneutraal bouwen en (ver)bouwen, maatregelen treffen voor verduurzaming of besparing. Niet alleen voor het Radboudumc zélf, maar juist voor de thuissituatie van medewerkers. Er waren verschillende coaches van energiebedrijven om informatie te geven, te motiveren en te inspireren.
Ambitie Radboudumc: energieneutraal
De energiekosten zijn historisch hoog. Ook het Radboudumc blijft niet buiten schot. We móeten besparen en verduurzamen om de kosten te kunnen dragen. We hebben namelijk de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat houdt concreet in dat we ons energieverbruik elk jaar verlagen en uiteindelijk alleen nog gebruik maken van duurzame energiebronnen (zoals wind, zon en aardwarmte).
Het Radboudumc maakt werk van duurzame zorg en streeft naar klimaatneutraal en een circulaire bedrijfsvoering. Ook een groene campus draagt bij aan het welbevinden van patiënten, bezoekers, studenten en medewerkers.
https://www.radboudumc.nl/over-het-radboudumc/duurzaamheid
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
3 januari 2025Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meerMilieu en portemonnee profiteren van heruitgifte pillen tegen kanker
17 november 2023Heruitgifte van medicijnen tegen kanker drukt zowel de milieubelasting als de medische kosten, blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de universiteit Utrecht.
lees meerRadboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen
22 mei 2023Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.
lees meerRadboudumc ontvangt BREEAM-excellent certificaat voor realisatie hoofdgebouw Gebouw A voldoet aan hoge duurzaamheidseisen voor ontwerp én voor uitvoering
15 mei 2023Het Radboudumc kreeg uit handen van Mirjam Peters van BREEAM-NL expert van DGMR het BREEAM-excellent certificaat voor het nieuwe hoofdgebouw.
lees meer