Nieuws Clyde Francks benoemd tot hoogleraar Brain Imaging Genomics

8 juni 2022

Clyde Francks is benoemd tot hoogleraar Brain Imaging Genomics aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Hij bestudeert de genetica van taal, hersenaandoeningen en asymmetrie van de hersenen. Zijn doel is een beter begrip van asymmetrie van de hersenen in gezondheid en ziekte, op niveau van hersennetwerken, anatomie, cellen en moleculen. 

Clyde Francks leidt de Imaging Genomics onderzoeksgroep aan het Max Planck Instituut in Nijmegen. Francks' doel is meer te weten te komen over de asymmetrie van de hersenen - de manier waarop de linker- en rechterkant gespecialiseerd zijn in verschillende functies - en hoe veranderingen in de asymmetrie van de hersenen verband houden met hersenaandoeningen zoals schizofrenie en autisme. Francks: ‘Asymmetrie speelt een belangrijke rol in de manier waarop het menselijk brein is georganiseerd. Zo is bij de meerderheid van de mensen de linkerhersenhelft dominant voor taal en de rechterhand, maar is dit minder vaak het geval bij mensen met autisme of schizofrenie. In een grote studie van meer dan 30.000 hersenscans en genetische gegevens vonden we verschillende DNA-varianten die geassocieerd waren met asymmetrie van de hersenen. Sommige van deze DNA-varianten werden ook in verband gebracht met schizofrenie en autisme. We willen meer weten over de betrokken genen.’

Onderzoek in Oxford naar dyslexie

Clyde Francks (1975, Leicester, Verenigd Koninkrijk) studeerde in 1996 af in de zoölogie aan de Universiteit van Oxford. Vervolgens stapte hij over naar het Wellcome Trust Centre for Human Genetics, Oxford, waar hij promoveerde (Wellcome Trust Prize student, DPhil 2002) en tot 2005 als postdoctoraal onderzoeker bleef. In deze jaren onderzocht hij de genetica van dyslexie (titel proefschrift: "Mapping of genes causing dyslexia susceptibility") en leidde hij een project over de genetica van links- en rechtshandigheid en schizofrenie. 'Ik was geïnteresseerd in de brede vragen: "hoe worden de hersenen asymmetrisch, en hoe is dat gerelateerd aan hersenaandoeningen?", zegt Francks. 'Er is nog zoveel uit te zoeken op dit onderzoeksgebied.' 

In 2005 ging hij verder als onderzoeker in Oxford, terwijl hij als manager in de farmaceutische industrie (GlaxoSmithKline, Verona, Italië) werkte. In die tijd leidde hij samenwerkingsprojecten tussen de academische wereld en het bedrijfsleven over de genetica van schizofrenie en het roken van sigaretten. In 2010 begon hij in zijn huidige functie aan het Max Planck Instituut in Nijmegen. Met zijn nieuwe aanstelling wordt een nauwere samenwerking tussen het Radboudumc en het Max Planck Instituut tot stand gebracht. 

Verschillende functionerende hersenhelften

Bij de meeste mensen zijn de linker- en rechterkant van de hersenen gespecialiseerd in het uitvoeren van verschillende functies en het verwerken van verschillende soorten informatie - in feite is een groot deel van onze cognitie enigszins lateraal aan de ene of de andere kant. Francks' onderzoeksgroep is vooral geïnteresseerd in de genen die betrokken zijn bij het specificeren hoe de twee hersenhelften verschillend gaan functioneren, bijvoorbeeld door invloed uit te oefenen op de ontwikkeling van de embryonale hersenen. Hij vond aanwijzingen dat sommige van diezelfde genen ook betrokken zijn bij het risico op het ontwikkelen van hersen-gerelateerde aandoeningen zoals schizofrenie en autisme, waarbij de asymmetrie van de hersenen kan worden veranderd. In de komende drie jaar hoop ik meer te achterhalen over hoe deze genen de asymmetrie van de hersenen beïnvloeden, en wat de relevantie is van veranderde asymmetrie voor autisme en schizofrenie', aldus Francks. 

Meer informatie

Clyde Francks is benoemd tot hoogleraar Brain Imaging Genomics, benoeming 1 april 2022, voor 3 jaar. Meer informatie over het Max Planck Instituut in Nijmegen vindt u hier. De onderzoeksgroep van Clyde Francks wordt gefinancierd door de Max Planck Society met aanvullende subsidie van de NWO.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet