Startups van het Radboudumc waren het afgelopen jaar succesvol in het ophalen van externe financiering. Dat is te zien in de lijst die StartupJuncture publiceerde op basis van alle bekend gemaakte deals in 2018. Xenikos, ScreenPoint Medical en MindAffect staan alle drie in de top honderd. Samen haalden ze meer dan dertig miljoen euro uit de markt,
In de rangschikking van StartupJuncture (zie illustratie) staat Xenikos met 30 miljoen dollar op een mooie derde plaats. Xenikos ontwikkelt het medicijn T-Guard voor behandeling van de hardnekkige en ernstige graft-versus-host ziekte die niet goed reageert op de standaardbehandeling. Met de investering kan de volgende stap worden gezet in het klinische onderzoek.Volgens StartupJuncture, naar eigen zeggen ‘een blog over alles wat met Nederlandse startups te maken heeft’, gaat het goed met de financiering van startende bedrijfjes in ons. Het gaat dan niet alleen over biomedische bedrijfjes, maar over álle startups, inclusief de financiële en technologische sector bijvoorbeeld. Het (openbaar gemaakte) geïnvesteerde vermogen bedroeg in 2018 ruim 550 miljoen euro. Dat is duidelijk hoger dan het gemiddelde van de vier jaar daarvoor.
Ook ScreenPoint Medical had een goed jaar. Deze spin-off van het Radboudumc haalde 4,3 miljoen euro op bij Siemens Healthineers en private investeerders. Met dit bedrag brengt het bedrijf het zelflerende computerprogramma Transpara, dat automatisch röntgenfoto’s van borsten beoordeelt op mogelijke tumoren, versneld naar de markt. ScreenPoint Medical staat op nummer 34 in de top honderd van StartupJuncture.
MindAffect staat in de lijst op plaats 71 met een miljoen euro. Deze startup, inmiddels gevestigd op de Novio Tech Campus, van het Donders Instituut en Radboud Universiteit, ontwikkelt een Brain Computer Interface, waarmee bijvoorbeeld locked-in patiënten kunnen communiceren met de buitenwereld door een computer direct aan te sturen met hersensignalen. Op dit moment wordt de technologie onder andere getest bij ALS-patiënten.
Health & HighTech belangrijk
De resultaten sluiten aan bij een trend die onlangs ook door Innovation Origins werd gesignaleerd in het artikel Gelderland: Hub voor Medische Startups. ‘Zo’n tien procent van Nederlandse startups focust zich op het medische veld, maar in Gelderland is dit het dubbele. Dit blijkt uit gegevens van StartupDelta. Ongeveer twintig procent van de startups in deze provincie houdt zich bezig met de gezondheidszorg, variërend van nieuwe behandelmethodes tot innovatieve medische apparatuur.’ Het past ook bij de visie van de Gemeente Nijmegen, die Health & HighTech ziet als een belangrijke economische sector van de stad en directe omgeving en daar ook in investeert. ‘De gemeente Nijmegen wil samen met andere overheden, kennisinstellingen en bedrijven de economische kracht van sectoren Health & Hightech en de Novio Tech Campus versterken’, meldde NijmegenOnline begin 2018. ‘Hiervoor is een plan van aanpak opgesteld waarmee de gemeente en partners aan de slag gaan.’
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
3 januari 2025Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meer