Nieuws Naar een meer persoonsgerichte behandeling van perifeer vaatlijden

22 juli 2020

Perifeer vaatlijden, ook wel atherosclerose of aderverkalking genoemd, is het geleidelijk vernauwen van de slagaders naar de benen. Patiënten met perifeer vaatlijden lopen een verhoogd risico op het optreden van stolling in slagaderen wat kan lijden tot hartinfarct, herseninfarct, of afsluiting van een bekken- of beenslagader. Patiënten met perifeer vaatlijden worden vaak behandeld met bloedplaatjesremmende geneesmiddelen.
 

Clopidogrel en DNA

Een van de bloedverdunners die vaak gebruikt wordt bij perifeer vaatlijden is clopidogrel. Echter, het DNA van de patiënt bepaalt voor een deel of clopidogrel in voldoende mate kan worden omgezet in de werkzame stof, en bij 30% van de mensen is clopidogrel mogelijk minder werkzaam is door erfelijke eigenschappen. Als clopidogrel minder werkzaam is dan is de kans groter dat er complicaties optreden ten gevolge van stolling in de slagaders.
 

Onderzoeken voor wie het werkt

Chirurg Michiel Warlé en zijn collega’s van de afdeling Heelkunde, Klinische Farmacologie & Toxicologie en Genetica hebben nu een ZonMW-subsidie van € 593.425,- gekregen om de werking en kosteneffectiviteit van clopidogrel te bepalen voor mensen met een specifiek DNA-profiel genaamd CYP2C19. Uit het onderzoek kan blijken dat de behandeling beter aangepast kan worden aan het DNA-profiel van de patiënt, wat leidt tot betere en meer persoonsgerichte behandeling, die ook kosteneffectiever is.
 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet