In het kader van wetenschappelijk onderzoek beschikt het Mobiel Medisch Team (MMT) Lifeliner 3 (traumahelikopter) van het Radboudumc sinds kort over een draagbare hart-longmachine, een zogeheten ECMO. Deze kan worden ingezet bij personen die op straat een hartstilstand krijgen en waarbij normale reanimatiepogingen geen succes hebben. Het betreft een landelijk onderzoek van de samenwerkende MMT’s in Nederland. Een ECMO is een kunstlong en pomp die het bloed van zuurstof voorziet buiten het lichaam en dit bloed door het lichaam kan rond pompen als het eigen lichaam dat niet meer kan door een hartstilstand.
Geen tijd te verliezen
Het is van belang dat bij een hartstilstand zo snel mogelijk de bloedcirculatie weer op gang wordt gebracht, zodat de tijd dat de hersenen geen zuurstof krijgen beperkt wordt. De ECMO wordt gebruikt bij ECPR (extracorporeal cardiopulmonary resuscitation) die wordt ingezet als er bij het slachtoffer na 20 minuten nog geen circulatie op gang is gekomen. Hiermee wordt de kans van overleven vergroot.
Hoe werkt ECPR
Bij ECPR worden met een kleine operatie via de lies twee buisjes net vóór het hart en net na het hart geplaatst. Het zuurstofarme bloed wordt dan opgezogen, van zuurstof voorzien in de kunstlong buiten het lichaam, en via de ader na het hart weer teruggegeven aan de patiënt. ECPR neemt dus de eigen hart- en longfunctie tijdelijk over van het lichaam. Het is nog steeds zaak dat de patiënt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat om de oorzaak van het probleem, bijvoorbeeld een hartstilstand, te verhelpen.
200 per jaar
Er zijn ongeveer 400 patiënten per jaar in Nederland die een hartstilstand op straat krijgen én 50 jaar of jonger zijn. ECPR kan ingezet worden bij de mensen die na 20 minuten nog geen circulatie hebben. Dat gebeurt in ongeveer 200 gevallen per jaar in Nederland.
Mobiel Medische Teams
Nederland heeft vier parate mobiel medische teams die uitgerust zijn met een helikopter. Zij verlenen acute (prehospitale) medisch specialistische zorg als aanvulling op de ambulancehulpverlening. MMT-LifeLiner 4 van Groningen en MMT- Lifeliner 1 van Amsterdam starten in de loop van 2023 met het project. Rotterdam is als eerste gestart met het gebruik van ECPR. Dr. Dinis Dos Reis Miranda, anesthesioloog-intensivist en MMT-arts van het Erasmus MC leidt het onderzoek.
Anesthesioloog en medisch coördinator van Lifeliner 3, Geert-Jan van Geffen: ‘Bij een hartstilstand telt elke minuut. De circulatie moet zo snel mogelijk weer op gang komen, zodat het zuurstoftekort beperkt blijft. We doen daarom graag mee aan dit onderzoek om te kijken of de inzet van een ECPR meer overlevingskansen biedt ten opzichte van de reguliere reanimaties. Daarnaast kijken we ook naar de kwaliteit van leven na een ECPR.’
Training
De afgelopen maand is het team van de Lifeliner 3 intensief getraind door de collega’s van het mobiel medisch team uit Rotterdam die al ervaring hebben met het toepassen van ECPR op straat. Ze werden hierbij ondersteund door de perfusionisten van het Radboudumc.
Plaatje: Bij ECPR wordt bloed buiten het lichaam van zuurstof voorzien en weer teruggegeven.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Radboudumc zet in op specialistische kindertraumazorg met nieuw expertisecentrum Zwaargewonde kinderen direct op de juiste plek voor passende zorg
19 april 2023Het Radboudumc start met het Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg speciaal gericht op traumazorg voor kinderen bij zwaar letsel en de gevolgen daarvan voor het kind en het gezin.
lees meerNieuwe game traint huisarts en triagist sneller te beslissen bij spoedzorg Patiënt sneller op de juiste plek
15 maart 2023Gaming nu ook ingezet bij training huisartsen en triagisten om snel en veilig beslissingen te kunnen nemen in de spoedzorg. De doorstroming in de spoedzorgketen kan zo efficiënter verlopen.
lees meerCoronapatiënt met langdurige klachten krijgt persoonlijke begeleider
1 juni 2022Coronapatiënten die lange tijd na de corona-infectie nog steeds klachten houden, krijgen vanaf vandaag een persoonlijke begeleider (casemanager) die hen begeleidt in het zorgtraject. Het is onderdeel van de nieuwe nazorg in de regio Nijmegen door huisartsen, paramedici en ziekenhuizen.
lees meer