Nieuws Het Radboudumc onderstreept doelstelling Nationaal preventieakkoord

2 december 2020

Namens het Radboudumc ondertekende bestuursvoorzitter Bertine Lahuis op 2 december, samen met tien andere vertegenwoordigers van ziekenhuizen in Nederland, de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in Voeding’ van de Alliantie Voeding in de Zorg. Hiermee verklaren de ziekenhuizen dat ze in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Daarmee behalen ze versneld de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord, waarin staat dat alle ziekenhuizen in 2030 een gezond voedingsaanbod moeten hebben. 

'Aandacht voor gezond eten is onlosmakelijk verbonden met werken aan gezondheid en duurzaamheid. Typisch Radboudumc,dus!', Bertine Lahuis.

Voeding in het Radboudumc

Het Radboudumc hecht veel belang aan preventie. Vanuit meerdere samenwerkingsverbanden richten diverse programma's zich onder meer op een gezonde leefstijl, en daarmee ook op voeding. Zo is door horecapartner Vermaat al stapsgewijs het Food Vision-programma ingevoerd voor patiënten, bezoekers en medewerkers in het Radboudumc. Hierbij ligt de nadruk op het verminderen van hoeveelheden zout, suiker, verzadigde vetten en koolhydraten, terwijl vezel- en eitwitrijke voeding wordt gestimuleerd. Daarnaast is de Food for Care-formule sinds 2016 van kracht: de verse, eiwitrijke voeding die in kleine hoeveelheden meerdere malen per dag wordt aangeboden, bevordert het welzijn en herstel van patiënten.

“Met de ondertekening vandaag markeren we de start van extra aandacht voor het belang van goede voeding bij herstel en preventie van ziekten. Dit kan niet vaak genoeg en niet stevig genoeg benadrukt worden,' Manon van den Berg, themaleider Voeding, diëtist en wetenschappelijk onderzoeker Radboudumc.

Nationaal Preventieakkoord

Gezonde voeding in ziekenhuizen is een van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord (NPA), dat in 2018 is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en getekend door 70 partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlands Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). ‘Bij het behalen van de doelen is de inzet van maatschappelijke partners en de overheid onmisbaar’, zegt Menrike Menkveld, directeur van de Alliantie Voeding in de Zorg. ‘We zijn dan ook trots dat de elf ziekenhuizen vandaag de intentieverklaring hebben getekend. Perifere ziekenhuizen, opleidingsziekenhuizen en academische ziekenhuizen, vanuit alle hoeken van Nederland, zijn onderdeel van de voorhoede. Zij lopen vooruit op het in het preventieakkoord gestelde doel.’

Gezonde eetomgeving

De voorhoedeziekenhuizen zijn van mening dat ziekenhuizen een voorbeeldrol hebben in de maatschappij bij het aanbieden van gezonde voeding. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. De nieuwe Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum vormt de basis voor het gezonde voedingsaanbod in de ziekenhuizen. Door zowel te werken aan het aanbod als de presentatie van gezondere producten in de ziekenhuisomgeving, wordt de gezonde en duurzame keuze de makkelijke keuze. De Schijf van Vijf vormt de basis voor het bepalen wat een gezondere keuze is. Voor de richtlijnen voor patiënten benut Goede Zorg Proef Je de jarenlange ervaring van Ziekenhuis Gelderse Vallei, hét Voedingsziekenhuis.

Voorhoedeziekenhuizen

Andere voorhoedeziekenhuizen zijn Amsterdam UMC (locatie AMC en Vumc), Bernhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis, MaastrichtUMC+, Martini Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Tergooi en Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Radboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen

22 mei 2023

Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.

lees meer

Radboudumc helpt mensen fitter een operatie in te gaan Fit4Surgery in stappen in hele ziekenhuis beschikbaar

28 juni 2021

Patiënten in een zo goed mogelijke conditie zien te krijgen voor een operatie. Met dat doel startte het Radboudumc twee jaar geleden met het Fit4Surgery programma voor mensen met darmkanker. En met succes.

lees meer

Nieuw lab voor AI in gezondheid, gedrag en voeding

12 februari 2021 Het nationale Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) opent een nieuw lab gericht op gezondheid, gedrag en voeding. Bij dit nieuwe OnePlanet ICAI-lab for Precision Health, Nutrition and Behavior zijn Radboud Universiteit, Wageningen en Radboudumc betrokken. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet