Nieuws Onderzoek naar gevolgen coronamaatregelen voor mensen met psychiatrische aandoeningen

2 juni 2022

Het Radboudumc start een onderzoek naar de gevolgen van de COVID-19-maatregelen voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Onderzoekers bestuderen de psychische gezondheid van deze patiënten tijdens lockdowns, en hoe deze groep de lockdowns en andere coronamaatregelen heeft ervaren. Het onderzoek start 1 september. 

De coronapandemie raakt iedereen, maar er zijn aanwijzingen dat de biologische, psychische en sociaalmaatschappelijke gevolgen van coronamaatregelen, zoals social distancing en lockdowns, voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen groter zijn dan voor de algemene bevolking. Psychiater Janneke Zinkstok van het Radboudumc start nu binnen een breed samenwerkingsverband een onderzoek om deze gevolgen in kaart te brengen. Deze gevolgen voor kwetsbare groepen zijn tot op heden nog nauwelijks in kaart gebracht. 

In het bijzonder kijkt ze of er verschillen zijn in uitkomsten voorafgaand en tijdens de pandemie. Dit doet ze aan de hand van de ernst van symptomen, kwaliteit van leven, en of mensen in staat waren om maatschappelijke rollen te vervullen. Daarnaast wordt in groepsgesprekken en interviews de persoonlijke ervaring van mensen met psychiatrische aandoeningen in kaart gebracht. Zinkstok richt zich op de effecten van coronamaatregelen voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met psychiatrische aandoeningen. Zo brengt zij de gevolgen voor mensen van jong tot oud in kaart, omdat er aanwijzingen zijn dat de gevolgen per groep verschillen. Zo lijken jongeren de maatregelen anders te hebben ervaren dan ouderen.  

De onderzoekers willen daarnaast een aanpak ontwikkelen gericht op Samen Beslissen, waarbij een gezonde leefstijl en verbetering van kwaliteit van leven tijdens isolatie, quarantaine en lockdown centraal staat. Doel is een praktische aanpak, die psychiatrische patiënten handvatten geeft voor zelfmanagement en regie bij het verbeteren van leefstijl om in de toekomst de gevolgen van eventuele pandemische maatregelen te beperken. 

Meer informatie

Het onderzoek ontvangt een subsidie ter waarde van 349.000,- euro van ZonMw binnen de ‘Kennisagenda non-COVID-19’, waarbij kennisvergaring over de effecten van coronamaatregelen voor mensen en patiënten zonder COVID-19 voorop staat. Dit programma richt zich op het effect van quarantaine en isolatie op kwetsbare patiëntgroepen, met als doel deze groepen tijdens toekomstige pandemieën beter te kunnen helpen.

COFIT-PSY project: gevolgen van COVID-19-maatregelen voor gezondheidsuitkomsten, leeFstIjl en hersTel bij mensen met PSYchiatrische aandoeningen. Samenwerking tussen Radboudumc, UMC Utrecht, Amsterdam UMC, GGZ Breburg, en Altrecht GGZ. Hoofdonderzoeker Janneke Zinkstok is (kinder)psychiater en senior onderzoeker bij het Radboudumc en bij Karakter Nijmegen. Voor meer informatie over eventuele deelname kunt u hier contact opnemen.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet