Nieuws Stichting Katholieke Universiteit verliest predicaat ‘katholiek’

20 oktober 2020

De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft besloten om het predicaat ‘katholiek’ van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), de toezichthouder van Radboud Universiteit en Radboudumc, in te trekken. SKU betreurt het besluit zeer, maar zal het respecteren.

Deze beslissing volgt op de uitspraak van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam van 21 juli 2020 in een geschil tussen het bestuur van SKU en de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Het geschil ging over de wijze waarop de Bisschoppenconferentie haar bevoegdheid tot benoeming van de leden van het bestuur van SKU uitoefende en over de samenstelling van de raden van toezicht na de door het bestuur van SKU beoogde verzelfstandiging van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Naar verwachting krijgen universiteit en umc met ingang van 1 januari ieder een eigen Raad van Toezicht.

Het voornemen van SKU was om de Bisschoppenconferentie vanaf dat moment in plaats van alle leden voortaan 1 van de 5 leden te laten benoemen, voor beide Raden van Toezicht. De Bisschoppenconferentie ervaart dat als een te grote beperking. Daarnaast onderschrijven de Bisschoppenconferentie en SKU dat zij verschillende visies hebben over de wijze waarop Radboud Universiteit en Radboudumc invulling zouden moeten geven aan hun katholiciteit. De verwachting dat deze visies naar elkaar toe zullen groeien ontbreekt. De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft daarom het besluit genomen om het predicaat ‘katholiek’ van SKU in te trekken.

De Bisschoppenconferentie en het bestuur van SKU hechten beide aan een goede afwikkeling van het besluit voor alle betrokkenen. In onderling overleg zullen SKU en de Bisschoppenconferentie gezamenlijk bezien op welke wijze de contacten tussen bisschoppen, instituten en andere relevante universitaire organisatieonderdelen bestendigd kunnen worden.

 

De Radboud Universiteit is een bijzondere universiteit die voortkomt uit de katholieke emancipatiebeweging uit het begin van de twintigste eeuw. Overeenkomstig deze traditie voelen medewerkers en studenten zich betrokken bij elkaar, bij de samenleving en bij de wereld. De Radboud Universiteit richt zich op de zorg voor elkaar en de wereld om haar heen en zet zich in voor de emancipatie van sociale en culturele minderheden. De Radboud Universiteit wil van betekenis zijn en laat zich daarbij leiden door wetenschappelijke vragen én maatschappelijke uitdagingen.
Ook het Radboudumc is gevormd door deze gezamenlijke historie. Belangrijke waarden van het Radboudumc wortelen in de katholieke geloofstraditie, zoals medemenselijkheid, compassie en oog voor de kwetsbare ander. Deze blijven onverminderd deel uitmaken van de identiteit van het Radboudumc, nu en ook in de toekomst.

Meer informatie


Viola Peulen

+31655346484
hoofd

neem contact op

Meer nieuws


Ontvlechting een feit en nieuwe Raad van Toezicht

4 januari 2021 Per 1 januari 2021 is de ontvlechting van de Radboud Universiteit en Radboudumc een feit. De universiteit blijft in de Stichting Katholieke Universiteit (SKU). Voor het Radboudumc is de Stichting Radboud universitair medisch centrum opgericht. Beide stichtingen hebben een eigen Raad van Toezicht. lees meer

Ontvlechting Radboudumc en Radboud Universiteit is per 1 januari een feit

14 december 2020 Afgelopen vrijdag heeft het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit, in samenwerking met de Raad van Bestuur van het Radboudumc en het College van Bestuur van de Radboud Universiteit het ‘besluit tot splitsing’ genomen. lees meer

Onderzoek ontvlechting Radboud Universiteit en Radboudumc

9 september 2019 De Stichting Katholieke Universiteit (SKU) gaat de mogelijkheid onderzoeken om de Radboud Universiteit en Radboudumc bestuurlijk te ontvlechten. Doel is beide organisaties slagvaardiger te maken in een steeds dynamischer en complexere omgeving. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet