Nieuws Advies Radboudumc over gebruik beademingsapparaten bij slaapapneu

20 juli 2021

Maandag 14 juni 2021 bereikte ons het bericht van Philips over een potentieel gezondheidsrisico bij verschillende beademingsapparaten. Het merendeel van de apparaten waar het om gaat zijn CPAP-apparaten (Dreamstation) die mensen thuis gebruiken om slaapapneu te behandelen. Dit bericht is geüpdatet op 16  juli 2021 (tekst in dikgedrukte letters).

Het advies van Philips was dat alle patiënten die behandeld worden met de CPAP (Dreamstation) tijdelijk hun behandeling voor slaapapneu zouden staken, tenzij er sprake is van ernstig slaapapneu.

Wat adviseert het Radboudumc aan patiënten?

Op dit moment is niet duidelijk hoe groot het gezondheidsrisico is. We hopen de komende tijd meer informatie hierover te krijgen via Philips en de leveranciers van het apparaat.

Update 22 juni: In navolging van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland adviseert het Radboudumc patiënten om niet te stoppen met het gebruik van de genoemde apparaten tot er meer informatie is. Dit is een ander advies dan vorige week werd gegeven, nu ook de NVALT en Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland hebben geadviseerd. Als u op basis van het advies van vorige week bent gestopt, kunt u nu weer starten met de apparatuur. 

Update 16 juli: De beademings- en apneuapparaten waar Philips recent voor waarschuwde, vormen voor zover nu bekend geen risico op gezondheidsschade. De betrokken artsenvereniging Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de vier Centra voor Thuisbeademing komen samen met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tot de algemene aanbeveling om de apparaten te blijven gebruiken, zolang deze nog niet vervangen of gerepareerd zijn.

Aanvullende informatie per 16 juli 2021

Philips waarschuwde vorige maand over verschillende CPAP-, BiPAP- en beademingsapparaten. In deze apparaten is een schuim gebruikt waarbij deeltjes los zouden kunnen komen. Die zouden ingeademd kunnen worden. Ook kunnen er vluchtige stoffen vrijkomen die mogelijk schadelijk zijn. Philips heeft hier zelf onderzoek naar gedaan en de inspectie heeft daarnaast onafhankelijke deskundigen om een oordeel gevraagd. De gegevens die op dit moment bekend zijn, wijzen niet op schadelijke effecten op de lange termijn.
Onmiddellijk stoppen met het apparaat zou voor alle gebruikers wel grote risico’s met zich kunnen meebrengen.

Informatie CPAP-leverancier

Alle patiënten ontvangen van hun CPAP-leverancier een brief met aanvullende informatie.

Ik heb toch nog vragen, kan ik hierover bellen?

We begrijpen dat veel patiënten nog vragen hebben. Helaas hebben we op dit moment nog niet op alle vragen antwoord. Gezien de drukte op de afdeling Longziekten vragen wij u om alleen bij dringende vragen contact op te nemen.
De fabrikant heeft aangegeven uit voorzorg de komende periode alle betrokken apparaten te vervangen, of te voorzien van een alternatief schuim dat de hierboven beschreven problemen uitsluit. Deze acties hebben tijd nodig.

Aanvullende informatie is te vinden via de website van de apneuvereniging of uw eigen CPAP-leverancier.

Meer nieuws


Radboudumc begeleidt Indonesische promovendi in strijd tegen tuberculose Meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek en kennisdeling  

8 oktober 2023

Al 25 jaar wisselt het Radboudumc zorgverleners, docenten, onderzoekers en studenten uit met landen als Tanzania, Suriname en Indonesië. Onlangs ontving een aantal hun bul in Nijmegen, twee daarvan promoveerden op het gebied van tuberculose.

lees meer

Radboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen

22 mei 2023

Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.

lees meer

Vijf vragen over vapen en E-sigaretten aan kinderlongarts Peter Merkus

31 oktober 2022

Het gebruik van E-sigaretten en vapen als alternatief voor roken staat in de belangstelling. Peter Merkus, (kinder)longarts beantwoordt vijf vragen over vapen, (het gebruik van) E-sigaretten en roken. 

lees meer

Longrevalidatie-patiënten Dekkerswald voor het eerst op nieuwe locatie in Radboudumc

30 mei 2022 Ook patiënten van de longrevalidatie van Dekkerswald verhuisden naar Nijmegen. Zij werden op maandag 30 mei ontvangen in gebouw L. lees meer

Eerste longpatiënten verhuizen van Dekkerswald naar Radboudumc in Nijmegen Kinderpoli RAAcK en het Pijnbehandelcentrum verhuizen begin juli

27 mei 2022 Vrijdag 27 mei zijn de eerste patiënten verhuisd van Dekkerswald naar gebouw P in Nijmegen; de patiënten zijn nu dichterbij de andere zorgafdelingen van het umc. Het is een van de eerste verhuizingen van het umc, dat bouwt aan een duurzame, compactere zorgcampus. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet