Nieuws Bespreek inleiding bij 41 weken met vrouwen die hun eerste kind krijgen

9 december 2020

Het reguliere beleid in Nederland is om bij een normaal verlopende zwangerschap de baring bij 42 weken in te leiden. Bij een eerste kind zijn er nieuwe aanwijzingen om te overwegen dit bij 41 weken te doen. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Verloskunde van Amsterdam UMC in samenwerking met het Radboudumc en het Zweedse Sahlgrenska ziekenhuis te Göteborg. De resultaten zijn nu gepubliceerd in PLoS Medicine.

De onderzoekers hebben de databases van twee aparte studies uit Nederland en Zweden samengevoegd tot een groot onderzoeksbestand. Hierbij konden gegevens op individueel niveau geanalyseerd konden worden. Dit staat bekend als een individual participant data meta-analysis.

In Nederland en Zweden is het risico op sterfte van de baby rondom de geboorte in de uitgerekende periode in het algemeen erg klein, evenals het risico op geboorteletsel of gezondheidsschade. De kleine risico’s die er zijn, stijgen iets naarmate de zwangerschap vordert na de uitgerekende datum.

Het doel van de meta-analyse was om de uitkomsten van een beleid waarbij de baring werd ingeleid bij 41 weken te vergelijken met het reguliere beleid waarbij tot uiterlijk 42 weken is gewacht met inleiden, indien de bevalling zich niet spontaan had aangediend.

Uitkomsten bij het kind

Het gecombineerde onderzoeksbestand bevatte gegevens van 4561 gezonde vrouwen met een normaal verlopende zwangerschap van een eenling die een zwangerschapsduur hadden bereikt van 41 weken.
De helft van de vrouwen was geloot in de inleidgroep (2281) en de andere helft in de afwachtgroep (2280). In de inleidgroep werd 80% van de vrouwen ingeleid en in de afwachtgroep 30%, de overige vrouwen hadden een spontane start van de baring.

Omdat slechte uitkomsten bij het kind (sterfte en gezondheidsschade) zo weinig voorkomen waren die gecombineerd tot één uitkomstmaat. De slechte uitkomst kwam voor bij 0,4% van de baby’s van vrouwen uit de inleidgroep en bij 1,0% van de baby’s van vrouwen uit de afwachtgroep, dit betreft een significant verschil. Het gunstige effect van inleiden bleek echter alleen op te gaan voor vrouwen die voor het eerst een kind kregen. Voor vrouwen die al een keer bevallen waren was het aantal slechte uitkomsten voor het kind zo laag dat het niet mogelijk was om enig effect aan te kunnen tonen, in het voordeel of in het nadeel van inleiden.

Medische nadelen

Er was geen verschil in de gezondheidstoestand van vrouwen na de geboorte tussen de groepen. De percentages keizersnede en kunstverlossingen (vacuüm of verlostang) kwamen overeen in beide groepen.

En nu?

Deze uitkomst betekent volgens de auteurs uit Nederland niet dat de bevalling van het eerste kind na 41 weken standaard zou moeten worden ingeleid. Jeroen van Dillen, gynaecoloog van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en copromotor van de promovendi vanuit het Radboudumc: “We moeten deze vrouwen informeren dat de kans op problemen bij afwachten wat groter wordt. Als ze  besluiten om af te wachten in plaats van inleiden is dat ook goed, de begeleiding in Nederland door verloskundigen is goed, met extra controles als de zwangerschap langer duurt dan 41 weken, veelal in samenwerking met de gynaecoloog. De meeste vrouwen bevallen van een gezond kind, we willen nu nog graag onderzoeken hoe we de kinderen kunnen opsporen die na 41 weken het hoogste risico lopen.”

Over de studie

Publicatie in PLoS Medicine: Induction of labour at 41 weeks or expectant management until 42 weeks: A systematic review and an individual participant data meta-analysis of randomised trials - Mårten Alkmark, Judit K. J. Keulen, Joep C. Kortekaas, Christina Bergh, Jeroen van Dillen, Ruben G. Duijnhoven, Henrik Hagberg, Ben Willem Mol, Mattias Molin, Joris A. M. van der Post, Sissel Saltvedt, Anna-Karin Wikström, Ulla-Britt Wennerholm, Esteriek de Miranda.

Meer informatie


Margie Alders

+31622421639
woordvoerder

neem contact op
lees meer

Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet