Nieuws Drie Klinische Fellows-subsidies van ZonMw voor Radboudumc

8 december 2022

Drie onderzoekers van het Radboudumc ontvangen een Klinische Fellowship-subsidie van ZonMw. Dirk Geurts, Arjan van Laarhoven en Chella van der Post ontvangen een bedrag ter hoogte van maximaal 200.000 euro voor hun onderzoek naar ketamine en depressie, non-tuberculeuze mycobacterie en het voorspellen van maagkanker.  

Arjan van Laarhoven – onderzoek naar non-tuberculeuze mycobacterie 

Tuberculose plaagt de mens al sinds de prehistorie. Ondanks afgenomen armoede en antibiotica, sterven elk jaar 1,5 miljoen mensen aan Mycobacterium tuberculosis. Ook de nabije familie van ‘nontuberculeuze mycobacteriën’ veroorzaken infecties, met name in regio’s met weinig tuberculose zoals Nederland. Patiënten met mycobacteriële infecties lijden soms aan een ongeremde groei van mycobacteriën, of juist aan een hyperactief immuunsysteem, hoge koortsen en weefselschade. We weten echter niet hoe we het immuunsysteem van deze patiënten effectief kunnen stimuleren of remmen. Daarom wil Van Laarhoven patiënten met aanleg tot te veel of te weinig ontsteking identificeren door de functie van hun witte bloedcellen te testen. Hij gaat data van grote internationale patiëntenstudies hergebruiken om een eenvoudige ‘bio-handtekening’ vast te stellen. Patiënten met neiging tot te veel ontsteking kunnen in een studie vervolgens in aanmerking komen voor gebruikelijke zorg of aanvullende ontstekingsremmers. 

Dirk Geurts – onderzoek naar ketamine en depressie 

Recent is er een nieuwe behandeling, S-ketamine neusspray, beschikbaar gekomen om moeilijk behandelbare depressie het hoofd te bieden. Dit middel kan ervoor zorgen dat alsnog één op de twee patiënten beter wordt. Helaas is de behandeling zeer kostbaar en is de toegankelijkheid van deze behandeling in Nederland beperkt. Geurts en collega's gaan in dit project beter leren voorspellen wie er wel en niet beter gaat worden van S-ketamine. Hij gebruikt hierbij recente neurocognitieve kennis over S-ketamine, depressie en gedragsmetingen om specifiek voor deze patiënten en dit medicijn relevante gegevens te verzamelen. Vervolgens gebruikt hij machine learning procedures om tot robuuste en relevante verbetering in voorspelling te komen, zodat patiënten op individueel niveau een relevante inschatting krijgen over hun succeskans. Hiermee kunnen zij naast de informatie over andere behandelingen samen met hun arts en omgeving beslissen om S-ketamine behandeling wel of niet te starten. 

Chella van der Post – onderzoek naar voorspellen maagkanker 

Patiënten met een aangeboren afwijking in het CDH1-gen hebben een verhoogd risico op diffuus type maagkanker (DGC). Deze patiënten wordt op jongvolwassen leeftijd geadviseerd om een profylactische maagresectie te ondergaan wat veelal gepaard gaat met langdurig klachten. In deze maagresecties zijn vrijwel altijd microscopische foci van DGC te vinden. Echter, nieuwe cijfers tonen dat ongeveer 60-70% van de patiënten geen gevorderd stadium van maagkanker zou krijgen. Dit onderzoeksvoorstel is erop gericht om te kunnen voorspellen welke patiënten in aanmerking komen voor endoscopische surveillance en wie een maagresectie moet ondergaan. In dit onderzoek bestudeert Van der Post maagweefsel van verschillende DGC-stadia. Daarnaast maakt ze gebruik van maagorganoïden; gekweekte mini-orgaantjes met de structuur en organisatie van de maag. In deze organoïden kan ze de verschillende stappen van maagkanker progressie nabootsen om te ontrafelen wat er exact gebeurt tijdens de ontwikkeling van maagkanker. 

Over Klinisch Fellowship 

Met elk een subsidie van maximaal 200.000 euro uit het programma Klinische Fellows gaan 15 jonge gepromoveerde clinici hun eigen eerste wetenschappelijke onderzoekslijn opzetten. Ook gaan zij met hun onderzoeksproject een brug creëren tussen kliniek en wetenschappelijk onderzoek.

Een Klinisch Fellowship is een persoonsgebonden stimuleringssubsidie voor een gepromoveerde en gespecialiseerde clinicus die klinisch werk wil blijven combineren met wetenschappelijk onderzoek. De clinicus kan hiermee een start maken met het opzetten van een eigen eerste onderzoekslijn. Het programma is voor clinici die nog min of meer aan het begin van hun wetenschappelijk carrière staan. 

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet