Nieuws Zeven koninklijke onderscheidingen voor Radboudumc en Radboud Universiteit

24 april 2020

Zeven hoogleraren van het Radboudumc en de Radboud Universiteit ontvingen vrijdag 24 april een telefoontje van de burgemeester van hun woonplaats met de mededeling dat ze een koninklijke onderscheiding ontvangen vanwege hun uitzonderlijke wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten. De onderscheidingen worden op een nader te bepalen moment uitgereikt. Het gaat om de volgende personen:

• Prof. mr. Paul Bovend’Eert, hoogleraar Staatsrecht, Radboud Universiteit (Officier in de Orde van Oranje-Nassau)
• Prof. dr. Ad Hermus, hoogleraar Inwendige geneeskunde, Radboudumc (Officier in de Orde van Oranje-Nassau)
• Prof. dr. Ans van Kemenade, hoogleraar Engelse taalkunde, Radboud Universiteit (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw)
• Prof. dr. John van Opstal, hoogleraar Biofysica, Radboud Universiteit (Officier in de Orde van Oranje-Nassau)
• Prof. dr. Judith Prins, hoogleraar Medische psychologie, Radboudumc (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw)
• Prof. dr. Floris Rutjes, hoogleraar Organische scheikunde, Radboud Universiteit (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw)
 Prof. dr. Paul Smits, hoogleraar Farmacologie, oud-decaan en oud-voorzitter Raad van Bestuur Radboudumc (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

De Orde van Oranje-Nassau is gekoppeld aan bijzondere verdiensten voor de samenleving.
De onderscheiding Orde van de Nederlandse Leeuw wordt verleend voor verdiensten op het gebied van wetenschap en kunsten.



Vanmorgen zijn alle gedecoreerden gebeld door hun burgemeester en alvast gefeliciteerd. Door de omstandigheden rondom het coronavirus worden de feestelijkheden uitgesteld tot een later tijdstip.

Uiteraard feliciteren wij de gedecoreerden hier alvast met hun onderscheiding.

De medewerkers van het Radboudumc die dit verrast werden met dit blijde nieuws zijn:
 


Prof. dr. Ad Hermus, Emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde (Officier in de Orde van Oranje-Nassau)

Prof. Ad Hermus heeft in de afgelopen decennia velen bijeengebracht rond goede zorg voor mensen met een hormoonziekte. Hij heeft gezorgd voor een betere en meer uniforme zorg voor en behandeling van patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie. Onder zijn leiding is de eerste kwaliteitsstandaard in Nederland op dit gebied ontwikkeld die ervoor zorgt dat deze levensbedreigende complicatie snel en adequaat kan worden behandeld. Hij introduceerde een succesvolle behandeling voor de ziekte struma en stelde richtlijnen op voor de behandeling van Cushing-patiënten. De ziekte van Cushing, een teveel aan steroïdhormonen, heeft nog lang na herstel effect op patiënten. Prof. Hermus heeft met zijn onderzoek duidelijk gemaakt dat deze patiënten een multidisciplinair revalidatieprogramma nodig hebben.

Ook zorgde hij voor vroege opsporing van erfelijke bijnierhyperplasie, een ziekte die meteen na de geboorte al levensbedreigend kan zijn door een verkeerde hormoonhuishouding. Dankzij prof. Hermus is de controle op deze aandoening vanaf 2002 een onderdeel van de hielprik en is door een vroege diagnose levensreddend optreden mogelijk.

Mede dankzij de inzet van prof. Hermus is de sectie Endocriene ziekten van het Radboudumc uitgegroeid tot één van de grootste endocrinologiecentra in Nederland. Zijn grote kracht daarbij is dat hij patiënten bij het onderzoek betrekt met grote positieve gevolgen voor hun kwaliteit van leven - een groot maatschappelijk belang - en onderzoeksresultaten naar de concrete medische praktijk brengt.
 


