Vrijdag 26 juni werd, tijdens een conferentie over waardegedreven zorg van het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg, het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg - Innovatieve zorg afgestemd op persoonlijke behoeften, wensen en waarden’ gelanceerd. Vanuit 14 praktijkvoorbeelden, onder meer bijeengebracht door experts uit het Radboudumc, komt naar voren wat waardegedreven zorg voor de praktijk kan opleveren: zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener.
Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven, tevens lid het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg, noemt dit boek een must-read voor zorgverleners in de breedste zin van het woord: ‘De schrijvers zijn professionals met kennis van zaken die werken vanuit hun hart. Dat geeft vertrouwen dat we hun praktische tips zelf kunnen toepassen. En al tijdens de eerste bladzijden blijkt dat, waarmee het boek direct boeit en inspireert. Want we denken als zorgverleners dat we al gepersonaliseerde zorg bieden – wat we ook zo goed mogelijk doen – maar deze uitgave wijst je op blinde vlekken. Het levert inzichten op in wat we als zorgverlener nog meer kunnen doen voor onze patiënten, en hoe.’
Van zorgpad naar metrolijn
Zo komt in hoofdstuk 1 een voorbeeld ter sprake van twee patiënten met dezelfde aandoening en klachten, maar waarbij een niet-medisch verschil leidt tot een andere afweging van pijnmedicatie. Een van de vele andere voorbeelden van persoonsgerichte zorg komt van chirurg-intensivist Marion van der Kolk, die samen met adviseur Adviesgroep Procesverbetering & Implementatie Arjan Kouwen en kinderarts Joris Fuijkschot van het Radboudumc het hoofdstuk ‘Van zorgpad naar een persoonsgericht metronetwerk’ schreef.
Zij geven aan dat een rechttoe-rechtaan-zorgpad niet goed voorziet in de mogelijkheid voor patiënten om tijdens het traject het behandelplan te heroverwegen, de behandeling te starten, stoppen of te pauzeren. ‘Door de zorg vorm te geven als een metronetwerk met verschillende beslismomenten en overstappunten, maken we het zorgtraject – van de eerste tot de derde lijn en weer terug – flexibel én persoonsgericht.’
Vanuit het Radboudumc droeg ook hoogleraar Innovatief en persoonsgericht leren en werken in de gezondheidszorg Lia Fluit bij aan het hoofdstuk ‘Interprofessioneel leren en werken’.
Naast de 14 praktijkvoorbeelden wordt ook het verband met waardegedreven zorg en evidence based medicine belicht.
Waar te koop?
Redactie en samenstelling van ‘Gepersonaliseerde medische zorg - Innovatieve zorg afgestemd op persoonlijke behoeften, wensen en waarden’ was in handen van Nico van Weert, medisch socioloog en gezondheidszorgonderzoeker, coördinator van het consortium en Jan Hazelzet, hoogleraar uitkomsten van zorg en lid van het consortium. De voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, dr. Sjaak Wijma, schreef het voorwoord. Het boek is te koop in de boekhandels en is online bij diverse aanbieders te bestellen. Prijs: €22,50.
Over de NFU: consortium Kwaliteit van Zorg
De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vertegenwoordigt de acht samenwerkende umc’s in Nederland. Binnen het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg werken de universitair medische centra samen om de kwaliteit van de zorg zichtbaar te maken en te verbeteren. Prof. dr. Hans van der Hoeven, intensivist, en hoogleraar intensive care van het Radboudumc is lid van dit consortium.Het consortium bouwt voort op de al beschikbare academische kennis en verbindt professionals, onderzoekers en beleidsmakers uit de umc’s en andere (kennis-)instituten in inhoudelijke initiatieven. Het faciliteert het delen van kennis binnen netwerken en symposia.
De conferentie over waardegedreven zorg van op 26 juni en het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg - Innovatieve zorg afgestemd op persoonlijke behoeften, wensen en waarden’ zijn initiatieven van het consortium Kwaliteit van Zorg.