De onderzoeksgroep van Nael Nadif Kasri heeft twee subsidies binnengehaald voor nieuw onderzoek met hun brein-op-een-chip model. Met een NWO Open Competitie subsidie worden genen onderzocht die hebben bijgedragen aan de evolutie van onze hersenen, maar ons tegelijkertijd kwetsbaar maken voor neurologische ontwikkelingsstoornissen. De subsidie van het Amerikaanse Simons Foundation Autism Research Initiative (SFARI) is gericht op onderzoek naar genen die gelinkt zijn aan autisme en mogelijke behandelingen, bijvoorbeeld met antisense oligonucleotiden (AON’s).
Met subsidie van de NWO Open Competitie ENW-M gaat Nael Nadif Kasri, samen met Frank Jacobs van de UvA, onderzoek doen naar extreem complexe en instabiele stukken van ons DNA. Nadif Kasri: “Het zijn genen die hebben bijgedragen aan de evolutie van onze hersenen, met de neurologische architectuur en functies waarover wij als moderne mensen beschikken. Aan de andere kant maken variaties in die genen ons juist ook kwetsbaar voor stoornissen in de neurologische ontwikkeling, waardoor bijvoorbeeld verstandelijke beperkingen ontstaan. Het zijn in zekere zin twee kanten van dezelfde medaille.”
Thema’s van de toekomst
Nadif Kasri gaat die genetische variabiliteit en verschillen in vatbaarheid voor hersenziekten onderzoeken via die gekweekte netwerken van hersencellen (brein-op-een-chip). “Het gaat ons helpen om complexe, genetisch bepaalde cognitieve ontwikkelingsstoornissen beter te begrijpen, te voorspellen en uiteindelijk zelfs te behandelen”, zegt hij.
De M-subsidie in deze Open Competitie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor onderzoeksthema’s van de toekomst.
Autisme
De Amerikaanse subsidie van het Simons Foundation Autism Research Initiative (SFARI) valt binnen het thema Genomics of ASD: Pathways to Genetic Therapies. De subsidie is bedoeld om de huidige kennis over risicogenen voor autismespectrumstoornis (ASS) te gebruiken om nieuwe genetische therapieën te ontwikkelen. Binnen dit programma gaat SFARI de komende drie jaar ongeveer 17 miljoen dollar verstrekken aan 17 onderzoekers.
Genetische pleisters
Het SFARI project gaat Nadif Kasri uitvoeren met de Nijmeegse collega’s Tjitske Kleefstra, Hans van Bokhoven en Bert de Vries. Ook hier wordt het brein-op-een-chip model weer gebruikt. Ditmaal om de functie te testen van aan autisme gelinkte genen. Op basis van die kennis wordt vervolgens onderzocht of het mogelijk is om behandelstrategieën te ontwikkelen. Zo zal onder meer worden onderzocht of de techniek van antisense oligonucleotiden – soms omschreven als ‘genetische pleisters’ – daarvoor geschikt is.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.