Nieuws Unieke Masterclass antibioticaresistentie

24 mei 2019

Van Rwanda tot Kroatië, van India en Armenië tot Indonesië: 41 deelnemers uit alle windstreken zijn deze dagen in het Radboudumc voor de eerste Masterclass antibioticaresistentie (Antimicrobial Stewardship). Een unieke masterclass, omdat deelnemers ook hierná individueel worden begeleid met het uitvoeren van hun eigen plan.

Waar antibioticaresistentie (preciezer gezegd: antimicrobiële resistentie (AMR) ) wereldwijd een van de belangrijkste bedreigingen van de gezondheidszorg is, behoort Nederland tot de landen met de laagste resistentiecijfers ter wereld; Nederlandse organisaties als RIVM en het Radboudumc zijn expert én voortrekker op dit gebied.

Om deze belangrijke kennis wereldwijd te verspreiden, organiseert het Radboudumc Centrum voor Infectieziekten van 22 t/m 26 mei een Masterclass voor medici en beleidsmakers van over de hele wereld om hen wegwijs te maken in de succesvolle Nederlandse aanpak. Masterclassorganisator en internist-intensivist Jeroen Schouten: “Onze ‘Nederlandse aanpak’ zit ‘m vooral in het feit dat we exact meten en goed analyseren voordat we het probleem aanpakken.”

Coach aan huis

In deze Masterclass krijgen de deelnemers niet alleen kennis aangeboden (die kregen ze vooral vooraf online), maar de Masterclass richt zich met name op de toepassing in de praktijk in hun eigen situatie. Zo werken de deelnemende medici en beleidsmakers deze vijf dagen in het Radboudumc aan hun eigen projectplan. Jeroen Schouten: “Na dag 1, waarin we uitzochten wat hun probleem is, richtten we ons op dag 2 op hoe ze zouden moeten meten. De dagen erna onderzoeken we de redenen waarom hun aanpak niet lukt, en zoeken we daar de interventies bij.”

Zondag gaan de deelnemers weer naar huis, met in hun koffer een uitgewerkt project- en implementatieplan waarmee ze meteen aan de slag kunnen. Van hun coach krijgen ze daarna nog zes maanden consultdiensten ter ondersteuning. Waar dat kan digitaal, waar het moet fysiek. “Het gaat echt anders dan bij reguliere congressen, waarvan de theorie na een tijdje wegebt.”

Andere culturen, andere aanpak

Inmiddels zijn de internationale deelnemers aan de slag, zijn de belangrijkste belemmeringen op het gebied van antibioticaresistentie in kaart gebracht en hun individuele doel geformuleerd. Jeroen Schouten: “Het is nu al zo mooi om te zien hoe de deelnemers van elkaar leren. Of ze nu uit een perifeer Rwandees ziekenhuis komen en alles op papier meten, of uit een Duits academisch high-end ziekenhuis: door de verschillende culturen en manieren van aanpak worden ze allemaal beter.”

Volgende edities?

Of er een tweede, en wellicht volgende Masterclasses komen, is nog niet besloten, hoewel de wachtlijsten voor een volgende editie al zijn gevuld. Schouten: “Die zouden we graag organiseren, maar dat kost veel tijd en veel geld, gezien ook die maandenlange coaching achteraf – soms op locatie.” Deze eerste editie is gefinancierd middels een Educational Grand van partnerorganisatie MSD, die inhoudelijk niet betrokken was, maar die het voor deelnemers uit lagelonenlanden mogelijk maakte te participeren. Voor volgende edities zou deelname uit die lagelonenlanden een voorwaarde zijn zodat de aanpak van AMR wereldwijd kan worden verspreid. Deelnemers uit de Westerse wereld zouden met hun inschrijfgeld dan ook deelname uit lagelonenlanden mogelijk kunnen maken.

Jeroen Schouten: “Met deze Masterclass doen we zoveel meer dan het geven van een theoretisch kader. Daarmee is het niet alleen een mooie manier om Nederland internationaal goed op de kaart te zetten in de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Vooral is het een goede aanpak die ervoor kan zorgen dat we meer impact kunnen hebben in deze strijd.”

Zaterdag 25 mei besteedt NOS Radio1 om 7.50 uur aandacht aan deze Masterclass.
 

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers vinden nieuwe genetische oorzaak bubble boy ziekte SCID Genetische screening SCID via hielprik kan verder verfijnd worden

19 maart 2024

Onderzoekers uit Nijmegen en Newcastle ontdekten een nieuwe genetische mutatie die leidt tot een ernstige gecombineerde afweerstoornis (SCID). Het is voor het eerst dat een mutatie in het proteasoom, een moleculaire hakselaar, is gekoppeld aan deze ernstige ziekte.

lees meer

Verkleuring van de handen door de kou - het syndroom van Raynaud - uitgelegd door reumatoloog Madelon Vonk

11 januari 2024

Reumatoloog Madelon Vonk legt in een uitzending van de Universiteit van Nederland uit wat het syndroom van Raynaud is.

lees meer

Verrassend veldonderzoek naar werking malariavaccin

23 mei 2022 In veldonderzoek naar de werking van een malariavaccin zagen de onderzoekers, onder wie Benjamin Mordmüller van het Radboudumc, een opmerkelijk effect. Het vaccin roept een bredere respons op tegen malaria-eiwitten dan er in het vaccin zitten. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet