Nieuws Veni voor 8 onderzoekers Radboudumc en Universiteit

16 december 2021

NWO heeft 89 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 280.000 euro toegekend. Acht van hen zijn afkomstig van het Radboudumc en de Radboud Universiteit. De winnaars kunnen gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

De Nijmeegse wetenschappers gaan onder andere onderzoek doen naar het vertragen van Parkinson door lichaamsbeweging, de genetische complexiteit van psychiatrische aandoeningen, het meten van angstherinneringen in de hersenen en de impact van virussen op de uitstoot van broeikasgassen door bodems. Hieronder een overzicht van alle onderzoekers en hun projecten:

Slow SPEED: het vertragen van de Ziekte van Parkinson door het doseren van lichaamsbeweging
Sirwan Darweesh, Radboudumc
Ziektevertragende interventies zijn ineffectief in de klinisch manifeste ziekte van Parkinson, wanneer pathologie vergevorderd is, maar zouden kunnen slagen in prodromaal Parkinson, wanneer pathologie nog beperkt is. In dit project wordt met digitale biomarkers de haalbaarheid en voorlopige werkzaamheid onderzocht van een op afstand toegediende, door gamificatie versterkte, lichaamsbewegingsinterventie in prodromaal Parkinson.

Therapie ontwikkeling voor feochromocytomen en paragangliomen door middel van een zebravis kanker model.
M.A. Dona, Radboudumc
Mutaties in het SDHB gen zijn de belangrijkste oorzaak van de meest agressieve vorm van paragangliomen en feochromocytomen. Voor deze endocriene tumoren is nog geen effectieve behandeling beschikbaar. In dit onderzoek wordt een nieuw zebravismodel ontwikkeld waarin medicijnen getest kunnen worden, waardoor behandeling voor deze tumoren mogelijk wordt.

Puzzelen voor gevorderden: de genetische complexiteit van psychiatrische aandoeningen
M. Klein, Radboudumc
Zowel genetische aanleg als omgevingsfactoren bepalen of we gezond of ziek zijn. Gecombineerd vormen ze een sleutel voor de ontwikkeling van psychiatrische aandoeningen. Dit onderzoek bestudeert het samenspel van al deze factoren om zo uiteindelijk de diagnose en behandeling te personaliseren.

Luchtweginfecties in kinderen: wat doen immuuncellen in de luchtwegen zélf?
Lilly Verhagen, Radboudumc
Hoewel in kinderen met luchtweginfecties de reactie van het immuunsysteem vaak in het bloed wordt gemeten, speelt de eerste immuunrespons zich in de luchtwegen af. In dit project wordt het immuunsysteem van de luchtwegen zélf in kinderen bestudeerd om in de toekomst luchtweginfecties te kunnen behandelen met minder antibiotica.

Terugval in angst: Het meten van angstherinneringen in de hersenen
K. Gulmez-Karaca, Radboudumc
Herinneringen zijn in het brein opgeslagen als veranderingen in verbindingen tussen hersencellen. In dit project wordt een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee we deze verbindingen kunnen meten en onderzoeken we hoe specifieke angstherinneringen worden opgeslagen, tijdelijk uitdoven maar ook kunnen terugkeren met het verstrijken van de tijd.

Het ontrafelen en kwantificeren van de impact van virussen op de uitstoot van broeikasgassen door bodems
P. Dalcin Martins, Radboud Universiteit
Virussen in bodems infecteren diverse levensvormen. Het is echter niet bekend hoe dit de gezondheid van de bodem en de uitstoot van broeikasgassen beïnvloedt. Dit onderzoek zal de identiteit en rol van bodemvirussen blootleggen. Deze kennis zal helpen klimaatverandering tegen te gaan.

Wortels op het randje
M. Dop, Radboud Universiteit
Het is essentieel voor de ontwikkeling van planten dat bepaalde cellen loslaten. De plant zorgt dat alleen de juiste verbindingen tussen cellen worden verbroken, anders valt de plant uit elkaar. In dit onderzoek wordt bestudeerd hoe een plantencel bepaalt welke verbindingen losgemaakt moeten worden, en hoe dit losmaken gebeurt.

Dynamische veranderingen in eiwitten tijdens embryonale ontwikkeling
S. Stelloo, Radboud Universiteit
Tijdens de vroege embryogenese ontwikkelen stamcellen zich tot verschillende celtypen. Deze ontwikkeling van verschillende celtypen gaat gepaard met veranderingen in zowel eiwit expressieniveaus als eiwit-eiwit interacties. In dit project bestuderen de onderzoekers de dynamische veranderingen van eiwitniveaus en eiwit interacties tijdens de ontwikkeling van embryonale stamcellen tot meer gespecialiseerde cellen.

­­­­­

Nog meer laureaten

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. Deze toekenningen betreffen maar een deel van de Veni-ronde 2021 omdat de planning werd verstoord door corona en een hack. Voor de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en ZonMw hanteerde NWO de oorspronkelijke planning en de winnaars zijn nu bekend gemaakt. Voor de domeinen Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) staat de besluitvorming in april 2022 gepland.

Talentprogramma

Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


ERC-toekenningen per land, per universiteit en per domein Rathenau Instituut zet gegevens op een rij

5 april 2022 Bij de toegekende subsidies van de European Research Council (ERC) zijn het Radboudumc en de Radboud universiteit een goede Nederlandse middenmoter lees meer

In het Citylab komen wetenschap en publiek samen

28 maart 2022 Het Citylab Nijmegen, een samenwerking tussen het Donders Instituut en het muZIEum, is een onlangs geopend ervaringsmuseum over zien en niet zien. lees meer

De impact van sociale media op het welzijn gedurende de adolescentie

28 maart 2022 Meisjes en jongens zijn op verschillende momenten in de adolescentie mogelijk kwetsbaarder voor de negatieve effecten van sociale-mediagebruik, schrijft een internationaal onderzoeksteam, onder wie Rogier Kievit van het Radboudumc. lees meer

Naar optimale belasting van het kniegewricht bij artrose

24 maart 2022 Een consortium onder leiding van Erasmus MC en met deelname van het Radboudumc heeft bijna 9 miljoen ontvangen van NWO/NWA voor onderzoek naar de optimale belasting van gewrichten bij mensen met artrose. lees meer

Veelbelovend onderzoek naar Usher syndroom

24 maart 2022 Erwin van Wijk, onderzoeker bij Hearing and Genes, wil een bijdrage leveren aan het behandelbaar maken van het Usher syndroom. De resultaten zijn tot dusver beter dan hij had durven hopen. lees meer

Spreekt Siri straks Fries? Tiende podcast AI for Life

4 maart 2022 Spraakherkenning staat centraal in de tiende aflevering van de podcast 'AI for Life'. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet