Nieuws Jan Schols benoemd tot hoogleraar Orthodontie

4 november 2021

Jan Schols is per 1 november 2021 benoemd tot hoogleraar Orthodontie aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Naast zijn klinische werk voor en met patiënten en zijn rol binnen de opleiding tandheelkunde en specialisatie orthodontie, richt hij zich met zijn onderzoek op de ontwikkeling van 3D-technieken en innovatieve behandelmethoden, alles ten dienste van de patiënt.

Jan Schols studeerde Tandheelkunde aan de, toen nog, Katholieke Universiteit Nijmegen. “Ik deed dat omdat ik graag mensen wilde helpen. Tegelijkertijd ben ik ook een doener”, zo vertelt hij. Nadat hij enkele jaren als tandarts werkte, besloot hij zich te specialiseren tot orthodontist. “Een tandarts ziet de meeste patiënten één keer per jaar. Het idee om patiënten langer en vaker te zien binnen een uitgebreide behandeling sprak me aan. Dat doet het nog steeds.”

Sinds 2008 is Schols verbonden aan het Radboudumc, eerst nog naast zijn eigen praktijk, en sinds 2014 fulltime. In dat jaar trad hij aan als opleider van de vakgroep Orthodontie en Craniofaciale biologie (de biologie van de schedel en het gelaat). “Ik geef met heel veel plezier onderwijs, zowel aan studenten tandheelkunde, die nog aan het begin van hun carrière staan, tot onze artsen in opleiding, de groep die zich echt wil specialiseren tot orthodontist.”

3D-innovaties voor de patiënt

Jan Schols (Genhout-Beek, 1959) promoveerde in 1988 op gebitsontwikkeling bij jongeren (titel proefschrift: Gebiβentwicklung und Gesichtswachstum in der Adoleszenz). In het Radboudumc loopt veel klinisch onderzoek, zo vertelt hij, gericht op innovatieve methoden zoals 3D. “De vakgroep Orthodontie heeft een sterke reputatie op het gebied van digitalisering en 3D-onderzoek, dat blijft één van onze belangrijkste onderzoeksthema’s.” De komende jaren zal Schols onderzoek naar AI-toepassingen, augmented reality, en geprinte orthodontische behandelapparatuur voortzetten en toepassen in de patiëntenzorg.

Al het onderzoek vindt plaats met de patiënt indachtig. Schols geeft een voorbeeld: “Bij bepaalde gelaatsaandoeningen die de orthodontist met de kaakchirurg samen behandelt, hebben patiënten twee chirurgische ingrepen nodig, zowel voor als na de orthodontische behandeling. Door ons onderzoek is het mogelijk om de eerste operatieve ingreep over te slaan. Die is vervangen doordat we een soort beugel hebben ontwikkeld die we als orthodontisten zelf, zonder operatie, kunnen plaatsen. In het Radboudumc gebeurt dit nu standaard, en de verwachting is dat deze methode landelijk overgenomen gaat worden.”

Benadrukken medische aspect

Tot slot benadrukt Schols de rol die orthodontisten hebben voor patiënten. “In de beeldvorming gaat het vaak over het cosmetische aspect van het werk: hoe ziet iemand eruit na een orthodontiebehandeling. Er is een focus op uiterlijk in de maatschappij. Mensen kunnen hiervan sociale en psychologische problemen ondervinden, schreef de WHO dit jaar.” Daarbij mag er meer aandacht zijn voor het medische aspect, vertelt Schols: “We weten bijvoorbeeld dat als iemand op jonge leeftijd een groot verschil tussen zijn boven- en onderkaak heeft, de kans groot is dat diegene hier op latere leeftijd medische klachten van ondervindt. Een orthodontische behandeling op jonge leeftijd kan dit voorkomen. De komende jaren wil ik me blijven inzetten voor aandacht hiervoor.”

Prof. dr. J.G.J.H. Schols tot hoogleraar ‘Orthodontie” benoeming per 1 november 2021, voor 5 jaren.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet