Nieuws Radboudumc bundelt innovatie-activiteiten in Radboudumc Health Innovation Labs

28 maart 2021

Het Radboudumc heeft zijn innovatie-activiteiten samengebracht in een nieuw organisatie-onderdeel: Radboudumc Health Innovation Labs. Health Innovation Labs gaat zorginnovaties begeleiden vanaf het allereerste idee tot concrete, levensvatbare en impactvolle toepassingen. Dat gebeurt op basis van de principes van mensgericht ontwerp en een agile aanpak, waarbij innovaties kortcyclisch getoetst worden op haalbaarheid, wenselijkheid en levensvatbaarheid.
 

Radboudumc Health Innovation Labs bouwt voort op het werk van het Radboudumc REshape Center, dat al meer dan 10 jaar op de frontlinie van zorginnovatie actief is. Zo stond REshape aan de wieg van de Health Innovation School, bracht het Hacking Health naar Nederland en was het een van de pioniers op het gebied van beeldbellen in de zorg.
 
Naast REshape wordt ook het huidige Radboudumc iLab ondergebracht in de nieuwe organisatie. ILab heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van zorgprofessionals bij de concrete uitwerking van hun innovatieve plannen naar praktisch toepasbare toepassingen. ILab werkte onder meer mee aan de professionalisering van Luchtbrug en was nauw betrokken bij de implementatie van continue monitoring. Martijn de Groot en Leanne van Almen vormen samen het management team van Radboudumc Health Innovation Labs. 
 
“We voegen de werkwijzen van REshape en iLab samen. REshape had meer aandacht voor de vroege fase van innovatie, discovery; en iLab meer voor de implementatiefase, delivery”, aldus Martijn de Groot, manager Health Innovation Labs. “De nieuwe koers is dat we discovery en delivery bundelen, de teams samenvoegen en vanuit één afdeling de hele innovatiecyclus begeleiden.”
 
“Onze nieuwe werkwijze kent twee belangrijke pijlers. Eén is mensgericht ontwerp: het betrekken van patiënten, zorgverleners en stakeholders bij het realiseren van je innovatie”, vertelt Leanne van Almen, manager bij Health Innovation Labs. ”De tweede pijler is dat we agile werken volgens het scrum-framework. Hierbij werken we kort-cyclisch en toetsen we steeds elke stap die we zetten bij een innovatie aan de praktijk.”
 
Benieuwd naar het werk van Radboudumc Health Innovation Labs? Kijk dan hier voor meer informatie.

Meer nieuws


NWO ondersteunt ondernemende wetenschappers

5 april 2024

Yvonne Derks en Kiran Vaidhya Venkadesh van het Radboudumc zijn benoemd tot Fellow in het Faculty of Impact onderzoeksprogramma van NWO.

lees meer

Zelflerende algoritmes Zesde aflevering podcast 'AI for Life'

13 april 2021 In de zesde aflevering van de podcast 'AI for Life' staan ditmaal zelflerende algoritmes centraal. lees meer

Door Radboudumc ontwikkeld gezichtsschild gaat in massaproductie

23 april 2020 Vanwege het tekort aan beschermende hulpmiddelen heeft het Radboudumc een gezichtsschild (faceshield) ontwikkeld. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet