Nieuws Extra aandacht voor Parkinson op Wereld Parkinson Dag

11 april 2019

Donderdag 11 april is het weer Wereld Parkinson Dag. Op de geboortedatum van de Engelse arts James Parkinson wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson en voor Parkinsonismen. Wereldwijd is Parkinson de op één na meest voorkomende progressieve hersenziekte met 7 miljoen patiënten. In Nederland hebben ongeveer 50.000 mensen de ziekte van Parkinson en de verwachting is dat dit aantal over 10 jaar is verdubbeld. Hoewel er dus steeds meer mensen met Parkinson bijkomen, is de kennis over deze ziekte helaas nog altijd ontoereikend. Daarom is continue aandacht hiervoor belangrijk ook vóór en na 11 april.

Grote verschillen tussen mensen met Parkinson

De ziekte van Parkinson is voor iedereen anders en artsen begrijpen niet wat deze grote verschillen veroorzaakt. Waarom trilt de ene persoon wel en de ander niet? Waarom kan de ene persoon nog van alles en de ander niet meer? En waarom werkt een pil bij de ene persoon beter dan bij de ander? Op dat soort vragen hebben we momenteel nog geen antwoord. Dit maakt het voor artsen lastig om te voorspellen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen en om per persoon de beste behandeling te bepalen. Zo kan het gebeuren dat een man van 80 jaar dezelfde zorg ontvangt als een vrouw van 45 jaar, terwijl ze in werkelijkheid andere dingen nodig hebben. Om dit te verbeteren is onderzoek naar Parkinson van groot belang.
 
Het Parkinson Centrum Nijmegen houdt zich bezig met onderzoek naar het totale spectrum van de ziekte van Parkinson en is een vooraanstaand onderzoekscentrum op dit gebied.

Mensen met Parkinson dragen graag bij aan onderzoek

Onze ervaring is dat veel mensen met Parkinson ontzettend gedreven zijn om bij te dragen aan onderzoek om de kennis over hun ziekte te vergroten en betere zorg te realiseren. Het is een gepassioneerde en betrokken groep, die er alles aan doet om leven met Parkinson zo draaglijk mogelijk te maken.

Lopende onderzoeken

Onze artsen en onderzoekers houden zich bezig met verschillende onderzoeken op verschillende gebieden van de ziekte van Parkinson. Zo is revalidatiearts Jorik Nonnekes bezig met onderzoek naar compensatiestrategieën voor loopstoornissen; vindt er fundamenteel onderzoek plaats om meer kennis te vergaren voor bijvoorbeeld loop- en balansstoornissen en specifieke veranderingen in het brein (neuroloog Marcel Verbeek) en zoeken we naar methoden om de diagnostiek van Parkinson te versnellen door o.a. onderzoek te doen naar het hersenvocht (neuroloog Rick Helmich).
 
Een ander voorbeeld van een onderzoek met een groot aantal enthousiaste deelnemers is de Parkinson Op Maat-studie. We volgen hierbij 650 mensen met Parkinson twee jaar lang nauwkeurig. We hopen zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan en verloop van Parkinson waardoor uiteindelijk betere, op het individu toegesneden zorg kan worden gerealiseerd. Om het onderzoek naar Parkinson verder te helpen, deelt de Parkinson Op Maat-studie de verzamelde onderzoeksgegevens wereldwijd. Dit, het aantal deelnemers, de duur van het onderzoek en de inzet van de nieuwste technologieën, maken de Parkinson Op Maat-studie uniek in Nederland. 
 

Parkinson pandemie

Lang is Parkinson een zeldzame aandoening geweest. Nu is het de snelstgroeiende neurologische aandoening in de wereld. Van 1990 tot 2015 verdubbelde het aantal mensen met de ziekte van Parkinson tot 6 miljoen. Met name door de vergrijzing zal dit aantal in 2040 meer dan 12 miljoen zijn. Verwacht wordt dat door langere levensverwachting, minder roken en verder toenemende industrialisatie, dit cijfer richting 17 miljoen zal gaan.                  
   
Nu lijkt het erop dat de demografie en de gevolgen van industrialisatie een Parkinson-pandemie creëren die nog serieuzere aandacht vraagt dan eerder gedacht en meer onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.
 
Bas Bloem, neuroloog en directeur van het Parkinson Center Nijmegen, voorvechter van het eerste uur, en gedreven onderzoeker, schreef en deed mee aan een aantal onderzoeken en papers over de Parkinson Pandemie. Lees het artikel uit Scientias hier

Weten wat de ziekte van Parkinson precies is, kijk dan hier.

Tijdens onderzoek worden MRI-scans gemaakt. Deze scans worden gedaan om de veranderingen in het brein te kunnen volgen over een bepaalde periode.

 

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet