Nieuws Hoe zijn de Nederlandse Olympiërs voorbereid op de hitte en luchtvochtigheid van Tokio?

22 juli 2021

De Olympische Spelen vinden plaats in zeer extreme weersomstandigheden. Dit vraagt extra veel van de sporters. De Nederlandse Olympiërs van TeamNL hebben zich hierop voorbereid op basis van een persoonlijk hitte- en koeladvies dat volgt uit een gezamenlijk onderzoek van het Radboudumc en NOC*NSF.

Het wordt warm in Tokio tijdens de Olympische Spelen de komende weken. Extreem warm. De verwachte temperatuur is gemiddeld 32 graden Celsius, en de luchtvochtigheid ruim 75%. Geen ideale omstandigheden voor topsporters die vijf jaar lang hebben toegeleefd naar die ene wedstrijd waarbij elk detail telt. De organisatie doet al het mogelijke om de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken, zoals het verplaatsen naar wedstrijden heel vroeg in de ochtend, en airco en verneveling in en rond de stadions.

Maar wat kunnen de atleten zelf doen om zo goed voorbereid mogelijk aan de start te verschijnen? Die vraag stelden wetenschappers van het Radboudumc in samenwerking met onder meer sportorganisatie NOC*NSF. Ze wilden weten hoe de atleten van TeamNL reageren op de extreem warme omstandigheden. Wat is nodig om maximaal te presteren én hoe doen ze dat zonder negatieve gevolgen voor hun gezondheid? Om hierop een antwoord te krijgen, werd in 2018 onderzoeksproject Thermo Tokyo: Beat the Heat opgezet.

Olympische en Paralympische sporters in de klimaatkamer op Papendal

130 Olympische en Paralympische sporters deden mee aan het onderzoek, waarbij ze twee keer een inspanningstest uitvoerden in de klimaatkamer van sportcentrum Papendal. De eerste keer deden ze dit in normale, Nederlandse, omstandigheden, de tweede keer in de nagebootste hitte van Tokio. Projectleider Thijs Eijsvogels: “We maten de stijging in lichaamstemperatuur en hielden bij hoe lang het duurde voordat ze uitgeput raakten. Op basis hiervan kreeg iedere sporter een persoonlijk hitteprofiel en een daaruit volgend op maat gemaakt advies.” Met deze informatie kregen de sporters, hun trainers en medisch begeleiders de mogelijkheid zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de warmte.

Langer wennen aan de warmte, koelvesten en slush puppies

De eerste resultaten van de studie tonen aan dat er veel variatie zit tussen de sporters. “Dit geeft het belang weer van een individuele benadering in de voorbereiding op de Olympische Spelen. Iedere sporter heeft een eigen hitteprofiel, waardoor een one size fits all benadering niet kan worden toegepast”, aldus Yannick de Korte, als promovendus verbonden aan het Thermo Tokyo project.

Zo hebben atleten waarvan de prestaties flink afnemen in de warmte, baat bij een langere periode waarin ze wennen aan de hitte. Vanwege de coronamaatregelen mogen sporters echter niet lang van tevoren naar Tokio, maar het wennen kan ook op andere plekken of manieren, zoals bijvoorbeeld trainen in een klimaatkamer. Zo raakt het lichaam meer gewend aan de hitte. En een sporter wiens lichaamstemperatuur (flink) stijgt, moet juist meer de nadruk leggen op koelen voor en, waar het kan, tijdens de wedstrijd(en).

Coen Bongers, als thermofysioloog betrokken bij Thermo Tokyo: “Dit koelen kan door de koelvesten die hier speciaal voor zijn ontwikkeld, en natuurlijk door genoeg water of bijvoorbeeld slush puppies te drinken.” Toch geldt voor alle atleten van TeamNL dat zowel acclimatisatie als koeling in meer of mindere mate van belang zijn, aangezien alle kleine beetjes helpen om die ultieme sportprestatie neer te zetten.

Video Thermo Tokyo: Beat the Heat

In onderstaande video legt inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels het project Thermo Tokyo: Beat the Heat uit. Voetbalster Renate Jansen doet de inspanningstest.

 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet