Nieuws Miljoen gaatjes minder door belasting op frisdrank

28 maart 2019

Minder zwaarlijvigheid (obesitas) en diabetes zijn vaak gebruikte argumenten voor de invoering van een ‘suikerbelasting’ op zoete frisdranken. Zo’n belasting heeft ook effecten op de kwaliteit van ons gebit. Onderzoekers van het Radboudumc becijferden dat een extra belasting van twintig procent op zoete frisdranken een miljoen minder gaatjes oplevert.

Frisdrank bevatten vrijwel altijd veel suiker en dus veel calorieën. Dat vergroot vroeg of laat de kans op zwaarlijvigheid en diabetes. Maar suikers bevorderen ook de gaatjesvorming in tanden en kiezen (cariës). Wereldwijd hebben meer dan 2,5 miljard mensen last van in meer of mindere mate aangetaste tanden. Dat gaat gepaard met een verminderde kwaliteit van leven, beperkingen in het sociaal functioneren en aanzienlijke gezondheidsproblemen. Bovendien levert het een behoorlijke economische belasting voor de maatschappij op.
 
Scenario
Onderzoekers van het Radboudumc berekenden wat er gebeurt als de belasting op frisdrank met twintig procent wordt verhoogd. In hoeverre gaan mensen minder of andere – niet zoete - drankjes drinken? Wat voor effect heeft dat gedrag op het aantal gaatjes in onze tanden en kiezen? Levert dat besparingen op in de gezondheidszorg? In een doorgerekend scenario, in artikelvorm gepubliceerd in Public Health, komen enkele interessante zaken bovendrijven.
 
Gebit langer gaatjesvrij
Milica Jevdjevic, onderzoeker Kwaliteit en Veiligheid van Mondzorg: “Met de Nederlandse situatie als uitgangspunt hebben we berekend dat zo’n verhoging  een miljoen minder gaatjes oplevert. De gemiddelde Nederlander krijgt er twee extra gaatjesvrije jaren bij. Het grootste effect zien we bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 12: het gebit van meisjes blijft door die belasting zes jaar langer gaatjesvrij, bij jongens is dat zelfs negen jaar.
 
Besparing
De opbrengsten van zo’n belastingmaatregel zijn volgens de onderzoekers aanzienlijk. Jevdjevic: “De administratieve lasten voor invoering en invordering van de belasting schatten we in op ruim 37 miljoen, waar dan een belastingopbrengst tegenoverstaat van bijna 3,5 miljard. Bovendien zal de maatregel een besparing opleveren aan tandartskosten doordat er minder ingrepen nodig zijn.”
 ­­­­­­
 Publicatie in Public Health: The caries-related cost and effects of a tax on sugar-sweetened beverages - M. Jevdjevic, A.-L. Trescher, M. Rovers, S. Listl
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet