Nu de zomermaanden zijn aangebroken en veel mensen voor vakantie in eigen huis of elders staan, doemt de vraag weer op: hoe bescherm ik me het beste tegen de zon? De ogen worden hierbij nog wel eens vergeten, terwijl het dragen van een zonnebril echt bijdraagt aan de bescherming van de ogen. Maar maakt het dan eigenlijk uit wat voor bril je draagt? En wat de kleur van de glazen is?
Het belang van een zonnebril dragen wordt nogal eens onderschat, volgens Carel Hoyng, hoogleraar Oogheelkunde aan het Radboudumc. “Door elke vorm van licht worden je ogen belast, en hoe hoger de belasting, hoe sneller ze beschadigd kunnen raken.” Zeker als de zon fel is, zoals in de zomer, worden je ogen enorm belast. “De beschadiging ontstaat door ultraviolette straling van de zon. Een zonnebril filtert die straling waardoor de ogen minder belast worden.”
Meer uv-straling verhoogt de kans op oogproblemen
Zo kan er bijvoorbeeld staar ontstaan. Dit is een aandoening waarbij de ooglens troebel wordt, omdat eiwitten in de lens samenklonteren. Gevolgen zijn wazig zicht en minder goed kleuren kunnen zien. Carel Hoyng: “Staar is bijna niet te voorkomen, maar er zijn wel manieren om het minder snel te ontwikkelen. Een zonnebril dragen is er één van.”
Door teveel uv-straling neemt ook de kans op maculadegeneratie toe. Dit is een aandoening van het middelste gedeelte van het netvlies, de gele vlek (macula). De macula bevat kegeltjes die contrast en kleuren waarnemen. Ze zorgen voor het scherpe zicht, waardoor we onder meer kunnen lezen, autorijden en gezichten goed herkennen. Als deze kegeltjes afsterven, ontstaat maculadegeneratie. Het zicht wordt minder scherp en kleuren minder duidelijk. “Ook hiervoor geldt niet dat het probleem meteen ontstaat als je de hele zomer geen zonnebril draagt, maar op latere leeftijd kunnen aandoeningen zich wel degelijk sneller ontwikkelen”, aldus Carel Hoyng.
Veel staar op jonge leeftijd in Nepal
Hoe schadelijk uv-straling is voor de ogen, blijkt wel uit het gegeven dat mensen uit Nepal op relatief jonge leeftijd staar ontwikkelen, gemiddeld rond hun veertigste. “Dat komt doordat Nepalezen hoog in de bergen wonen, waardoor ze bloot staan aan veel uv-straling. Ook dragen Nepalezen meestal geen zonnebril.”, legt Carel uit. Het devies is dus: draag een zonnebril ter bescherming van je ogen, vooral als de zon op z’n felst is, tussen 12 en 3 uur ’s middags. En vergeet daarbij ook kinderen niet. Ook op jonge leeftijd is het van groot belang de ogen te beschermen.
Feit of fabel? Een dure zonnebril is beter dan een goedkope
Het maakt daarbij volgens Carel Hoyng niet uit of je een goedkope of dure zonnebril draagt. “Dat een dure zonnebril beter beschermt is een fabeltje. Vrijwel alle zonnebrillen die in Nederland te koop zijn hebben een goed uv-filter.” Dus veel geld uitgeven aan een duur exemplaar? “Dat hoeft niet, de prijs zit hem dan vooral in het montuur. Maar de glazen beschermen even goed. En een duurdere bril zal misschien lekkerder zitten, wat dan wel weer goed is, want dan zet je hem sneller op.”
Let op: Doe niet als Bono
Maakt het dan helemaal niet uit welk exemplaar je op je neus zet? Zo is het nou ook weer niet. Heldere glazen functioneren beter dan hele donkere waar je nauwelijks doorheen kan kijken. “Dat is bijvoorbeeld in de auto wel handig, dan kan je de verkeersborden een stuk beter zien”, aldus Carel.
Eén ding moet je wat hem betreft absoluut niet doen, en dat is een zonnebril met blauwe glazen opzetten. “Zo’n bril als de zanger Bono van U2, de Ierse band, draagt is geen goed idee. Blauw licht komt heel dicht in de buurt van uv-straling en is daardoor schadelijk voor je ogen. Daarom is de lens van je oog een beetje gelig; dat is om blauw licht uit te filteren. Blauw licht beschadigt gevoelige onderdelen van het oog. Dus doe dat niet!”
Bekijk meer tips van onze experts in de zomerspecial om gezond de zomer door te komen.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.