Nieuws Twee miljoen euro voor betere behandeling en uitkomsten COVID-19 bij ouderen

10 september 2021

ZonMw kent een subsidie van bijna twee miljoen euro toe aan een grote groep onderzoekers om de uitkomsten van ouderen met COVID-19 te verbeteren. De studie, waar ook het Radboudumc aan meedoet, geeft inzicht in het verloop en de behandeling van COVID-19  bij ouderen. Bijzonder is dat ouderen nadrukkelijk bij het onderzoek betrokken zijn.

Meer dan 90% van alle sterfte aan COVID-19 betreft patiënten vanaf 70 jaar. Achteruitgang in dagelijks functioneren komt bij ouderen als gevolg van doormaken COVID-19 veel voor. Daarnaast zijn ouderen onderling heel verschillend wat betreft vitaliteit en kwetsbaarheid. Behandeling op maat begint met een goede inschatting van prognose en kennis over de ziekte, maar juist bij ouderen is nog veel onbekend.

Dankzij de ZonMw-financiering van de studie COVID19 Outcomes in Older People (COOP) zal een onderzoeksconsortium antwoord vinden op belangrijke vragen over COVID-19 bij ouderen, die zijn opgesteld door de Federatie Medisch Specialisten in de Kennisagenda COVID-19. De studie wordt uitgevoerd onder leiding van het LUMC, andere deelnemende centra zijn Erasmus MC, Amsterdam UMC en UMC Utrecht.

Rol van kwetsbaarheid

De COOP-studie gebruikt Nederlandse onderzoeksgegevens die eerder zijn verzameld bij meer dan tien grote multicenter-studies onder ouderen met COVID-19 thuis, en in de eerstelijns zorg, ziekenhuizen, umc’s en verpleeghuizen. Senior epidemioloog René Melis van het Radboudumc legt uit dat er verschillende vragen centraal staan in het onderzoek. “We willen weten of kwetsbaarheid de korte- en langetermijngevolgen van COVID-19 bij ouderen kan voorspellen. Ook willen we een model ontwikkelen waarmee we in de zorg kunnen voorspellen hoe iemand zal herstellen. Een ander onderzoeksterrein is de rol van biologische veroudering en kwetsbaarheid bij sterfte en herstel. Tot slot onderzoeken we de doelen die voor ouderen belangrijk zijn bij beslissingen over behandeling bij acute ernstige aandoeningen.”

Lees meer over dit onderzoek op de website van LUMC.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet