Nieuws In memoriam Leon van Halder

28 maart 2019

Na een lange en indrukwekkende loopbaan bij de Rijksoverheid met als laatste functie die van secretaris-generaal van het ministerie van VWS, stapte Leon van Halder (1955) op 1 april 2015 het Radboudumc binnen als de nieuwe voorzitter van onze Raad van Bestuur. Vanaf die dag gaf hij kleur aan onze organisatie, als krachtig bestuurder en strateeg, maar ook als betrokken en bevlogen mens.

Leon geloofde in onze missie en in ieders vermogen om die gezamenlijk waar te maken. Onder zijn inspirerende leiding ontwikkelde het Radboudumc zich dan ook steeds verder tot een voorloper in de gezondheidszorg van de toekomst, met als sleutelwoorden persoonsgerichtheid, innovatie en samenwerken in netwerken. Binnenshuis zorgde dat voor een flinke beweging in deze richting, waar niemand omheen kon. De juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plek: daar maakte hij zich sterk voor, onder andere door in gesprek te gaan met netwerkpartners en collega’s. Hij hield daarvan. Velen hebben Leon zo leren kennen als een aimabele verbinder en motivator. Inmiddels zijn er met de meeste ziekenhuizen in de regio samenwerkingsafspraken gemaakt, waardoor de beweging naar het academisch medisch netwerk op gang komt. Hier maakte Leon zich iedere dag hard voor. Tegelijkertijd agendeerde hij een passende netwerkbekostiging bij politiek en verzekeraars. Ook op het gebied van persoonsgerichtheid en innovatie hebben we samen flinke stappen gezet.

Ook buiten het Radboudumc was Leon actief. Zo was hij voorzitter van de Commissie van Halder, voor de toekomstige zorg voor thuiswonende ouderen (ministerie VWS), en voorzitter van de commissie Integriteit Publieke Omroep. Ook was hij actief binnen de NFU, de koepel van alle umc’s in Nederland. Onder zijn leiding kwam er uiteindelijk een cao-akkoord met marktconforme beloning voor de ruim 70.000 medewerkers van de umc’s tot stand. Aan de onderhandelingstafels heeft hij voor de medewerkers flink ingezet op de onderwerpen werkdruk en generatiebeleid. Dit zijn nu ook belangrijke thema’s in het Radboudumc.

“Zorgen we wel een beetje voor elkaar?” Het was een van zijn gevleugelde uitspraken. Hij vond het ontzettend belangrijk om binnen alle ambitie en het dagelijkse harde werk oog te hebben voor elkaar. Dat leidde onder andere tot het programma Healthy Professionals, dat inmiddels als een olievlek door de organisatie gaat en medewerkers helpt bewuster om te gaan met balans en gezondheid.

In mei 2017 maakte Leon bekend dat bij hem slokdarmkanker was vastgesteld en dat hij zijn functie tijdelijk neer moest leggen om zich volledig op zijn gezondheid te kunnen concentreren. Ondanks de afstand vanaf zijn woonplaats Den Haag, koos hij bewust voor behandeling in het Radboudumc, waar hij erg tevreden over was. Maandenlang werkte hij met een ijzeren discipline aan zijn gezondheid, conditie en geest. In oktober 2017 keerde hij terug naar het Radboudumc als bestuursvoorzitter en zette zijn werk met onverminderde ambitie en energie voort.

Tot begin maart. Op 11 maart 2019 liet hij weten zijn functie definitief neer te leggen. In zijn bericht aan alle medewerkers schreef hij: “Dit besluit valt me zwaar. Mijn werk betekent heel veel voor mij. Het Radboudumc vind ik een geweldige organisatie. De ontwikkelingen en uitdagingen in de zorg en in het Radboudumc, waar ik met jullie samen aan mocht werken, gaven mij steeds veel energie, voldoening en plezier. Ik had er graag nog langer in geïnvesteerd en van genoten.” Ook wij hadden hem graag nog langer in ons midden gehad. Het was een groot genoegen en voorrecht om met Leon te mogen werken. We zullen hem enorm missen.

Op woensdag 27 maart overleed Leon van Halder. Het bericht kwam voor ons onverwacht snel en heeft ons allen zeer geraakt. We wensen zijn vrouw, dochters en naasten veel sterkte met dit grote verlies.

Namens de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur,

Loek Hermans en Paul Smits

Het is mogelijk om online uw condoleance achter te laten op de website condoleance.nl (wachtwoord: radboudumc). 

Meer nieuws


Meer fietshelmen op en minder hersenletsel door aanpak regionale partners

3 juli 2024

Organisaties slaan de handen ineen om het dragen van een fietshelm te promoten. We zien teveel blijvend hersenletsel, dat is te voorkomen door het dragen van een fietshelm.

lees meer

Levensbedreigende lage suikerspiegel bij baby’s voorkomen met laserlicht LightCure ontwikkelt innovatieve lichttherapie voor zeldzame ziekte

3 juli 2024

Met acht miljoen Europese subsidie gaat een internationaal consortium, gecoördineerd door Radboudumc, onderzoeken of de zeldzame ziekte congenitaal hyperinsulinisme te behandelen is met een innovatieve lichttherapie

lees meer

Schimmels worden gevaarlijker Gezondheidsraad: ernstige bedreiging gezondheidszorg door toename resistente schimmels

2 juli 2024

Steeds meer schimmelinfecties zijn niet meer met medicijnen te behandelen. Deze toenemende resistentie wordt een steeds groter probleem voor patiënten en artsen stelt de Gezondheidsraad in een advies.

lees meer

Radboudumc en ATRO Medical starten onderzoek naar AI-gegenereerde kunstmeniscus

1 juli 2024

Het Orthopaedic Research Lab van het Radboudumc start een nieuw project met ATRO Medical: 3D-Printed PCU meniscus Prosthesis.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet