Nieuws Radboudumc Amalia kinderziekenhuis start samenwerking met Esther Vergeer Foundation

10 juni 2021

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis start op donderdag 10 juni met de eerste zogenoemde Sportpoli van de Esther Vergeer Foundation. De bedoeling van de Sportpoli is om patiënten met een lichamelijke beperking te motiveren om te sporten en hen de mogelijkheid te bieden aan te sluiten bij een 'gewone' sportvereniging.

De Esther Vergeer Foundation biedt deze kans en begeleidt dit hele proces. De Sportpoli is te vinden op het poliplein van het Amalia kinderziekenhuis. Belangstellenden kunnen daar elke donderdag bij de medewerkers van de Esther Vergeer Foundation terecht.
Dit initiatief sluit naadloos aan bij de filosofie van inclusiviteit die het Radboudumc voorstaat, en het principe dat bewegen gezond is en belangrijk is voor het welbevinden. De Sportpoli bij het Radboudumc is de eerste van vijf Sportpoli's die de Foundation de komende maanden opent in vijf academische kinderziekenhuizen. De officiële 'opening' van de poli's vindt begin oktober plaats.

Sport als 'extra consult' in de artsencarrousel

In het Radboudumc worden multidisciplinaire poli’s georganiseerd voor kinderen met een lichamelijke beperking veroorzaakt door bijvoorbeeld Spina Bifida, cerebrale parese, bewegingsstoornissen, genetische ontwikkelingsstoornissen en spierziekten. Tijdens deze poli’s komt een aantal kinderen tegelijkertijd naar het ziekenhuis en gaan zij die dag met hun ouder(s) langs alle behandelend artsen en zorgprofessionals.
De artsen, zoals de neurochirurg, neuroloog, kinderarts, revalidatiearts, orthopeed en uroloog, maar ook de fysiotherapeut, medisch maatschappelijk werker en zorgcoördinator, spreken het kind (en de ouders) om de beurt in een zogenoemde carrousel. Ze monitoren de medische situatie en de ontwikkelingen van het kind door onderzoeken en het uitgebreid stellen van vragen. De Esther Vergeer Foundation Sportpoli kan vanaf 10 juni worden toegevoegd aan deze carrousel als ‘extra consult’.

Begeleidingstraject

De medewerkers van de Sportpoli geven informatie en starten, indien gewenst, met een persoonlijk begeleidingstraject. De Foundation helpt kijken naar de kansen, en begeleidt kind en ouder naar een fijne plek om structureel te gaan sporten in de eigen woonomgeving; een ‘gewone’ sportvereniging die bij het kind en zijn/haar beperking past, en waar het kind ook welkom is.

'Net als ieder kind kunnen sporten'

‘Ik vind het een fantastisch initiatief’, zegt Joyce Geelen, die zich als kinderarts richt op kinderen met erfelijke en aangeboren aandoeningen. 'Beweging is zo belangrijk, maar voor kinderen met genetische ontwikkelingsstoornissen is het niet zo gemakkelijk om bij een sportvereniging in de eigen omgeving aansluiting te vinden. Daar worden ze nu bij geholpen. Ze kunnen met hun ouders de speciale sportpoli op het poliplein bezoeken. Op de dag dat ze hier toch al zijn voor een bezoek aan het multidisciplinaire team. Medewerkers van de Esther Vergeer Foundation denken daar met hen mee, om te kijken wat er wél kan, in plaats van wat er niet kan. Welke sport past bij hen en sluit aan bij de achterstand in motoriek? Het is zo fijn voor deze kinderen om te voelen dat ze er ook mogen zijn, dat ze erbij horen en net als ieder kind kunnen sporten in hun eigen buurt.’

Esther Vergeer, naamgever van de Foundation: 'Met de start van de Sportpoli komt een persoonlijke droom van mij uit. De stap naar sporten op een sportvereniging is voor kinderen (en ouders) best wel heel groot. De Foundation heeft veel ervaring met het persoonlijk begeleiden van ouders en kind naar een passende sport. We zien dat juist die persoonlijke begeleiding essentieel is. Als een kind blij wordt van sporten, dan heeft dat ook een positieve impact op het hele gezin. Door de realisatie van de Sportpoli kunnen wij nog veel meer kinderen naar sport gaan begeleiden; hoe mooi is dat?!'

Esther Vergeer Foundation - Elk kind de kans om ‘gewoon’ te sporten

In 2015 is de Foundation gestart met de Join the Club-projecten, waarbij kinderen met een lichamelijke beperking, tussen de 4 en 21 jaar, ‘gewoon’ kunnen sporten bij een gewone vereniging. Inmiddels is de Foundation actief op bijna 30 (tennis)verenigingen en hebben honderden kinderen kennis gemaakt met (rolstoel)tennis. De Esther Vergeer Foundation bemiddelt kinderen ook naar andere sporten; immers niet iedereen vindt tennis leuk of past tennis bij zijn/haar lichamelijke beperking. Tijdens de Sportpoli-gesprekken wordt dan ook gekeken naar een sport die past bij de wens van het kind en zijn/haar beperking. Het uiteindelijke doel is om echt alle kinderen met een lichamelijke beperking een kans te geven om ‘gewoon’ te sporten; net als ieder ander kind!

Kijk hier voor meer informatie over de Esther Vergeer Foundation.

De realisatie van de Sportpoli’s van de Esther Vergeer Foundation in de academische kinderziekenhuizen is mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Hiervoor ontving de Foundation een schenking van 260.000 euro van de VriendenLoterij.

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Amalia kinderziekenhuis blij met Oranje OK-shirts KNVB Tweede leven voor Oranje-shirts

31 oktober 2023

Patiëntjes Amalia kinderziekenhius naar operatie in Oranje OK-shirts van onze Oranje Leeuwen en Leeuwinnen met dank aan de KNVB.

lees meer

Kinderprogramma Topdoks: wat gebeurt er als iemand in het ziekenhuis overlijdt. Tamara Meijer en Floortje Agema laten het zien; zondag 15 oktober 17.58 uur NPO3

13 oktober 2023

Topdoks was bij het Radboudumc om een item op te nemen over wat er met iemand gebeurt als hij overlijdt in het ziekenhuis. Collega's Tamara Meijer en Floortje Agema en Bruun Laeven zijn hierin te zien 

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Onderzoeksteam Radboud Universiteit en Radboudumc brengt adviezen uit voor betere transgenderzorg in Nederland

9 mei 2023

In opdracht van ZonMw voerde de Radboud Universiteit en het Radboudumc een onderzoek uit naar de toename in en verandering van de vraag naar transgenderzorg. De resultaten werden gepresenteerd op 10 mei jl.

lees meer

Radboudumc zet in op specialistische kindertraumazorg met nieuw expertisecentrum Zwaargewonde kinderen direct op de juiste plek voor passende zorg

19 april 2023

Het Radboudumc start met het Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg speciaal gericht op traumazorg voor kinderen bij zwaar letsel en de gevolgen daarvan voor het kind en het gezin.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet