Nieuws Half miljoen euro subsidie van ZonMw

14 september 2020

Onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit Utrecht gaan bepalen of ongebruikte orale antikanker geneesmiddelen opnieuw uitgegeven kunnen worden. Het project krijgt een half miljoen euro subsidie van ZonMw. Vanavond (14 september) besteedt Radar, het consumentenprogramma van AVROTROS om 20.30 uur aandacht aan het onderzoek naar heruitgifte van ongebruikte dure geneesmiddelen. Onderzoeker Charlotte Bekker komt in de reportage over verspilling aan het woord.

Medicijnverspilling

In Nederland wordt jaarlijks voor miljoenen aan ongebruikte geneesmiddelen bij kanker weggegooid. Dit komt omdat een groot deel van de patiënten niet alle geneesmiddelen gebruikt die zij van de apotheek ontvangen, onder meer vanwege bijwerkingen en (in)effectiviteit. Bij patiënten die nieuwe orale kankermiddelen gebruiken stopt tenminste 30 procent voortijdig met de therapie. De helft van deze patiënten houdt dure ongebruikte medicatie over.

Heruitgifte

Eerder onderzoek gaf aanwijzingen dat deze geneesmiddelen niet hoeven te worden weggegooid. Ze kunnen – na controle in de apotheek - opnieuw aan een andere patiënt worden verstrekt. In dit onderzoek gaan de onderzoekers bepalen of ongebruikte medicijnen bij patiënten met kanker opnieuw uitgegeven kunnen worden. Hiervoor worden alle ongebruikte medicijnen verzameld door de apotheek. Daar wordt gekeken of de medicatie goed is bewaard en nog voldoet aan alle kwaliteitseisen. Medicijnen die aan alle eisen voldoen worden aan een andere patiënt verstrekt, die dezelfde medicatie nodig heeft. Ook worden er gesprekken met patiënten gevoerd om het proces naar hun wensen in te richten. Tot op heden is deze aanpak nog niet in de patiëntenzorg onderzocht. 

Duurzaam medicijngebruik

Met dit project hopen de onderzoekers de medicijnverspilling te verminderen. ‘Doordat we met de beoogde aanpak minder medicijnen hoeven weg te gooien, leveren we een bijdrage aan kostenbesparingen in de zorg én een duurzaam medicijngebruik,’ zegt projectleider dr. Charlotte Bekker van het Radboudumc.

Dit project [848018008] wordt mogelijk gemaakt door ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.

Meer nieuws


Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc

3 januari 2025

Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.

lees meer

Milieu en portemonnee profiteren van heruitgifte pillen tegen kanker

17 november 2023

Heruitgifte van medicijnen tegen kanker drukt zowel de milieubelasting als de medische kosten, blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de universiteit Utrecht.

lees meer

Geef milieu en preventie een plek in nieuwe inrichting gezondheidszorg  Chirurg Kees van Laarhoven Radboudumc voorspelt 6de economische cyclus in boek Human and Planetary Health

9 oktober 2023

Chirurg Kees van Laarhoven presenteerde op vrijdag 6 oktober zijn boek Human and Planetary Health  - The urgency to integrate into One Health. Een gezonde planeet helpt ons mensen weer gezonder te worden! Dat is de strekking van zijn het boek.

lees meer

Radboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen

22 mei 2023

Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.

lees meer

Radboudumc ontvangt BREEAM-excellent certificaat voor realisatie hoofdgebouw Gebouw A voldoet aan hoge duurzaamheidseisen voor ontwerp én voor uitvoering

15 mei 2023

Het Radboudumc kreeg uit handen van Mirjam Peters van BREEAM-NL expert van DGMR het BREEAM-excellent certificaat voor het nieuwe hoofdgebouw.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet