Nieuws Organoïden maken nieuwe onderzoeksmethoden voor huidaandoeningen mogelijk

9 november 2020

Een groot consortium richt onder leiding van het Radboudumc een platform op waarin materialen en technologieën ontwikkeld worden om onderzoek met zogeheten huidorganoïden, kleine stukjes gekweekte huid, te stimuleren. Het doel hiervan is om in deze organoïden onderzoek te doen naar de werking van de huid en huidziekten. Ook kunnen geneesmiddelen hierin getest worden. Hiervoor ontvangen de onderzoekers een subsidie van 967.000 van Health Holland.

Een goed functionerende huid speelt een heel grote rol in onze gezondheid. Helaas leiden veel mensen aan huidziekten. In Nederland alleen al zijn er meer dan 2 miljoen patiënten met ernstige chronische ontstekingsziekten van de huid, zoals psoriasis en atopisch eczeem. Huidmodellen van mensen bieden veel mogelijkheden voor onderzoek naar huidfunctie, huidziekten en het testen van geneesmiddelen. Ze zijn uit wetenschappelijk en ethisch oogpunt onmisbaar. De toepassing van deze huidmodellen in de fundamentele wetenschap blijft echter achter, omdat de gestandaardiseerde, commercieel verkrijgbare huidmodellen vaak niet geschikt blijken te zijn voor specifieke vraagstukken en onderzoeksbudgetten niet toereikend zijn voor het grootschalig gebruik van deze kostbare humane meetmodellen.

PAST4FUTURE

Daarom richten onderzoekers van vier Nederlandse experimentele dermatologielaboratoria in dit project een nieuw platform op: "Platform voor alternatieve huidmodellen voor duurzame toekomstige wetenschap", kortweg PAST4FUTURE. Het platform heeft als doel algemene, veelzijdige en duurzame materialen en technologieën te genereren en deze toegankelijk te maken voor iedereen. Robuuste protocollen moeten leiden tot reproduceerbare resultaten die binnen het project in de vier afzonderlijke laboratoria getest worden.

DNA-onderzoek met behulp van CRISPR Cas9

Hoofdonderzoeker Ellen van den Bogaard legt uit: “We gaan universele cellen maken uit onuitputtelijke bronnen (stamcellen en onsterfelijke cellijnen) waarin we met behulp van de krachtige CRISPR Cas9 technologie het erfelijk materiaal kunnen bewerken en hiervan de effecten bestuderen in het weefsel zelf." Voor deze nieuwe technologie ontvingen internationale onderzoekers in 2020 de Nobelprijs voor de Scheikunde.

Ellen van den Bogaard vervolgt: “Deze allereerste landelijke samenwerking van experts op het gebied van de experimentele dermatologie en de bijdrage van belangrijke industriële partners zorgt ervoor dat we deze technologieën sneller beschikbaar kunnen stellen voor zowel de academische wetenschap als de industrie. Hierdoor worden we minder afhankelijk van patiënten en proefdieren.”

Over PAST4FUTURE

Het Platform for Alternative Skin Tests for sustainable Future science (PAST4FUTURE) is een consortium onder leiding van het Radboudumc. Dit project wordt uitgevoerd samen met Dr. Huiqing (Jo) Zhou van de afdeling Moleculair Ontwikkelingsbiologie (FNWI-RU) en externe partners: VU medisch centrum, Leids Universitair Medisch Centrum, Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra in Nederland, CELLnTEC Advanced Cell Systems AG en TropIQ Health Sciences.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet