Met ingang van 1 maart 2021 is gedragswetenschapper Marijn de Bruin benoemd tot hoogleraar ‘Behavioural medicine & Health psychology’ aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op gezondheidsgedrag in de publieke en curatieve zorg.
Marijn de Bruin bestudeert interventies om gezond gedrag te ondersteunen. Gezondheidsgedragingen zoals roken, fysieke activiteit of medicatiegebruik hebben een grote invloed op onze levensverwachting en de kosten van de gezondheidszorg. Marijn de Bruin richt zich in zijn onderzoek op het vergroten van de bruikbaarheid en impact van gedragswetenschappelijke kennis. Ten eerste ontwerpt en evalueert hij interventies om gezond gedrag te ondersteunen, vaak voor patiënten met langdurige aandoeningen zoals hiv, hepatitis c, of hartfalen.
Het tweede deel van zijn wetenschappelijk onderzoek is gericht op het verbeteren van onderzoeksmethoden, zodat we meer kunnen leren van onderzoek dat al gedaan is en toekomstig onderzoek beter en relevanter wordt. Ten derde wil hij onderzoeken hoe bewijsmateriaal over (kosten)effectieve gedragsinterventies effectiever kan worden vertaald naar beleid en praktijk. Gecombineerd zou dit onderzoeksprogramma een positief effect moeten hebben op zowel de wetenschap als de maatschappij.
Onderzoek tijdens de coronacrisis
Sinds maart 2020 doet Marijn de Bruin veel onderzoek naar het gedrag van de maatschappij tijdens de COVID-19-pandemie. Hij is medeoprichter van de RIVM Corona Gedragsunit, waarbinnen hij lid van het kernteam is en hoofd wetenschappelijk onderzoek. Al ruim een jaar is hij grotendeels werkzaam voor deze unit. Hij overlegt op regelmatige basis met verschillende ministeries en is mediawoordvoerder over het menselijk gedrag in deze pandemie. Het gedragswetenschappelijk onderzoek naar percepties, gedrag en welzijn van burgers tijdens de coronapandemie is gefinancierd door ZonMw, NWO en het Ministerie van VWS.
Gezondheidswetenschapper in Maastricht en Aberdeen
Marijn de Bruin (1977, Amsterdam) studeerde gezondheidswetenschappen aan Maastricht University. In 2009 promoveerde hij, ook in Maastricht, op onderzoek naar medicijngebruik bij HIV-patiënten (titel proefschrift: ‘Theory- and evidence-based interventions to enhance adherence among HIV-infected patients using highly active antiretroviral therapy’). Hij werkte vijf jaar als universitair docent aan Wageningen University and Research en de Universiteit van Amsterdam. In 2013 werd hij hoogleraar en hoofd van Gezondheidspsychologie aan de University of Aberdeen (Schotland). Van 2018-2020 combineerde hij deze positie met een rol als senior onderzoeker bij IQ Healthcare van het Radboudumc, waar hij een Hypatia Fellowship had ontvangen bedoeld om externe onderzoeksleiders aan te trekken.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
PreventieNieuws homepage Patientenzorg en Nieuws en verhalen
Meer informatie
Meer nieuws
Onderzoek naar en behandeling tegen blaaspijnsyndroom wordt nu vergoed
4 augustus 2021Het Radboudumc gaat een onderzoek doen naar de werking van GAG blaasspoelingen bij het blaaspijnsyndroom, een aandoening waarbij de blaaswand ontstoken is
lees meer