Nieuws Diverse onderzoeksprojecten Radboudumc en Universiteit gehonoreerd

17 december 2021

Diverse onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit ontvingen financiering voor hun projecten binnen het Open Technologieprogramma (OTP), de Take-off projecten en de Open Competitie ENW-XS van NWO. Hieronder een overzicht.

Open Technologieprogramma
Binnen het Open Technologieprogramma werd het project FIT-UP gehonoreerd, een verbetering van de succeskans van pessariumtherapie gaat onderzoeken. Anique Grob van de Universiteit Twente leidt het project, Chris de Korte van het Radboudumc is een van de medeaanvragers.
Wereldwijd heeft tot 50 procent van alle vrouwen die een kind heeft gekregen een milde of ernstige vorm van klinische bekkenbodem verzakking. Daarvan is 10 tot 20 procent symptomatisch. Behandeling met een pessarium (ring) is één van de eerste en conservatieve maatregelen, maar met een beperkte succeskans van ongeveer 60 procent. Het project ‘FIT-UP’, functional, individual, tailer-made urogynecological pessary, richt zich op de verbetering van de succeskans van pessariumtherapie door de ontwikkeling van een Finite Element Model (FEM), gebaseerd op verschillende beeldvormende en sensor meettechnieken (echo, MRI en EMG. 
Het Open Technologieprogramma biedt financiering voor excellent onderzoek, met het oog op mogelijke toepassing van de resultaten. Het programma geeft bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot toepasbare kennis. Joint-on-Chip.

Next-generation organ-on-a-chip model for research and drug evaluation in fibrotic diseases – FibOoC - Séverine le Gac (Universiteit Twente / Radboudumc)
Séverine Le Gac van de Universiteit Twente leidt het project en vanuit het Radboudumc zijn Wouter Verdurmen en Peter van der Kraan betrokken. Het consortium, waaraan ook vier bedrijven (Fluigent, BEOnChip, Mercurna en Predica Diagnostics) en maatschappelijke partners (Proefdiervrij en ReumaNederland) deelnemen, gaat innovatieve organ-on-a-chip modellen ontwikkelen en toepassen om fibrotische ziekten te onderzoeken, met bijzondere aandacht voor systemische sclerose.
In het onderzoeksproject FibOoC (Fibrosis-Organ-on-a-Chip) zal het team organ-on-a-chip-modellen ontwikkelen om fibrose te bestuderen en nieuwe kandidaat-therapieën te onderzoeken. In het onderzoek wordt samengewerkt met de kliniek (Madelon Vonk). Er zal gebruik worden gemaakt van materiaal afkomstig van patiënten om volledig menselijke testsystemen te ontwikkelen als alternatief voor diermodellen. Het project bouwt voort op een eerdere TURBO-subsidie toegekend aan Wouter Verdurmen, Roland Brock en Séverine Le Gac. Daarin ontwikkelde het team een nieuwe benadering om hypoxische (zuurstofgebrek) kweekomstandigheden te implementeren in een organ-on-a-chip-model, maar in dat project was dat voor kankeronderzoek. In de te ontwikkelen apparaten wordt het bovendien mogelijk om weefsels bloot te stellen aan mechanische krachten.

Combating bone metastases by bone tumor-targeted delivery of radioactive platinum-based anticancer drugs with combined chemo- and radiotherapeutic efficacy (PlatiBone) - Sander Leeuwenburgh (Radboudumc)
Botkankers veroorzaken ernstige botafbraak, wat een enorme belasting voor de gezondheid vormt. In dit project zullen we een nieuwe radiofarmaceutische oplossing ontwikkelen voor een effectieve systemische behandeling van botmetastasen door het ontwerpen van op bottumoren gerichte radioactieve platina-gebaseerde geneesmiddelen die diagnostisch, chemotherapeutisch en radiotherapeutisch potentieel combineren. In vergelijking met bestaande radiofarmaca, zullen onze nieuwe geneesmiddelen tegen kanker efficiënter gericht zijn op botmetastasen. Bovendien zullen deze medicijnen stralingsenergie uitzenden over zeer korte afstanden vanwege hun submicron penetratiediepte.Zo zullen kankercellen effectief worden gedood zonder de omliggende gezonde cellen te beschadigen.

Take-off projecten

Kinga Matuła - High-throughput, single-cell multi-omics method for early identification of successful drug molecules (Radboud Universiteit)
De ontwikkeling van geneesmiddelen mislukt erg vaak (90 procent van potentiële medicijnen mislukt in klinische proeven). De remming van één signaalroute met een geneesmiddelmolecuul activeert vaak een andere route (als compensatie). Daarom is de trend geworden om geneesmiddelencombinaties te maken om zodoende meerdere signaalroutes tegelijkertijd aan te pakken. Deze combinaties worden vaak echter niet rationeel gekozen. Matula heeft een nieuwe methode ontwikkeld om geneesmiddelen 'in actie’ te zien door het gelijktijdig en gedurende de tijd in kaart brengen van veranderingen in transcriptoom, membraan en intracellulaire (fosfo)eiwitten in belangrijke signaaltransductieroutes. In deze ‘feasibility study’ wordt geëvalueerd hoe  farmaceutische en biotechnologische bedrijven een one-stop-dienst is aan te bieden om het volledige werkingsmechanisme van kandidaat-geneesmiddelen snel en efficiënt te onthullen.

