Nieuws Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef. Onderzoek van het Radboudumc heeft het aantal consulten van 2019 en 2020 naast elkaar gelegd en kwam daarbij tot een aantal conclusies, nu gepubliceerd in Annals of Family Medicine.

De onderzoekers onderzochten 25 huisartspraktijken in en rondom Nijmegen, met ruim 26.000 patiënten. De uitbraak van de coronacrisis in maart 2020 heeft ertoe geleid dat het aantal patiënten met acute en chronische klachten dat zich bij de praktijk meldde, duidelijk afnam. Ook daalde de vraag naar hulp bij preventie op het gebied van gezondheid.

Afname meest voorkomende gezondheidsproblemen

De onderzoekers bekeken hoe vaak de meest voorkomende gezondheidsproblemen in 2020 voorkwamen, ten opzichte van 2019. Deze problemen zijn vermoeidheidsklachten, hoge bloeddruk, diabetes en oorontstekingen. Nijmegenaren meldden zich in de maanden maart, april en mei van 2020 minder vaak met deze klachten bij hun huisarts. Als deze mensen een afspraak maakten, gebeurde dit veel vaker digitaal of telefonisch dan dat een patiënt de praktijk bezocht. Waar in 2019 30% van de consults niet fysiek was, steeg dit in het voorjaar van 2020 naar 50%.

Aantal mensen met mentale klachten bleef gelijk

Het aantal mensen dat zich meldde met mentale klachten zoals depressie of angsten bleef min of meer gelijk ten opzichte van 2019. Wel werd deze groep in 2020 veel vaker via e-mail of telefoon geholpen, dan dat er sprake was van een fysiek consult.

Neem bij klachten contact op met de huisarts

Huisarts en onderzoeker van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc Henk Schers wil met deze publicatie benadrukken dat mensen met chronische aandoeningen niet uit beeld moeten raken. “Deze cijfers, hoewel het slechts om één stad in Nederland gaat, tonen aan hoe belangrijk het is te letten op onze kwetsbare mensen. Het is onvermijdelijk dat er veel aandacht uitging en -gaat naar COVID-19-patiënten, maar we moeten zoveel mogelijk grip blijven houden op mensen met andere klachten. Daarom ook de oproep: heb je klachten, aarzel niet en neem contact op met de huisarts.”

Over de publicatie

Publicatie in Annals of Family Medicine: The COVID-19 Pandemic in Nijmegen, the Netherlands: Changes in Presented Health Problems and Demand for Primary Care – Henk Schers, Chris van Weel, Kees van Boven, Reinier Akkermans, Erik Bischoff, Tim olde Hartman. DOI: https://doi.org/10.1370/afm.2625.

 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet