Ook dit jaar is het Radboudumc weer actief op Lowlands Science. Ditmaal staan er twee Nijmeegse onderzoeksactiviteiten gepland: HOE VEERKRACHTIG BEN JIJ? en DR. BORREL OF DR. BOB? Lowlands vindt plaats op 20, 21 en 22 augustus 2021 in Biddinghuizen.
Het Radboudumc begint langzaam maar zeker hofleverancier te worden voor Lowlands Science. In het verleden was het Radboudumc met onderzoeksprojecten als Vaker ziek in de winter, Lowlands got Talent, Meer of minder pijn met Muse, Lowlands saves lives, Wat heb jij in je broek en andere projecten al goed vertegenwoordigd op Lowlands. Dit jaar is dat opnieuw het geval met twee projecten.
Dokter Borrel of Dokter Bob. Hoe opereer jij met een drankje op?
Stel je voor: je bent als ervaren chirurg aan het genieten van een feestje – bijvoorbeeld op Lowlands! De avond begint en het bier smaakt heerlijk. Dan belt je collega, die in de buurt iemand met spoed moet opereren, en hij heeft uitgerekend jouw specialistische ervaring hard nodig. Je bent als arts opgeleid om altijd tot het uiterste te gaan voor de patiënt, maar zou je met een drankje op niet meer schade aanrichten dan goed doen?
‘Nul is de norm!’
De richtlijn van de KNMG stelt dat alle artsen die met patiënten werken niet onder invloed van alcohol mogen zijn. Maar het kan voorkomen dat artsen die geen dienst hebben, en dus in principe wel wat mogen drinken, worden opgeroepen om te assisteren bij ingewikkelde spoedoperaties. In dat geval is het belangrijk te weten dat de vaardigheden van de chirurg niet verminderd zijn door die alcohol. Maar we weten eigenlijk helemaal niet of dat zo is! Daarom wordt in dit project samen met het Lowlandspubliek uitgezocht wat het effect van alcohol is op de vaardigheden als chirurg. Kortom: nuchter of met een drankje op: Hoe opereer jij? Het team bestaat uit Sanne Botden, Maja Joosten, Guus Bokkerink, Ivo de Blaauw en Erik Leijte.
Het tweede onderzoek wordt uitgevoerd door een team van de afdeling Geriatrie, dat in kaart gaat brengen wat de veerkracht is van Lowlandsbezoekers en uitzoekt welke factoren bepalen of iemand meer of minder veerkracht heeft. Dat gebeurt onder andere aan de hand van stress- en uitputtingstesten.
Twee testen
De verwachting is, dat deze twee testen heel geschikte en simpele maten zijn om lichamelijke veerkracht te meten. Het Lowlands publiek kan helpen bij dat onderzoek. Lowlands biedt immers niet alleen een fantastische ervaring, maar kan ook een tijdelijke, maar behoorlijke aanslag op je lichaam en dus op je veerkracht kan zijn. Dat effect wordt met deze testen gemeten.
Het team bestaat onder andere uit Thea Zonneveld-Heil, Marit Sanders, Rianne de Heus, René Melis, Bas Chatel en Jeroen Uleman.
Dit zijn alle onderzoeksprojecten die dit jaar (2021) op Lowlands staan:
Prik je eigen bubbel door! (Universiteit van Amsterdam & VU Amsterdam)
Hoe ontstaan onlinebubbels? In dit Digitale Voetsporen Lab brengen ze jouw online footprint in kaart – die je wel of niet ter plekke anoniem aan de wetenschap kunt doneren.
Dr. Borrel of Dr. Bob: Hoe opereer jij met een drankje op? (Radboudumc)
Alcohol en steady doktershanden lijken geen gelukkige combi. Maar is dat wel zo? Dit onderzoek gaat verder waar Dokter Bibber gebleven is.
Bites & beats: Food for the future (TNO & Wageningen University)
Wat is onze (food) lifestyle in 2050? Dit onderzoek brengt jouw eetgedrag in kaart – nu en in de toekomst.
Hoe veerkrachtig ben jij? (Radboudumc)
Altijd al willen weten waarom je zo fris als een pasgeboren lammetje opstaat na een avondje Bravo? Laat je veerkracht testen bij deze onderzoekers.
Gamen voor de wetenschap! (Universiteit Utrecht)
Speel 6 verschillende games met een Virtual Reality-bril en help mensen met hersenletsel door je denkfuncties in uitdagende situaties in kaart te brengen.
Elk oordeel heb z'n nadeel (UMC Utrecht)
Maakt het iets uit of je nieuwe collega meerdere depressies heeft gehad? Dit onderzoek laat je zien wat mensen met psychische kwetsbaarheid meemaken – en hoe mensen naar psychische klachten kijken en mensen met klachten naar zichzelf.
Ameezing Karaoke (Universiteit van Amsterdam)
Dit onderzoek draait om hoeveel moeite het eigenlijk kost om van taal te wisselen binnen een gesprek, zin of lied. You know the drill: ameezingen geblazen!
Hoe voelt het als je met een robot praat? (VU Amsterdam en Hogeschool Utrecht)
Tijdens dit experiment ontdek je hoe een gesprek met een humanoid sociale robot in het echt verloopt. In ieder geval voor één gesprekspartner gesmeerd, voorspellen wij.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.