Judith Prins, hoogleraar Medische psychologie (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw)

Prof. Judith Prins is een veelzijdig clinicus met een grote ervaring in de psychosociale begeleiding van volwassenen en kinderen met kanker. Met haar expertise bouwde ze aan de onderzoeksgroep Psychosociale Oncologie, een groep die internationale erkenning geniet op meerdere innovatieve terreinen, zoals het gebruik van nieuwe technologieën voor psychologische interventies via e-health. Judith Prins  ontwikkelde e-health programma’s voor borstkankerpatiënten en mensen met psychische klachten. Door nazorg online aan te bieden, wordt kennis van medisch psychologen over leren leven met kanker voor een grotere groep toegankelijk. Judith is veelvuldig te horen op radio en TV over het leven van kankerpatiënten ‘in reservetijd’. Ze gaat voor nog meer ziektes e-healthprogramma’s ontwerpen zodat nog meer patiënten geholpen worden.
In de AYA-polikliniek (Adolescents and Young Adults) kunnen jonge kankerpatiënten terecht in elk stadium van de behandeling met alle problemen die ontstaan door de ziekte, zoals met studie, met familie, met geld, met werk of met zorgen rond de naderende dood. AYA-poliklinieken zijn er nu overal in Nederland en dat is te danken aan het initiatief vanuit Nijmegen waarin Judith Prins een sleutelrol vervulde.

Zij wordt veelvuldig geconsulteerd door collega’s in binnen- en buitenland vanwege haar expertise inzake (implementatie van) psychologisch interventieonderzoek in combinatie met e-health. In 2019 werd ze onderzoeksdirecteur a.i. van het Radboud Institute for Health Sciences.
 


Prof. dr. Paul Smits, hoogleraar Farmacologie en voormalig decaan in het Radboudumc, vicevoorzitter en voorzitter van de Raad van Bestuur Radboudumc (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

Prof. Paul Smits werd in 1995 benoemd tot hoogleraar Farmacologie en hoofd van de afdeling Farmacologie-Toxicologie van het Radboudumc. Vijf jaar later werd hij opleider voor het aandachtsgebied klinische farmacologie binnen de interne geneeskunde.

Van 2008 tot 2012 was hij wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice (NCEBP), voorzitter van het bestuur van het IWKV (Instituut Waarborging Kwaliteit en Veiligheid), lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en lid van de Beraadsgroep Geneeskunde van de Gezondheidsraad.

Als decaan/vicevoorzitter heeft Paul Smits zich vanaf 2012 vooral ingezet voor het nieuwe curriculum voor geneeskunde en biomedische wetenschappen, de researchagenda 2025, de Digital Research Environment (DRE) en de Radboudumc Technology Centers.  Hij maakte zich sterk voor een aantal toonaangevende thema’s waarmee het Radboudumc zich profileert met als sleutelwoorden persoonsgericht, innovatie en samenwerken in netwerken. Zijn interne focus lag op de strategische vraagstukken zoals het intensiveren van afdelingsoverstijgende samenwerking, de beweging naar een vraaggestuurde organisatie en het samenwerken binnen een academisch medisch netwerk.

Smits enthousiasmeert eenieder zich te richten op het ontwikkelen van een innovatieve, betaalbare en duurzame gezondheidszorg die er ook nog is voor de kinderen van onze kinderen. Hij bevordert  het leggen van uitstekende externe contacten met ministeries, provincies en gemeenten, evenals met politiek verantwoordelijken. Na het overlijden van Leon van Halder heeft Paul Smits het voorzitterschap van de raad van bestuur op zich genomen en hij heeft zich met grote inzet en zorgvuldigheid van deze taak gekweten. Met een originele rede nam hij afgelopen jaar afscheid van deze functie. Daarin trok hij parallellen tussen geneesmiddelen- en bestuurlijke interventies, zoals:  ‘Het creëren van draagvlak is als het goed organiseren van een collectief placebo-effect.’

Lees het bericht van de Radboud Universiteit met meer informatie over de gedecoreerden van de Radboud Universiteit.

 

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet