Nieuws Verrassend besluit FDA vrijgeven aducanumab als alzheimermedicijn

18 juni 2021

In de meest recent editie van ‘Alzheimers and Dementia’ (tijdschrift dementie-onderzoek), verscheen een systematische review van het onderzoeksteam van neuroloog Edo Richard.

Het team, bestaande uit Edo Richard, arts-onderzoeker Melina den Brok en Pim van Gool (neuroloog Amsterdam UMC), heeft onderzocht of medicijnen gericht tegen het Alzheimer-eiwit amyloid-beta een gunstig effect op de ziekte van Alzheimer hebben. Hiervoor zijn de resultaten van al het eerder uitgevoerde onderzoek bij elkaar genomen en bestudeerd.

De conclusie is volgens het team 'kraakhelder': er is geen effect, en de kans dat de resultaten van een volgend onderzoek hier verandering in kan brengen is verwaarloosbaar.

Onderzoekstechniek

Ze gebruikten hiervoor een bepaalde statistische analyse techniek (Bayesiaanse statistiek). Met deze statistische methode konden ze niet alleen vaststellen dat er geen bewijs voor een effect is, maar zelfs vaststellen dat het tegendeel waar is; overweldigend bewijs dat er geen effect is.


Ze roepen in het artikel dan ook op om de aandacht van wetenschappers te verleggen naar andere behandelingen dan het opruimen van dit eiwit, die mogelijk meer kans bieden om een medicijn tegen Alzheimer te vinden.

Dagblad Trouw publiceerde onlangs de ingezonden brief van Edo Richard.

Op dinsdag 15 juni jl. was geriater Marcel Olde Rikkert te gast bij Nieuwsuur over de goedkeuring van de FDA van het medicijn. 'Kritiek op nieuw Alzheimermedicijn zwelt aan'.

Eerder dit jaar besteedde Nieuwsuur ook aandacht aan het nieuwe Alzheimermedicijn. 'Nieuw alzheimermedicijn strompelt langzaam naar de finish'.

Meer nieuws


Vacatures Raad van Bestuur

23 augustus 2024

Voor de werving van twee nieuwe leden van de Raad van Bestuur zijn vanaf nu de vacatures beschikbaar. De nieuwe leden zullen vertrekkend bestuurders Carolijn Ploem en Mark Janssen opvolgen.

lees meer

Vijf vragen over de invloed van hoge temperaturen op ouderen beantwoord door geriater Marcel Olde Rikkert

15 augustus 2023

Geriater Marcel Olde Rikkert beantwoordt vijf vragen over de invloed van hitte op ouderen.

lees meer

Radboudumc zet in op specialistische kindertraumazorg met nieuw expertisecentrum Zwaargewonde kinderen direct op de juiste plek voor passende zorg

19 april 2023

Het Radboudumc start met het Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg speciaal gericht op traumazorg voor kinderen bij zwaar letsel en de gevolgen daarvan voor het kind en het gezin.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet