De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 81 ervaren onderzoekers in Nederland een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Bij het Radboudumc viel de eer ten deel aan Francesco Ciompi (Afdeling Digitale Pathologie), Koen Haak (Donders Instituut) en Laurien Buffart (Fysiologie). Met welke onderwerpen gaan zij de komende vijf jaar aan de slag?
Francesco: Het voorspellen van de longkanker Immunotherapie-respons.
Immunotherapie heeft recentelijk opzienbarende resultaten getoond bij de behandeling van longkanker. Helaas heeft slechts een deel van de patiënten baat bij deze belastende en dure behandeling. In dit project gaat Francesco kunstmatige intelligentie inzetten om te voorspellen wie in aanmerking komt voor immunotherapie, om onnodige behandelingen, lijden en kosten te besparen.
Koen: Een nieuwe kijk op functioneel zicht: individuele verschillen in neurale plasticiteit en degeneratie
Mensen met objectief vergelijkbaar zicht (bijv. gezichtsscherpte) kunnen sterk verschillen in hun functionele zicht (bijv. kunnen lezen of auto kunnen rijden). Koen onderzoekt of er individuele verschillen bestaan in hoe het brein compenseert en/of degenereert in patiënten met een oogziekte, en in hoeverre deze verschillen functioneel zicht voorspellen.
Laurien: Lichamelijke training als chemotherapie versterker?
Lichamelijke training tijdens chemotherapie bevordert de kwaliteit van leven van patiënten, maar de klinische effecten zijn onbekend. Haar studie ontrafelt of training de chemotherapie behandeling voor patiënten met uitgezaaide darmkanker kan versterken. Daarin zal bestudeerd worden welk trainingsprogramma het beste in staat is om aanpassingen in chemotherapiedoseringen te voorkomen door verminderde toxiciteit en versterkte mentale kracht, en wat de effecten op het immuunsysteem zijn.
Veni, Vidi, Vici – het NWO-Talentenprogramma
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.