Jorik Nonnekes, revalidatiearts in het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek, is een van de twaalf jonge onderzoekers die een KNAW Early Career Award hebben ontvangen. De prijs is voor onderzoekers die aan het begin van hun carrière staan en vernieuwende, originele onderzoeksideeën hebben. De uitreiking van de KNAW Early Career Award vindt plaats op 15 februari 2021.
Jorik Nonnekes onderzoekt de diagnostiek en persoonsgerichte behandeling van complexe neurologische loopstoornissen. Hij slaat daarbij een brug tussen (fundamenteel) wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse klinische praktijk, en werkt op het grensvlak van diverse disciplines en vakgebieden. Zijn werk resulteerde in nieuwe behandelregels voor bevriezen van lopen bij Parkinson en loopstoornissen na een beroerte. Daarnaast heeft hij een nieuwe benadering ontwikkeld voor de interpretatie van loopstoornissen. Deze methodes worden internationaal al veel gebruikt in de dagelijkse praktijk, en vormen de basis voor toekomstig onderzoek.
Vernieuwende ideeën
Nonnekes lanceert vernieuwende onderzoeksideeën en past hierbij ook originele methodes toe. Op basis van historische filmbeelden kwam hij bijvoorbeeld op het idee dat het medicijn levodopa misschien bijdraagt aan het bevriezen van lopen bij Parkinson. Om dit idee te testen heeft hij een onderzoekslijnopgezet met het Kilimanjaro Christina Medical Centre in Moshi, Tanzania. Daarnaast gebruikt hij ook technologische innovaties in zijn werk. Met het Medisch Spectrum Twente heeft hij bijvoorbeeld vibrerende sokken ontwikkeld om het lopen bij de ziekte van Parkinson te verbeteren.
Loopstoornissen compenseren
Nonnekes werkt intensief samen met patiënten. Hij publiceerde bijvoorbeeld een overzicht van door mensen met Parkinson ontdekte compensatiestrategieen voor loopstoornissen. Momenteel werkt hij aan een online platform over compensatiestrategieën voor loopstoornissen bij Parkinson. Daar kunnen mensen met Parkinson en zorgverleners de beschikbare strategieën bekijken, maar er ook nieuwe aan toevoegen.
Onderzoeksresultaten past Nonnekes direct toe in de scholing van (para)-medici via ParkinsonNet, een nationaal netwerk van zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg van mensen met Parkinson.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws

Artificiële Intelligentie voor betere preventie van dementie AI-Mind project ontwikkelt platform voor snelle, vroege diagnostiek
23 februari 2021 Het internationale AI-Mind project, waaraan ook het Radboudumc deelneemt, gaat slimme digitale instrumenten ontwikkelen om hersenverbindingen te screenen en het risico op dementie in te schatten bij mensen met milde cognitieve problemen. lees meer.jpg.aspx?width=400&height=237&ext=.jpg&type=BlockColumn1Zoom1)
Nieuw lab voor AI in gezondheid, gedrag en voeding
12 februari 2021 Het nationale Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) opent een nieuw lab gericht op gezondheid, gedrag en voeding. Bij dit nieuwe OnePlanet ICAI-lab for Precision Health, Nutrition and Behavior zijn Radboud Universiteit, Wageningen en Radboudumc betrokken. lees meer
Tuberculosevaccin biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen COVID-19 Eerste resultaten BCG-PRIME studie
18 januari 2021 Het BCG-vaccin biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen ziekteverschijnselen door COVID-19. Dat zijn de eerste resultaten van de BCG-PRIME studie onder 6132 kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder. lees meer.aspx?width=674&height=401&ext=.jpg&type=BlockColumn1Zoom1)
Wanneer is virtueel realistisch genoeg? Vijfde aflevering podcast 'AI for Life'
8 januari 2021 In de vijfde aflevering van de podcastserie 'AI for Life' aandacht voor het gebruik van ‘virtual agents’ om mensen te trainen en voor te bereiden op concrete werksituaties. lees meer
Angst en depressie bij zwangere vrouwen blijven vaak onbesproken
16 december 2020 Verloskundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het bespreekbaar en behandelbaar maken van het probleem. lees meer_1.jpg.aspx?width=400&height=237&ext=.jpg&type=BlockColumn1Zoom1)