Ioan Gabriel Bucur - MS sherpa launch roadmap (Radboud Universiteit)
Multiple Sclerose (MS) is een chronische neurodegeneratieve ziekte, waarbij de achteruitgang en respons op de behandeling per persoon sterk verschillend is. Daarom is continue monitoring heel belangrijk. In dit project worden dynamische state-space models geïmplementeerd om de klinische relevantie van de digitale zelf-monitoring app MS Sherpa te verbeteren. MS sherpa verzamelt en evalueert digitale biomarkers met behulp van klinische tests en vragenlijsten. In technische haalbaarheidsstudie wordt gekeken in hoeverre met de nieuwe modellen de ruis is te scheiden van de werkelijke verandering in de prestatiemetingen en visualisaties van ziekteactiviteit en -progressie zijn te produceren. De commerciële haalbaarheidsstudie is gericht op het verkennen van de potentiële marktinteresse in de MS sherpa app 2.0, evenals de klinische relevantie en toepasbaarheid van de nieuwe functionaliteit.

Patrick de Boer, Aiosyn (Patholyt), Geert Litjens - Artificial Intelligence for more accurate and efficient diagnostic decision-making in pathology (Aiosyn - Radboudumc)
Aiosyn heeft een vroege fase financiering van 250.000 euro ontvangen van NWO. Met deze extra financiering kan het bedrijf de missie van NWO versnellen: de invoering en toepassing van kunstmatige intelligentie in de pathologische diagnostiek vergroten en de kansen van kankerpatiënten wereldwijd verbeteren.
Aiosyn ontwikkelt AI-aangedreven algoritmen die pathologen ondersteunen met klinische besluitvorming. Aiosyn is een spin-off van het Radboudumc, een voorloper in computationeel pathologisch onderzoek. “Met dit project zal Aiosyn verder investeren in de ontwikkeling van het kwaliteitsmanagementsysteem voor ons klinische diagnostische platform en ons leidende algoritme integreren in de klinische praktijk”, zegt Patrick de Boer, CEO van Aiosyn.

Open Competitie ENW-XS
XS-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.

Judith Homberg - Brain-region specific gene delivery in the treatment of stress-related disorders: Guiding liposomes to their target using low intensity-pulsed focused ultrasound (Radboudumc)
Maar liefst een derde van de patiënten met angst stoornissen en depressie reageren niet op de huidige behandelingen. Deze hersenaandoeningen gaan gepaard met een kleinere hippocampus ten gevolge van verminderde hoeveelheid van het groeihormoon BDNF. Het verhogen van BDNF in de hippocampus vormt daarom een veelbelovend doelwit voor behandeling. Echter, er bestaat er geen methode om BDNF over de bloed-hersenbarrière te krijgen en specifiek naar de hippocampus te dirigeren. In dit project zullen de onderzoekers uittesten of lage intensiteit gepulseerde ultrageluid gebruikt kan worden om liposomen (vetbolletjes) met BDNF erin naar de hippocampus te leiden.

Pascal Miesen - The sweet touch; glycoRNAs as novel players in immune cell communication (Radboudumc)
Ribonucleïnezuur (RNA) is een cruciaal molecuul met diverse functies in levende cellen. De hoeveelheid en activiteit van het RNA wordt gereguleerd door verschillende chemische modificaties. Recent werd ontdekt dat RNA ook geglycosyleerd wordt, waarbij er suikermoleculen aan het RNA worden gehecht. De functie van geglycosyleerd RNA, kort glycoRNAs, is volledig onbekend. Hun lokalisatie op het celoppervlak en hun binding aan eiwitten die voorkomen op immuuncellen suggereert een rol in cel communicatie tijdens de immuunafweer. In dit project bestuderen de onderzoekers de functie van glycoRNAs in de immuunafweer tegen virussen.
­­­­­­­­­­­­­­­
Meer info hier en hier en hier

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


ERC-toekenningen per land, per universiteit en per domein Rathenau Instituut zet gegevens op een rij

5 april 2022 Bij de toegekende subsidies van de European Research Council (ERC) zijn het Radboudumc en de Radboud universiteit een goede Nederlandse middenmoter lees meer

In het Citylab komen wetenschap en publiek samen

28 maart 2022 Het Citylab Nijmegen, een samenwerking tussen het Donders Instituut en het muZIEum, is een onlangs geopend ervaringsmuseum over zien en niet zien. lees meer

De impact van sociale media op het welzijn gedurende de adolescentie

28 maart 2022 Meisjes en jongens zijn op verschillende momenten in de adolescentie mogelijk kwetsbaarder voor de negatieve effecten van sociale-mediagebruik, schrijft een internationaal onderzoeksteam, onder wie Rogier Kievit van het Radboudumc. lees meer

Naar optimale belasting van het kniegewricht bij artrose

24 maart 2022 Een consortium onder leiding van Erasmus MC en met deelname van het Radboudumc heeft bijna 9 miljoen ontvangen van NWO/NWA voor onderzoek naar de optimale belasting van gewrichten bij mensen met artrose. lees meer

Spreekt Siri straks Fries? Tiende podcast AI for Life

4 maart 2022 Spraakherkenning staat centraal in de tiende aflevering van de podcast 'AI for Life'. lees meer

René Penning de Vries nieuwe voorzitter bestuur Novio Tech Campus

16 februari 2022 René Penning de Vries is benoemd tot voorzitter van het bestuur van de stichting Novio Tech Campus. Hij volgt Roel Fonville op. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet