Nieuws Medische Inspirator 2019 prijs voor ‘Lyme legt levens lam!’

11 maart 2019

Het project ‘Lyme legt levens lam!’ waar het Radboudumc aan meewerkt, heeft 7 maart de Medische Inspirator prijs gewonnen. De initiatiefnemers ontvangen 100.000 euro om te besteden aan onderzoek.

Het project ‘Lyme legt levens lam!’ waar het Radboudumc aan meewerkt, heeft 7 maart de Medische Inspirator prijs gewonnen. De initiatiefnemers ontvangen 100.000 euro om te besteden aan onderzoek.

De initiatiefnemers, internist Bart-Jan Kullberg (Radboudumc) en patiënt en patiëntvertegenwoordiger Kees Niks (Lymevereniging), gaan van dit bedrag onderzoek doen naar de langetermijneffecten van chronische Lymeziekte op de kwaliteit van leven, deelname aan de maatschappij en op arbeid. Ruim 27.000 patiënten krijgen jaarlijks de diagnose Lyme. Daarvan houden 2500 mensen langdurige klachten, met een zeer slechte kwaliteit van leven.

Wat is de Medische Inspirator prijs?
De Medische Inspirator prijs is een aanmoedigingsprijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen onderzoeker en patiënt(vertegenwoordigers) om onderzoek te doen naar medische producten waar patiënten behoefte aan hebben.

 

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers vinden nieuwe genetische oorzaak bubble boy ziekte SCID Genetische screening SCID via hielprik kan verder verfijnd worden

19 maart 2024

Onderzoekers uit Nijmegen en Newcastle ontdekten een nieuwe genetische mutatie die leidt tot een ernstige gecombineerde afweerstoornis (SCID). Het is voor het eerst dat een mutatie in het proteasoom, een moleculaire hakselaar, is gekoppeld aan deze ernstige ziekte.

lees meer

Verkleuring van de handen door de kou - het syndroom van Raynaud - uitgelegd door reumatoloog Madelon Vonk

11 januari 2024

Reumatoloog Madelon Vonk legt in een uitzending van de Universiteit van Nederland uit wat het syndroom van Raynaud is.

lees meer

Verrassend veldonderzoek naar werking malariavaccin

23 mei 2022 In veldonderzoek naar de werking van een malariavaccin zagen de onderzoekers, onder wie Benjamin Mordmüller van het Radboudumc, een opmerkelijk effect. Het vaccin roept een bredere respons op tegen malaria-eiwitten dan er in het vaccin zitten. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet