Nieuws Orthopedisch chirurg Micha Holla wint Radboudumc Penning

13 januari 2020

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van het Radboudumc op 9 januari zijn drie prijzen uitgereikt aan medewerkers die zich buitengewoon verdienstelijk hebben ingezet voor de ambitie van het Radboudumc om het meest persoonsgerichte en innovatieve umc te zijn. Orthopedisch chirurg Micha Holla wint de Radboudumc Penning, neurochirurg Saman Vinke kreeg de Junior Penning, en het Team Luchtbrug wint de Radboudumc Innovation Award.

Orthopedisch chirurg Micha Holla kreeg uit handen van bestuurslid Cees Buren de Radboudumc Penning. Holla maakt zich buitengewoon verdienstelijk voor het Radboudumc, niet alleen in de patiëntenzorg, maar vooral ook in het onderwijs aan de medische studenten. Het opleiden van de artsen van de toekomst op een innovatieve en persoonsgericht wijze staat bij hem hoog in het vaandel, waarmee hij impact maakt op de gezondheidszorg van nu en van de toekomst. Dit jaar werd hij voor de zevende keer door studenten gekozen als Docent van het Jaar. Hij verdiept zich in hen, en daagt ze altijd uit een stapje verder te gaan.


Micha Holla (links) krijgt uit handen van bestuurslid Cees Buren de Radboudumc Penning; niet alleen voor zijn verdiensten in de patiëntenzorg, maar vooral ook in het onderwijs aan de medische studenten.

Innovatief is Micha Holla als voorzitter van een internationale taskforce op het gebied van trauma-educatie, waarbij hij gebruikmaakt van interactieve leerprogramma’s, online simulaties en de 3D Hololens voor het leren van de anatomie. Hiervoor zet hij zijn kennis, creativiteit én enthousiasme in. Ook is hij medeontwerper van de ‘Rode Draad Casus’, waarbij geneeskundestudenten een casus krijgen voorgelegd van een echte patiënt waarbij ze gedurende twee weken elke dag de behandeling en vordering van de patiënt mee kunnen ervaren. Aan het einde van de casus, vertelt de patiënt hoe de behandeling (in het echt) is gegaan en hoe het is afgelopen.

Junior Penning voor Saman Vinke

Saman Vinke is in het Raboudumc opgeleid als neurochirurg en werkt sinds medio 2018 binnen onze medische staf neurochirurgie. Hij maakt zich buitengewoon verdienstelijk voor het Radboudumc waarbij hij impact maakt op de gezondheidszorg van nu en de toekomst. Samen met Rianne Esselink van de afdeling Neurologie, is hij hét gezicht voor de DBS-ingrepen (Deep Brain Stimulation) die sinds eind 2018 plaatsvinden in ons Parkinsoncentrum Nijmegen (1 van de 3 centra in Europa met het prestigieuze predicaat ‘Centre of Excellence’ van de Parkinson Foundation).

De DBS-behandelingen in het Radboudumc zijn een van de eerste samenwerkingsprojecten geweest met het MUMC+, waarmee Vinke een belangrijke aanjager is voor de netwerkvorming van het Radboudumc.


Saman Vinke is een veelbelovend chirurg en onderzoeker die zich buitengewoon verdienstelijk maakt voor de zorg van nu en de toekomst.

Saman Vinke is een veelbelovend chirurg en onderzoeker die met nieuwe operatietechnieken de behandeling van patiënten met bijvoorbeeld Parkinson nog verder wil verbeteren. Voor 2020 zijn er plannen om een internationale multi-center trial te starten om de conventionele operatie-methodiek te vergelijken met nieuwe innovatieve methoden.

Radboudumc Innovation Award voor Team Luchtbrug

De Radboudumc Innovation Award gaat dit jaar naar Team Luchtbrug, kinderlongartsen Peter Merkus, Jolt Roukema en kinderarts Lara van den Wijngaart. Luchtbrug is een online tool waarmee een deel van de poliklinische controles bij kinderen met astma wordt vervangen door online zorg.

Het Luchtbrug-team heeft dit initiatief bedacht, zelf ontwikkeld en geïmplementeerd. In dit hele proces, dat inmiddels al tien jaar duurt, hebben ze een enorm doorzettingsvermogen getoond om het huidige resultaat te krijgen; er is intussen al sprake van opschaling naar meerdere ziekenhuizen. Er zitten jaren van bloed, zweet en tranen in waarbij de focus het patiëntperspectief altijd voorop stond. Ook nog heeft het team zeer waarschijnlijk structurele financiering georganiseerd, waardoor het ook een duurzaam karakter kent. Luchtbrug valt ook onder het Zinnige Zorg-programma van VGZ. Aan de prijs, uitgereikt door decaan/vicevoorzitter Raad van Bestuur Jan Smit, is een oorkonde en een geldbedrag van 5.000 euro voor het project verbonden.


Decaan/vicevoorzitter Raad van Bestuur Jan Smit (links) reikt de Innovation Award uit. Kinderlongarts Peter Merkus (tweede van links), kinderarts Lara van den Wijngaart en kinderlongarts Jolt Roukema ontwierpen Luchtbrug, een online tool waarmee een deel van de poliklinische controles bij kinderen met astma wordt vervangen door online zorg.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet