Nieuws
Op naar veiligere vaccins tegen virussen
28 juli 2020
Het project, VIVARNAsilencing2, richt zich eerst op menselijke arbovirussen die gevaarlijke epidemieën veroorzaken: de dengue-, zika- en chikungunya-virussen. De aanpak is echter gemakkelijk toepasbaar op alle arbovirussen die worden overgedragen door Culex- en Aedes-muggen, inclusief degene die landbouwhuisdieren treffen. Gezien de enorme ziektelast van door muggen overgedragen ziekten zet Van Rij zich samen met zijn onderzoeksgroep in voor een dringende behoefte.
Muggen zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van enkele van de grootste virus-infectieziekten ter wereld, zoals zika en dengue. Deze virussen, arbovirussen genoemd, zouden gestopt kunnen worden met een vaccin. Enkele van de meest succesvolle vaccins tegen virussen zijn de vaccins die een verzwakte vorm van de ziekteverwekker gebruiken. Dat betekent dat er een levende, maar ‘kreupele’ variant van het virus gebruikt wordt die niet ziek maakt. Het is dan uiteraard van cruciaal belang dat het levende maar kreupele virus niet terug kan keren naar zijn potente, virulente vorm.
Voorkomen van verspreiding
Om arbovirus vaccins nog veiliger te maken, heeft hoogleraar Experimentele Virologie Ronald van Rij een ERC (European Research Council) Proof of Concept beurs gekregen van 150.000 euro. Het onderzoek dat hij daarmee kan doen, richt zich op een mechanisme voor genregulatie door kleine RNA-moleculen in muggen. Deze kleine moleculen zullen gebruikt worden om het levende virusvaccin, als het wordt opgezogen door een mug, in het insect te vernietigen. Deze blokkade zal een ongecontroleerde verspreiding van het vaccin voorkomen en daarmee de terugkeer naar een virulente, ziekmakende vorm tegengaan.Het project, VIVARNAsilencing2, richt zich eerst op menselijke arbovirussen die gevaarlijke epidemieën veroorzaken: de dengue-, zika- en chikungunya-virussen. De aanpak is echter gemakkelijk toepasbaar op alle arbovirussen die worden overgedragen door Culex- en Aedes-muggen, inclusief degene die landbouwhuisdieren treffen. Gezien de enorme ziektelast van door muggen overgedragen ziekten zet Van Rij zich samen met zijn onderzoeksgroep in voor een dringende behoefte.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.