Medewerkers in de zorg voor corona-patiënten krijgen flink wat voor de kiezen qua werkdruk en ervaringen. Vanuit het Radboudumc Centrum voor Mindfulness worden, voor medewerkers die betrokken zijn (geweest) bij de zorg voor COVID-19 patiënten, twee verschillende manieren van online mindfulness onderzocht. We kijken naar het effect van online mindfulness op het verminderen van psychische klachten en de mate van veerkracht en welbevinden.
Lees de ervaringen van Miep van der Drift (50), longarts in het Radboudumc.
“’Hoe blijf ik fit genoeg om dit maanden vol te houden?’, vroeg ik me aan het begin van de coronapandemie vaak af. Ik vond het pittig, de zorg en verantwoordelijkheid dragen over doodzieke mensen met een onbekende ziekte. Ook de extra verplichte avond- en nachtdiensten baarde me zorgen. Ik was helemaal niet meer gewend ‘s nachts honderd procent fysiek aanwezig te moeten zijn. En hoe en wanneer kon ik mezelf weer opladen na alle diensten en het bestuderen van de enorme hoeveelheid belangrijke informatie die we dagelijks kregen, zoals nieuwe richtlijnen en protocollen? Het was echt zoeken voor me.
Wat me erg heeft geholpen is om bewust aandacht te geven aan zelfzorg, bijvoorbeeld door tijdens mijn diensten even een kop koffie te gaan drinken met een collega in plaats van maar te blijven doorrennen of een korte yoga-, of meditatieoefening te doen. Na het werk ga ik dan wandelen of spreek ik af met vriendinnen en zorg ik thuis dat het over iets anders gaat dan corona. Zo maak ik meer ruimte voor mezelf. Door goed voor mezelf te zorgen, zorg ik ook beter voor anderen.
In die hectische maanden heb ik daarnaast veel steun ondervonden aan het delen van mijn zorgen met collega’s. Artsen onderling hebben vaak nogal de neiging stoer te blijven uitstralen dat ze het allemaal prima aankunnen. Vroeger was het ook de norm dat je als arts je emoties compleet wegdrukte. Dat begint gelukkig te veranderen. Nu ben je als dokter juist professioneel als je ruimte maakt voor je emoties en ervoor zorgt dat deze niet tussen jou en de patiënt in komen te staan.
Toch merkte ik, nadat we (tijdelijk) weer teruggingen naar gewone diensten, dat ik me geestelijk goed voelde, maar mijn lichaam nog moe en gespannen was. Logisch ook. Mijn lijf zat nog vol stresshormonen. Net zoals het lichaam na een marathon moet herstellen, is dat hetzelfde na een periode van intensief werken onder hoge druk.
Het is niet zo dat het beoefenen van mindfulness ervoor zorgt dat je nooit meer hinder van stress ervaart. Wel heeft mijn eigen mindfulnessbeoefening voor een snel herstel gezorgd, onder andere door tijdig terug te schakelen in plaats van de vermoeidheid te negeren of mezelf te veroordelen voor mijn fysieke klachten.
Met aandacht leven heeft me ook een betere arts gemaakt. Door in de ochtend te mediteren en yogaoefeningen te doen, begin ik de dag met rust en focus. Een rustige start haalt de haast uit de hele dag; net als zorgen voor kleine pauzes tussen de bedrijven door. Op die manier blijf je fris en houd je ook beter je prioriteiten voor ogen: goede zorg leveren. Ik luister nu beter naar patiënten waardoor ze zich gehoord voelen, de hulpvraag eerder op tafel komt en ze tevreden naar huis gaan. Met mijn aandacht zoveel mogelijk bij het huidige moment zijn, geeft me ook de rust om met vertrouwen stap voor stap naar de toekomst te kijken. De derde besmettingsgolf loopt nu snel op. Het afgelopen jaar heeft uitgewezen dat ik de benodigde vaardigheden bezit die een crisis als deze vraagt van mij als arts. Dat zal een volgende keer niet anders zijn. Daarnaast sta ik niet alleen en ben ik omringd met fantastische collega’s.”
Ben je werkzaam (geweest) op een van de COVID-19 afdelingen? En heb je last van stress-gerelateerde klachten of wil je voorkomen die te ontwikkelen? Dan is dit onderzoek misschien ook iets voor jou.
Meedoen is makkelijk. Kijk voor meer informatie op de website van MindPreP. Hier kun je ook het aanmeldformulier vinden om je vrijblijvend aan te melden.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Radboudumc zet in op specialistische kindertraumazorg met nieuw expertisecentrum Zwaargewonde kinderen direct op de juiste plek voor passende zorg
19 april 2023Het Radboudumc start met het Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg speciaal gericht op traumazorg voor kinderen bij zwaar letsel en de gevolgen daarvan voor het kind en het gezin.
lees meer