Nieuws Nieuw analyseapparaat voor bloedonderzoek kan nu ook malaria detecteren.

5 juni 2019

Een validatiestudie uit Burkina Faso laat zien dat de Sysmex XN-30 hematology analyser betrouwbaar malaria kan diagnosticeren, en daarnaast hemocytometriegegevens oplevert die essentieel zijn voor het management van malariapatiënten.

De validering komt uit een tweetal klinische studies onder leiding van Prof. André van der Ven. In de eerste klinische trial, met als doel de nauwkeurigheid van de XN-30 te bepalen, werden zestien proefpersonen in het Radboudumc zonder malaria gecontroleerd blootgesteld aan besmette muggen. Elke dag werd bloed van deze personen afgenomen, en die monsters werden met drie methoden bekeken: klassieke microscopie, de hemocytometer XN-30 en qPCR, een manier om snel moleculen te vermeerderen en te detecteren.

Hoog sensitief

Vervolgens werd er een studie gedaan met 908 proefpersonen in een ziekenhuis in Burkina Faso. De malariadiagnose werd uitgevoerd met de gangbare microscopie en ‘Rapid Diagnostic Tests’, snelle diagnostische tests voor malaria. De XN-30 presteerde vergelijkbaar met, of zelfs beter dan, deze veelgebruikte methoden voor de diagnose van de ziekte. Met de moleculaire test qPCR werd vervolgens ook de hoge sensitiviteit van de hemocytometer bepaald.

De XN-30 gebruikt een nieuwe techniek en is een welkome aanvulling op de beschikbare diagnostische tests. Het apparaat kan namelijk ook gebruikt worden voor het management van patiënten, de evaluatie van een behandeling en screeningsprogramma’s.


Foto: Annelies Post en Andre van der Ven (midden en rechts op de achterste rij) tussen de betrokken onderzoekers in Burkina Faso.

Lees ook de publicatie over de XN-30 hemocytometer in BMC Medicine.
Lees hier meer over malaria.
 

Meer nieuws


Eerste Nederlandse hoogleraar Uitbraken van infectieziekten in het Radboudumc

3 juni 2021 Chantal Bleeker-Rovers over onderzoek naar corona, Q-koorts en andere infectie-uitbraken lees meer

Zwermanalyse combineert grootschalige gegevensanalyse met behoud van privacy Nieuwe AI-technologie voor decentrale analyse Big Data

27 mei 2021

Zwermleren (swarm learning) kan de samenwerking en informatie-uitwisseling op het gebied van onderzoek aanzienlijk verbeteren mét behoud van de privacy, schrijft een internationaal onderzoeksteam met onderzoekers van het Radboudumc in Nature.

lees meer

Eerste vrijwilligers gevaccineerd in Radboudumc met nieuw Nijmeegs malariavaccin

18 mei 2021 Een nieuw vaccin tegen malaria, grotendeels ontwikkeld in Nijmegen, wordt vandaag voor het eerst getest bij vrijwilligers in het Radboudumc. lees meer

Nijmeegse samenwerking levert innovatief kandidaat-medicijn tegen malariaparasiet op

19 september 2019 Een molecuul dat ooit is ontworpen voor het genezen van de huidziekte psoriasis, blijkt bijzonder effectief tegen malaria. Voor deze infectieziekte heeft het kandidaat-medicijn veel potentie. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet