Nieuws Bijna 2 miljoen euro subsidie voor snellere MRI-scan met artificial intelligence

15 juni 2021

Radioloog en onderzoeker Derya Yakar van het UMCG heeft een subsidie van 1,9 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar het verkorten van de duur van MRI-scans bij verdenking op prostaatkanker. Zij gaat hiervoor artificial intelligence gebruiken. Voor dit project werkt ze samen met onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit Twente.
 

Sinds kort schrijven de Nederlandse en Europese richtlijnen voor om bij verdenking van prostaatkanker eerst een MRI-scan te maken, omdat die direct aantoont of er sprake is van prostaatkanker, en of een behandeling nodig is. Door deze aangepaste richtlijn en door toenemende vergrijzing zal de vraag naar MRI-scans sterk toenemen. Hierdoor dreigt een tekort aan beschikbare MRI-scans.

 

Van 40 naar 15 minuten

Zo’n tekort kan worden voorkomen door de scantijd drastisch in te korten, zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit. Op dit moment duurt een MRI-scan van de prostaat ongeveer 40 minuten. Met haar onderzoek streeft Yakar ernaar dit terug te brengen tot 15 minuten. Hierbij gaat zij gebruik maken van artificial intelligence. Aan de hand van een grote hoeveelheid MRI-scans van prostaten ontwikkelt ze een algoritme die de MRI-scanner als het ware ‘voedt’ met voorkennis, waardoor die veel sneller een scan kan invullen zonder aan kwaliteit te verliezen.

 

Diagnostiek en behandeling

Deze methode gaat Yakar niet alleen gebruiken bij het opsporen van prostaatkanker, maar ook bij de behandeling van prostaatkanker tijdens een MRI scan. Hierbij wordt de patiënt in de scanner door middel van een ablatie of bevriezing behandeld, terwijl de scan direct het resultaat van de behandeling toont. Het onderzoek naar deze real time image guided interventie gebeurt in het Radboudumc. Collega-onderzoekers van de Universiteit Twente gaan zich ondertussen toeleggen op het integreren van het algoritme op nieuwe MRI-scanners, zodat deze nieuwe techniek breed ingezet kan worden.

 

Uitbreidingsmogelijkheden

Voor dit onderzoek richt Yakar zich op prostaatkanker, maar zij ziet voor de toekomst ook mogelijkheden om de scantijd van andere organen drastisch verkorten. Voor elk orgaan zal er op basis van grote hoeveelheden scans een ‘eigen’ algoritme ontwikkeld kunnen worden, waarmee de scanner ‘gevoed’ wordt. Zo kunnen er in korte tijd scherpe en kwalitatief hoogstaande beelden worden verkregen.

 

Partners van het project
Het FastMRI project is een samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen (Thomas Kwee), RadboudUmc (Henkjan Huisman, Jurgen Fütterer), Universiteit Twente (Jurgen Fütterer, Jelmer Wolterink, Frank Simonis) en Siemens Healthineers (Wouter Nijhof).

Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.

­­­­­­

Meer informatie: https://www.health-holland.com/project/2021/2021/fast-mri-prostate-cancer

Meer nieuws


ERC-toekenningen per land, per universiteit en per domein Rathenau Instituut zet gegevens op een rij

5 april 2022 Bij de toegekende subsidies van de European Research Council (ERC) zijn het Radboudumc en de Radboud universiteit een goede Nederlandse middenmoter lees meer

In het Citylab komen wetenschap en publiek samen

28 maart 2022 Het Citylab Nijmegen, een samenwerking tussen het Donders Instituut en het muZIEum, is een onlangs geopend ervaringsmuseum over zien en niet zien. lees meer

De impact van sociale media op het welzijn gedurende de adolescentie

28 maart 2022 Meisjes en jongens zijn op verschillende momenten in de adolescentie mogelijk kwetsbaarder voor de negatieve effecten van sociale-mediagebruik, schrijft een internationaal onderzoeksteam, onder wie Rogier Kievit van het Radboudumc. lees meer

Naar optimale belasting van het kniegewricht bij artrose

24 maart 2022 Een consortium onder leiding van Erasmus MC en met deelname van het Radboudumc heeft bijna 9 miljoen ontvangen van NWO/NWA voor onderzoek naar de optimale belasting van gewrichten bij mensen met artrose. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet