Nieuws VIDI-subsidies voor Radboudumc-onderzoekers

14 juli 2021

Verschillende onderzoekers van het Radboudumc ontvangen een VIDI-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij ontvangen ieder een bedrag van 800.000 euro waarmee zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

De gehonoreerde projecten variëren van breinonderzoek naar het geheugen en de rol van stress bij Parkinsonpatiënten, tot nieuwe behandelmethoden bij kanker. In totaal ontvangen 78 onderzoekers een VIDI-subsidie, waaronder ook verschillende wetenschappers van de Radboud Universiteit.

Rick Helmich – De invloed van stress op de ziekte van Parkinson

Neuroloog Rick Helmich wil begrijpen waarom Parkinsonpatiënten erg gevoelig zijn voor stress, of stress hun ziektebeloop versnelt, en of een interventie dit kan verminderen. Met hersenscans gaat hij onderzoeken wat het effect is van een stressor (corona-pandemie) en een stress-reducerende interventie (mindfulness) op ziektebeloop en hersenfunctie bij de ziekte van Parkinson.

Marloes Henckens – In het geheugen gegrift

Herinneringen aan een traumatische gebeurtenis kunnen iemand levenslang achtervolgen. Binnen het project van neurowetenschapper Marloes Henckens wordt de rol van een afwijkende traumaherinnering in de ontwikkeling van symptomen van posttraumatische stress-stoornis onderzocht door te analyseren hoe het trauma in het brein ligt opgeslagen en welke mechanismen diens opslag beïnvloeden.

Sandra Heskamp – Alfastralers: een nieuwe behandelmethode voor therapie resistente kankercellen

Sandra Heskamp is hoogleraar Nucleaire beeldvorming en therapie in immuno-oncologie. Haar onderzoek richt zich op immunotherapie, dat zeer effectief is bij bepaalde vormen van kanker. Er zijn echter ook heel veel tumoren resistent tegen deze behandeling. Sandra Heskamp ontwikkelt een nieuwe methode om deze resistente kankercellen effectiever te behandelen met behulp van alfastralers. In combinatie met immunotherapie kan dit leiden tot een betere overleving van kankerpatiënten.

Geert Litjens – AI bouwt bruggen voor prostaatkankerpatiënten

De zorg voor prostaatkankerpatiënten kan verbeterd worden door bruggen te bouwen tussen medische disciplines. Geert Litjens gaat kunstmatige intelligentie inzetten om radiologie en pathologie te integreren. Hierdoor kunnen we eindelijk begrijpen hoe het gedrag van de ziekte in de patiënt beïnvloed wordt door hoe het er onder de microscoop uit ziet. Momenteel leidt Geert Litjens, die biomedische beeldanalyse studeerde aan de TU/e en promoveerde op de rol van AI bij MRI-scans en prostaatkanker, samen met Jeroen van der Laak en Francesco Ciompi de Computational Pathology onderzoeksgroep.

Vitoria Piai – Hoe het woordenboek in ons brein werkt

Vitoria Piai, als onderzoeker verbonden aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit gaat met haar collega’s bekijken hoe mensen woorden opzoeken in hun hersenen. In hoeverre is dit hetzelfde als het opzoeken van andere informatie, bijvoorbeeld over persoonlijke gebeurtenissen? Ze onderzoeken ook hoe ons brein-woordenboek zich aan kan passen na een beschadiging in de hersenen door een beroerte of een tumor.

Lennart Verhagen – Hersengolven op ultrageluid

Lennart Verhagen, verbonden aan de Radboud Universiteit en het Donders Instituut is gastonderzoeker aan het Radboudumc. Zijn onderzoek richt zich op hersenaandoeningen, waar één op de vier mensen door getroffen wordt. Het is een langgekoesterde droom om de hersenen veilig en met precisie te stimuleren, zonder operatie. Dit kan sinds kort met gebundeld ultrasoon geluid. In dit project pionieren de onderzoekers deze techniek voor een compleet nieuwe en non-invasieve behandeling voor Parkinsonpatiënten.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


KWF geeft ruim 2,6 miljoen euro voor kankeronderzoek van Radboudumc

21 december 2021 Impuls voor onderzoek naar immunotherapie en kanker van schildklier, long, baarmoeder en borst lees meer

AI voorspelt het risico op longkanker

19 mei 2021 Een AI-algoritme kan nauwkeurig het risico voorspellen dat longknobbeltjes, gevonden op CT-scans tijdens longscreening, zullen uitgroeien tot tumoren. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in Radiology. lees meer

KWF: 2,5 miljoen voor kankeronderzoek Groen licht voor innovatief onderzoek naar eierstokkanker en immunotherapie

13 april 2021 Het Radboudumc ontvangt 2,56 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding voor drie onderzoeken om oncologische vooruitgang in coronatijd te waarborgen. De projecten die zijn gehonoreerd focussen op innovatief onderzoek naar eierstokkanker en baanbrekende immunotherapie. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet