De Stichting Katholieke Universiteit (SKU) gaat de mogelijkheid onderzoeken om de Radboud Universiteit en Radboudumc bestuurlijk te ontvlechten. Op dit moment zijn beide bestuurlijk, juridisch, fiscaal en financieel één instelling en daardoor volledig afhankelijk van elkaar. Doel is beide organisaties slagvaardiger te maken in een steeds dynamischer en complexere omgeving. Beide organisaties zullen - ieder vanuit een eigen verantwoordelijkheid - inhoudelijk blijven samenwerken.
Beide organisaties maken vooralsnog deel uit van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU). Het bestuur van de SKU houdt toezicht op de gang van zaken binnen de Radboud Universiteit én het Radboudumc. Radboud Universiteit en Radboudumc willen meer ruimte krijgen om zelfstandig strategische afwegingen te maken en daarvoor de verantwoordelijkheid te dragen. Beide kunnen zich dan inhoudelijk beter profileren en eigen focus aanbrengen. Een nieuwe, passende organisatievorm biedt tevens de mogelijkheid om de expertise in het toezicht verder te specialiseren.
Blijvend samenwerken
De Stichting Katholieke Universiteit (SKU), Raad van Bestuur van het Radboudumc en College van Bestuur van de Radboud Universiteit benadrukken dat beide organisaties blijven samenwerken op inhoud, ook als de organisatievorm verandert. Collegevoorzitter Daniël Wigboldus: ‘De medische faculteit van de Radboud Universiteit zal geïntegreerd blijven in het Radboudumc'. Voorzitter Raad van Bestuur Paul Smits: ‘Daarnaast delen we onze ontstaansgeschiedenis en deze maakt ons onderscheidend nu én in de toekomst.’ Beide organisaties stellen hiervoor een gezamenlijke strategische agenda op maar zullen in een andere organisatievorm niet meer over de volle breedte verantwoordelijk zijn voor elkaar. Op basis van de eigen ambities en een gezamenlijke strategische agenda verwachten Radboud Universiteit en Radboudumc een grotere maatschappelijke impact te kunnen realiseren.
Besluit in 2020
Een projectorganisatie, ingesteld door de SKU, onderzoekt de komende maanden in welke vorm beide organisaties het beste verder kunnen gaan, hoe het toezicht geregeld kan worden en wat de juridische, organisatorische en financiële consequenties zijn. Er zullen daarom gesprekken plaatsvinden met alle betrokken partijen en de medezeggenschap. Het streven is om eind 2020 een definitief besluit te nemen.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Vijf vragen over de zero-emissiezone rondom het Radboudumc
19 december 2024Per 1 januari 2025 gelden voor bedrijfsauto’s, bestelbussen en vrachtwagens die teveel CO2 uitstoten speciale regels op ons terrein.
lees meer