Nieuws KWF: 2,5 miljoen voor kankeronderzoek

13 april 2021

Het Radboudumc ontvangt 2,56 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding voor drie onderzoeken om oncologische vooruitgang in coronatijd te waarborgen. De projecten die zijn gehonoreerd focussen op innovatief onderzoek naar eierstokkanker en baanbrekende immunotherapie.

Erfelijke eierstokkanker voorkomen – Joanne de Hullu

Vrouwen met een erfelijke fout in de genen BRCA1 of BRCA2 hebben een sterk verhoogd risico op eierstokkanker. Zij krijgen het advies om hun eileiders en eierstokken te laten verwijderen. Deze ingreep is zeer effectief, de kans op eierstokkanker daalt met 80-96%, maar eierstokverwijdering leidt ook tot vroegtijdige overgang, met alle nadelige gevolgen van dien.

Joanne de Hullu, gynaecoloog, onderzoekt of het veilig is om eerst de eileiders (de vermoedelijke oorsprong van eierstokkanker) te verwijderen en pas later de eierstokken. Uit de resultaten van haar eerdere KWF-onderzoek blijkt dat dat de kwaliteit van leven verbetert, vooral wat betreft overgangsklachten en seksueel functioneren.

In een grote internationale studie gaat Joanne de Hullu nu de risico’s verder in kaart brengen. Samen met negen andere landen onderzoekt ze hoe vaak eierstokkanker voorkomt bij vrouwen die voor de nieuwe aanpak kozen en hoe hun kwaliteit van leven is. De Hullu hoopt aan te tonen dat het risico op eierstokkanker gelijk blijft, maar dat patiënten een veel betere kwaliteit van leven ervaren.

Immunotherapie verbeteren – Harry Dolstra en Gosse Adema

Verder zijn er twee onderzoeken die zich richten op immunotherapie. Dit onderzoek richt zich op een baanbrekende behandeling die het afweersysteem van de patiënt helpt om kankercellen zelf op te ruimen.

Harry Dolstra, universitair hoofddocent bij het Laboratorium Hematologie, werkt aan immunotherapie tegen eierstokkanker met behulp van ‘natural killer’-cellen. Hij onderzoekt of het mogelijk is om dit type afweercel in grote hoeveelheden te kweken voor kant-en-klare toediening, in plaats van kleine hoeveelheden voor iedere patiënt afzonderlijk. Daarnaast worden deze ‘natural killer’-cellen uitrust met een CAR, wat dient als een soort ‘zoek- en grijparm’ waarmee ze kankercellen beter kunnen herkennen en opruimen.

Gosse Adema, hoogleraar moleculaire immunologie op het Radiotherapie & Oncoimmunologie (ROI) laboratorium van de afdeling Radiotherapie, doet onderzoek naar siaalzuren en hun receptoren. Siaalzuren zijn suikers die kankercellen verhoogd aanmaken om zich beschermen tegen aanvallen van het afweersysteem. Gosse Adema onderzoekt of het effect van immunotherapie te verbeteren is door deze siaalzuren of hun receptoren op immuuncellen te blokkeren.

De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin ruim 30 miljoen euro wordt toegekend aan Nederlands kankeronderzoek.

Meer nieuws


Geneesmiddeldosering op maat voor zwangere vrouwen

9 maart 2022 Drie kwart van de vrouwen in Nederland gebruikt wel eens een medicijn tijdens de zwangerschap, maar over de geschikte doseringen is weinig bekend. Onderzoek van het Radboudumc, MUMC+ en Lareb Moeders van Morgen moet daar verandering in gaan brengen lees meer

Ioannis Sechopoulos ontvangt NWO Vici-subsidie voor onderzoek naar verbetering van borstkankerdiagnostiek

1 maart 2022 Ioannis Sechopoulos gaat onderzoek doen naar de verbetering van tomosynthese, een röntgenonderzoek waarmee radiologen borstkanker opsporen. lees meer

Op zoek naar de zuurstofarme kankercellen

2 september 2021 Hoogleraar Sandra Heskamp krijgt VIDI-subsidie voor groot onderzoek naar radionucliden lees meer

Ron Wevers wil genetische ziekten voorkomen op de Faeröer en in Nederland Zomerinterview in VOX door Ken Lambeets

20 juli 2021 Een ontmoeting met een jongen uit de Faeröer met een zeldzame genetische ziekte zette hoogleraar klinische chemie Ron Wevers aan het denken. Zou hij een systeem kunnen opzetten waarmee er geen kinderen met zware handicaps meer geboren worden op de eilandengroep? lees meer

VIDI-subsidies voor Radboudumc-onderzoekers

14 juli 2021 Onderzoeken variëren van het brein tot nieuwe behandelmethoden bij kanker lees meer

Nieuwe kweekmethode onthult hoe kankercellen afweersysteem omzeilen

5 juli 2021 Wetenschappers van het Radboudumc hebben een methode ontwikkeld waarmee ze kunnen onderzoeken hoe kankercellen en immuuncellen elkaar beïnvloeden. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet