Nieuws Radboudumc leidt onderzoek naar paramedische herstelzorg na COVID-19

11 november 2020

Een nationaal paramedisch onderzoeksconsortium gaat in nauwe samenwerking met het werkveld de paramedische herstelzorg voor patiënten met COVID-19 evalueren. De paramedische zorg die geëvalueerd gaat worden omvat oefentherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek, en fysiotherapie in de eerste lijn.

Het consortium bestaat uit onderzoekers van verschillende kenniscentra uit geheel Nederland, waaronder de afdelingen Revalidatie en IQ healthcare van Radboudumc. Vanuit het Radboudumc wordt de kar getrokken door projectleider Thomas Hoogeboom en hoogleraar Philip van der Wees van de leerstoel Paramedische Wetenschappen.

 

Herstelzorg in het basispakket

Op 18 juli 2020 besloot de minister van VWS de eerstelijns paramedische herstelzorg voor patiënten die ernstige COVID 19 hebben doorgemaakt, voorwaardelijk op te nemen in het basispakket. Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit en de kosten van deze zorg met diverse methoden in kaart te brengen, zoals het analyseren van reeds geregistreerde gegevens, het volgen van patiënten in de tijd en het analyseren van verschillende groepen van patiënten. Belangrijke uitkomsten hierbij zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden tot participatie in de maatschappij, de kwaliteit van leven en vermoeidheid.

Dit onderzoek is mogelijk door een unieke samenwerking van veel belangrijke partijen op het gebied van paramedische zorg. Niet alleen werken acht kennisinstellingen (Universiteiten, Hogescholen en het Nivel) samen, maar zijn ook patiëntvertegenwoordigers vanuit verschillende organisaties, de paramedische beroepsorganisaties (Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, Ergotherapie Nederland, Nederlands Vereniging voor Logopedie en Foniatrie, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, Stichting Keurmerk Fysiotherapie), de huisartsen, medisch specialisten, verzekeraars en het Zorginstituut Nederland bij dit onderzoek betrokken. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.

Meer nieuws


Twee miljoen euro voor betere behandeling en uitkomsten COVID-19 bij ouderen

10 september 2021 Onderzoek naar onder meer kwetsbaarheid lees meer

Eerste Nederlandse hoogleraar Uitbraken van infectieziekten in het Radboudumc

3 juni 2021 Chantal Bleeker-Rovers over onderzoek naar corona, Q-koorts en andere infectie-uitbraken lees meer

Een jaar corona: de rol van (anti)stolling bij COVID-patiënten

19 mei 2021 COVID-patiënten in het ziekenhuis hebben mogelijk baat bij een extra dosis antistollingsmedicatie, tenzij ze al op de intensive care liggen. De eerste onderzoeken wijzen niet alleen op een lagere kans op trombose, maar ook op een minder ernstig verloop van de infectie met het coronavirus. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet