Nieuws Hermesdorfprijzen voor COVID-19-onderzoeksteam en Charlotte Bekker van het Radboudumc

4 januari 2021

Het COVID-19-onderzoeksteam van het Radboudumc dat onderzoek doet naar het BCG-vaccin, de bradykinine-hypothese en de rol van genetica bij COVID-19 ontvangt de Hermesdorfprijs 2020. Dit team bestaat uit onder anderen Frank van de Veerdonk, Mihai Netea, Roger Brüggemann, Leo Joosten en Alexander Hoischen. Charlotte Bekker ontvangt de Hermesdorf Talentprijs.

De Hermesdorfprijs gaan elk jaar naar één of meer senior onderzoeker(s) van de Radboud Universiteit of het Radboudumc. De Hermesdorf Talentprijs gaat naar een wetenschapper aan begin van haar of zijn carrière. De prijzen zijn vernoemd naar prof. mr. B.H.D. Hermesdorf, rector magnificus van de Radboud Universiteit van eind 1942 tot september 1945. Om principiële redenen weigerde hij - als enige Nederlandse rector magnificus - de studenten een loyaliteitsverklaring aan de Duitse bezetter voor te leggen, wat leidde tot sluiting van de universiteit in april 1943. Zo hield hij zijn rug recht in moeilijke tijden.

In de traditie van de naamgever wordt de prijs uitgereikt aan onderzoekers die een zekere vorm van moed hebben getoond, hun nek hebben uitgestoken of niet zijn teruggedeinsd voor weerstand. De prijs bestaat uit een oorkonde en een plaquette met de afbeelding van prof. Hermesdorf.

Winnaar Hermesdorfprijs 2020

Het COVID-19-onderzoeksteam van het Radboudumc dat onderzoek doet naar het BCG-vaccin, de bradykinine-hypothese en de rol van genetica bij COVID-19, bestaande uit onder anderen Frank van de Veerdonk (links op de foto), Mihai Netea (rechts op de foto), Roger Brüggemann, Leo Joosten en Alexander Hoischen.

2020 was het jaar van de coronapandemie, met wereldwijd ruim anderhalf miljoen doden, meer dan zeventig miljoen besmettingen en een samenleving die zijn weg probeert te zoeken tussen het leven door te laten gaan en volledige lockdowns. Wetenschappers van het Radboudumc speelden in het COVID-19 onderzoek een vooraanstaande rol, waarbij vooral de bradykinine-hypothese, het BCG-onderzoek en de genetische kwetsbaarheid voor SARS-CoV-2 opvielen.

In een ongekend hectisch jaar maakten zij belangrijke stappen in het onderzoek naar de behandeling van het coronavirus. Als de onderzoekers in april hun hypotheses over het virus publiceren, ‘eeft dat de aandacht van artsen, wetenschappers en farmaceuten van over de hele wereld’, schrijft de Volkskrant. Prijzenswaardig is ook dat ze in deze drukke periode tijd maken om hun bevindingen toe te lichten en te verklaren in (inter)nationale media.

Winnaar Hermesdorf Talentprijs 2020

Charlotte Bekker, verbonden aan het Radboudumc, voor haar onderzoek naar hoe verspilling van ongebruikte medicijnen tegengegaan kan worden.

Veel ongebruikte medicijnen zouden, na een kwaliteitscontrole in de apotheek, opnieuw uitgegeven kunnen worden aan een andere patiënt die precies dat medicijn nodig heeft. Maar de huidige wetgeving laat dat niet toe. Het risico dat een medicijn verkeerd bewaard is geweest en van verminderde kwaliteit is, wordt te groot geacht. Bekker heeft daarom een speciale werkwijze bedacht om heruitgifte wel mogelijk te maken.

Antikankermedicijnen worden verpakt in een speciale verpakking, met een verzegeling en een temperatuurlogger. Als deze medicijnen overblijven en worden teruggebracht naar de apotheek wordt gecontroleerd of de verzegeling niet is verbroken, of het medicijn niet gebruikt is en of de bewaartemperatuur niet te hoog of te laag was. Na controle in de apotheek kan het medicijn veilig aan een andere patiënt worden verstrekt. Hiervoor is een uitzondering op de bestaande wetgeving aangevraagd.

Meer nieuws


Radboudumc start onderzoek naar combinatie griepvaccin en coronabooster

10 september 2021 Onderzoek onder 60-plussers die langer dan 4 maanden geleden volledig gevaccineerd zijn lees meer

Eerste Nederlandse hoogleraar Uitbraken van infectieziekten in het Radboudumc

3 juni 2021 Chantal Bleeker-Rovers over onderzoek naar corona, Q-koorts en andere infectie-uitbraken lees meer

Patiënten met obesitas of overgewicht lopen het risico op een ernstiger verloop COVID-19

19 april 2021 Internationaal onderzoek toont aan dat kans op sterfte niet toeneemt. lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020 Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine. lees meer

Longecho betrouwbaar alternatief voor CT-scan bij vaststellen COVID-19 Echo kan ook buiten ziekenhuizen gemaakt worden

20 oktober 2020 Een longecho kan in de coronapandemie van grote waarde zijn, zo tonen onderzoekers van het Radboudumc en Amsterdam UMC aan. Longechografie is snel en betrouwbaar in staat om een infectie met het coronavirus uit te sluiten of zeer waarschijnlijk te maken. lees meer

Invasieve schimmelinfecties bij influenza en COVID-19

29 juni 2020 In de longen van veel COVID-patiënten op de IC wordt de Aspergillus schimmel aangetroffen. Het lijkt op wat wordt gezien bij influenzapatiënten op de IC, maar op basis van de eerste gegevens lijkt een ernstige schimmelinfectie bij COVID-patiënten minder vaak voor te komen. Alertheid blijft geboden. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet